Délmagyar logó

2018. 06. 20. szerda - Rafael 19°C | 30°C Még több cikk.

Március 15-i megemlékezések Szegeden és Csongrád megyében

Már csütörtökön nagyon sok helyen elkezdődtek az ünnepi megemlékezések Csongrád megyében - íme a teljes program.
Március 14., csütörtök

SZEGED
A szegedi Fidesz–KDNP ünnepségét 17 órától tartják a Klauzál téren. A főszónok Bayer Zsolt.

Petőfitelep
11 órakor a Fő téren megkoszorúzzák a Petőfi-szobrot, majd a művelődési házban tartanak emlékműsort. Közreműködnek: a Petőfi Sándor Általános Iskola diákjai.

Szőreg
12 órátó ünnepi megemlékezést tartanak a Rózsák terén. Közreműködnek: a Kossuth Lajos Általános Iskola 6. osztályos tanulói. Ünnepi beszédet mond: dr. Katona Tamás történész, amit koszorúzás követ.

Kistelek
14 órakor kezdődik a művelődési ház színháztermében az ünnepség. 14.30 órakor koszorúzásra várják a közönséget a Petőfi-szoborhoz.

Makó
Lázár János országgyűlési képviselő mond köszöntőt 17 órakor, majd Hende Csaba honvédelmi miniszter ünnepi beszédét hallhatják a Petőfi parkban. Az eseményre ünnepi műsorral készülnek a Szent István Egyházi Általános Iskola és Gimnázium diákjai és a Makói Magán Zeneiskola növendékei. 18 órakor gyertyát gyújtanak a Kossuth-szobornál.

Mindszent
A városi ünnepség 15 órakor népdaléneklési versennyel kezdődik a Keller Lajos könyvtárban, majd 17 órakor ugyanitt gitárhangversennyel folytatódik. 18 órakor gyertyagyújtásra várnak mindenkit Schmidt Ferdinánd 1848-as honvédtiszt síremlékénél.

Mórahalom
15.45 órakor térzenével kezdődik az ünnepi program a Szent László parkban, a 48-as emlékműnél. Közreműködik a Mórahalmi Fúvószenekar. 16 órakor ünnepi köszöntőt mond Ördögné Gárgyán Mária, a Mórahalmi Járási Tankerület igazgatója. Majd a „Látjátok ezt a táncot? Halljátok e zenét?" ünnepi összeállítás következik, amelyben közreműködnek a Mórahalmi Alapfokú Művészeti Iskola néptáncosai és a térség fiataljai, valamint Sövény Tibor előadóművész. Ezután virágot tesznek a 48-as emlékműhöz. A program az Aranyszöm Rendezvényházban folytatódik. Itt „A természet rejtett csodái" címmel dr. Asztalos Tibor fotóiból nyílik természetfotó-kiállítás 17 órakor. Ezután a márciusi díjak átadása következik, amelyeket Nógrádi Zoltán, Mórahalom polgármestere, országgyűlési képviselő ad át. 17.15 órakor Tavaszi Alkotóház kezdődik óvodapedagógusok közreműködésével az aulában, ezt a Csörömpölők együttes interaktív gyerekműsora és a 48-as sütemények vására követi.

Sándorfalva
Sándorfalva önkormányzata az 1848–49-es forradalom és szabadságharc évfordulója tiszteletére 17 órától rendez ünnepi megemlékezést a Pallavicini-kastélyban. A rendezvényen a Sándorfalvi Irodalmi Kör működik közre, valamint Kakas Béla, a település polgármestere mond ünnepi köszöntőt.

Ásotthalom
Az 1848–49-es forradalom és szabadságharc tiszteletére rendeznek megemlékezést ma 17 órától. Először a könyvtár falán elhelyezett Petőfi-domborműnél róhatják le tiszteletüket a résztvevők a szabadságharc hősei előtt, majd a művelődési házban folytatódik a megemlékezés.

Domaszék
Domaszék önkormányzata és a domaszéki Bálint Sándor Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény nemzeti ünnepünk tiszteletére 14.30 órától tart megemlékezést a helyi sportcsarnokban, majd az ünnepi műsort követően a Szabadság téren lévő kopjafánál.

Zákányszék
Nemzeti ünnepünk alkalmából 12 órától tartanak megemlékezést a zákányszéki sportcsarnokban. A rendezvényen az általános iskola 6. osztálya ad műsort, valamint Matuszka Antal polgármester mond ünnepi köszöntőt.

Üllés
18 órátó a Déryné Kulturális Központban megemlékezést tartanak az 1848–49-es forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából.

Szentes
13 órakor Hajdú Lajos emléktábláját koszorúzzák meg a Kiss Bálint Református Általános Iskolában.
17 órakor Bem József és a magyar szabadságharc címmel Pap Barnabás előadása hangzik el a Koszta József Múzeumban.

Március 15., péntek

SZEGED
7.45 órakor gyülekezhetnek az utazni vágyók a szegedi vasútállomáson. A résztvevők vonattal indulhatnak Budapestre, ahol láthatják a Citadelláról és a Halászbástyáról Budapest legszebb panorámáját, a nemzeti ünnep miatt pedig a Budapesti Történeti Múzeum és a Nemzeti Galéria értékes kiállításait ingyen tekintik meg. (Jelentkezés: Dósa Endre, 30/838-9450.)
10 órától koszorúzásokon vehetnek részt Petőfi Sándor, Katona József és Batthyány Lajos szobránál a Dóm téren, illetve az Aradi vértanúk terén, az 1848-as emlékműnél. A Szeged Városi Kórusegyesület Kamarakórusát és a Szegedi Nemzeti Színház művészeit láthatják. 10.45 órakor vonják fel az országzászlót a városháza előtt. Közreműködik: a Pavane Táncegyüttes és a Fricsay Ferenc Városi Koncert-fúvószenekar. 11 órakor kezdődik a téravató díszünnepség a Dugonics téren, ahol Botka László polgármester mond ünnepi beszédet. A Klauzál téri Kossuth-szobor koszorúzására ezután kerül sor.
13–17 óráig az LMP vár mindenkit a Klauzál téren, aki beszélgetne az 1848-as 12 pont kapcsán arról, hogy ezek az elvek hogyan teljesülnek a 21. század Európájában Magyarországon.

Tápé
9 órától koszorúzás Tápén az Országzászló-emlékműnél. Ünnepi beszédet mond: Juhász Gyula önkormányzati képviselő.

Kiskundorozsma
10 órakor a dísztéren, a 1848-as kopjafánál kezdődik a megemlékezés és koszorúzás. Közreműködnek: Vass József és az Orczy István Általános Iskola tanulói. Ünnepi beszédet mond: B. Nagy László országgyűlési képviselő, a Csongrád Megyei Kormányhivatal vezetője.

Csanádpalota
11 órakor kezdődik az ünnepség a Kelemen László emlékparkban. Beszédet mond Zakar Péter, a Csongrád Megyei Közgyűlés alelnöke. Az ünnepség kezdete előtt térzenét hallhatnak, amelyben közreműködik a Dér István Általános Iskola Fúvószenekara.

Csongrád
Az ünnepség 10 órakor kezdődik a Művelődési Központ Magyar Király Dísztermében. Kőrösi Tibor polgármester mond köszöntőt, majd ünnepi műsor és a Kossuth- szobor megkoszorúzása következik.

Hódmezővásárhely
A napot 8.30 órakor zászlófelvonással kezdik a Kossuth téren, majd 9 órától ünnepi ökomenikus istentisztelettel, 10 órától megemlékezéssel a Petőfi-szobornál, 10.30 órától koszorúzással a Kossuth-szobornál, 12 órától honosítási ünnepséggel folytatják. 14 órakor kezdődik a Nemzetiségek népdaltalálkozója a Mozaik kamarateremben. 18 órától a Bessenyei Ferenc Művelődési Központban tartják a „Márciusi ifjak a XXI. századi Magyarország művészeti életében" című rendezvényt, amely gálaest a legfiatalabb és legsikeresebb fiatal magyar előadóművészek közreműködésével az 1848–49-es forradalom és szabadságharc 165. évfordulója alkalmából.

Mindszent
9 órakor koszorúzás lesz a városháza előtt, ahol Kecskeméti János alpolgármester mond beszédet. 9.30 órakor ünnepi műsorral folytatják, 10.30 órakor koszorúzzák meg a Kossuth-emléktáblát. A Keller Lajos könyvtár 10.30 órakor játékos történelmi vetélkedőre várja a felső tagozatos gyerekeket.

Makó
9 órakor zászlófelvonással kezdődik az ünnepség. A belvárosi római katolikus templomban 9 órától ünnepi szentmisét tartanak. 11 órakor megemlékezésre várják a közönséget a Kossuth- szoborhoz, ezután 14 órakor kezdődik az ünnepi műsor.

Ópusztaszer
Aki még nem látta, most bepótolhatja, aki pedig látta, most újra megcsodálhatja Feszty Árpád monumentális körképfestményét és a Rotunda kiállításait Ópusztaszeren. Előzetes bejelentkezés alapján március 15-én, a nemzeti ünnepre való tekintettel ingyenesen látogatható az Emlékpark. Ezen a napon már a Szeri Csárda is nyitva lesz, különleges ünnepi menüajánlattal várja vendégeit.

Szentes
10.30 órakor kezdődik a városi ünnepség a Kossuth téren, rossz idő esetén a Lajtha László Alapfokú Művészeti Iskola hangversenytermében. Beszédet mond: Katona Tamás történész. 12 órától Pilvax Kávéház a Megyeháza KKK- ban. 14 órától a múzeumi családi nap keretein belül az 1848– 49-es szabadságharc történéseit eleveníthetik fel kézműves-foglalkozással a Koszta József Múzeumban. 14 órakor az LMP szervez közös koszorúzást és megemlékezést a Kossuth téren.

Március 16., szombat
Szeged
17 órától III. Nemzeti est címmel rendez ünnepséget a Csongrád Megyei Önkormányzat a megyeházán.

Olvasóink írták

 • 10. Bendegúz007 2013. március 15. 08:18
  „Az összes szabadtéri ünnepség elmarad.”
 • 9. queenmargareth1 2013. március 15. 07:03
  „aki teheti, maradjon otthon.Otthon is tud emlékezni nem kötelező a hülye pártok hazugságain ott lenni.”
 • 8. Lucia 2013. március 14. 23:49
  „A Jobbik a legokosabb! Országosan lemondták a rendezvényeiket az ítéletidő miatt! Mindenki maradjon otthon! Fűtsön be és a családja körében ünnepeljen!”
 • 7. kontrapista 2013. március 14. 18:33
  „4.rózsakert
  Nagy lesz a meglepetés, amikor a " piros- fehér - pirosok " nemkívánatosnak nyilvánítanak .
  Ez ellen nem segít a sógorok .... nyalása !”
 • 6. queenmargareth1 2013. március 14. 17:17
  „4. rózsakert 2013.03.14. 13:48 az melyik?Az Árpád sávos?”
 • 5. SP 2013. március 14. 14:18
  „Átkosban
  a magyar ünnepek egy része nem volt piros betűs.

  (Akkor is volt cenzúra is.)”
 • 4. rózsakert 2013. március 14. 13:48
  „az én kokárdám színei---piros-fehér-piros.”
 • 3. _csutak_ 2013. március 14. 12:58
  „Szeged, ma 14.00 a Munkáspárt tart koszorúzást.
  Mindenkit szeretettel várunk!”
 • 2. _csutak_ 2013. március 14. 12:53
  „Ma 10.00 órakor koszorúztunk a Kossuth szobornál, Szegeden pedig 14.00 órakor!
  A Munkáspárt.”
 • 1. balihoho 2013. március 14. 11:26
  „Itt vásárhelyen, én nem megyek egy rendezvényre sem! Nekem ne szövegeljen olyan Fideszes politikus, aki serényen részt vesz a jog, szabadságjog, és demokratikus rendszer, lebontásában.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ideges volt a sofőr: marihuána a sárvédő mögött

A bolgár férfi ideges, zavart viselkedése gyanút ébresztett - több mint 11 millió forintnyi kábítószer volt a kocsiban. Tovább olvasom