Délmagyar logó

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Márciustól 400 milliós alapot hoz létre Szeged

Szeged - 400 milliós szociális alapot hoz létre márciustól a város. Így aki eddig lakásfenntartási, adósságcsökkentési támogatást vagy méltányos közgyógyellátást kapott, ezután is kap segítséget.
– Nyomorgunk a két felnőtt gyerekemmel, holott dolgozik mindkettő. A hónap második felében előfordul, hogy éhezünk, miközben figyelnem kell, hogy a lányom és a fiam evés nélkül ne menjen munkába. Ketten keresnek egy fél fizetést, de nyögik a diákhitelüket, én meg 22 ezer 800 forint foglalkoztatást helyettesítő támogatást kapok. Hiába van közgazdasági érettségim, tapasztalatom, nem kellek sehova – panaszolta Farkas Zsuzsanna a polgármesteri hivatal humán közszolgáltatási irodájának ügyfélszolgálatán. Az 55 éves asszonytól letiltják a házfelújítás árát, aminek felét – osztatlan közös tulajdon lévén – a tulajdonostársa követeli tőle.

Zsuzsanna átmeneti segélyt kért, aminek évi 25 ezer forint a plafonja személyenként. Tegnap lakásfenntartási támogatást kérvényezett a vízszámlára. Az asszonynak és sorstársainak ellátása gyökeresen megváltozik márciustól.

– Az állam az elmúlt négy évben folyamatosan csökkentette a szociális segélyezésre fordítható összeget; míg Szegedre 2010-ben közel 900 millió forint érkezett, addig idén mindössze 186 millió lesz – mondta megkeresésünkre Botka László polgármester.

– Némiképp tompítja a helyzetet, hogy néhány ellátás átkerül a járási hivatalhoz. A legnagyobb tétel a foglalkoztatást helyettesítő támogatás (ezt eddig havonta 2000-en kapták), emellett átkerül a rendszeres szociális segély (515-en kapták). Ezekre az ellátásokra tavaly együtt 150 millió forintot fizetett ki az önkormányzat.

Farkas Zsuzsanna kérvényt ad be. Lakásfenntartásra nem kaphatna segélyt márciustól, ha a város nem állna helyt. Fotó: Kuklis István
Farkas Zsuzsanna kérvényt ad be. Lakásfenntartásra nem kaphatna segélyt márciustól, ha a város nem állna helyt. Fotó: Kuklis István

Márciustól egyfajta támogatás marad meg a településeknél, már ha bírják anyagilag, mivel állami pénzt nem kapnak hozzá. Viszont szabad kezet ad nekik a kormány, hogy tetszőlegesen emelhessenek adót, vagy új közterheket vessenek ki. Szabadon rendelkezhetnek arról is, milyen jogcímen, milyen jövedelemhatártól, mekkora összeget folyósítanak. Tavaly 12 ezer szegedi kapott valamilyen szociális ellátást a várostól.

Botka László hangsúlyozta, úgy állították össze a költségvetést, hogy minden rászorulónak változatlanul ugyanolyan feltételekkel biztosíthassák ugyanazokat az összegeket. Az új támogatási forma neve rendszeres települési támogatás lesz. Vagyis más néven, de lesz ellátása annak a 2700 szegedinek, aki eddig lakásfenntartási támogatást kapott, és annak a 700 rászorulónak, aki méltányos közgyógyellátásban részesült, valamint annak a 135 főnek is, aki adósságkezelési támogatást vett igénybe.

Megmarad a lakbértámogatás, amelyet 400-an kértek tavaly, és azok az önként vállalható segélyek is, amelyeket 10 ezer 500-an vettek igénybe. Ilyen az átmeneti és a temetési segély, a gyermekintézményi térítésidíj-támogatás és a rendkívüli gyermekvédelmi támogatás. A szociális ellátások összesen nagyjából 400 millió forintba kerülnek idén. Erre állította be a városvezetés a költségvetésbe azt a 400 milliós segélyezési alapot, amelyet a polgármester csütörtöki évértékelőjében említett. Vagyis senki nem fogja elveszíteni a támogatást, amit eddig valamilyen jogcímen kapott a várostól.

Fedezetül az a 600 millió forint szolgál, amennyivel csökkentik a városi cégek támogatását. A fennmaradó 200 millióból út- és járdaépítési keretet hoznak létre. Az új szociális rendeletet és a költségvetést február 13-án tárgyalja a közgyűlés.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

17 családot költöztettek ki a lakásból

Lakhatatlanná vált a tűz miatt egy 17 lakásos társasház a szegedi Felső Tisza-parton. Tovább olvasom