Délmagyar logó

2017. 09. 25. hétfő - Eufrozina, Kende 8°C | 18°C Még több cikk.

Marhára, villanyra is jut pénz

Csongrád megye - A tavalyi tanyaprogramban a megye 115 milliós támogatást nyert. Az önkormányzatok útkarbantartásra és villamosításra, a tanyatulajdonosok fejlesztésre kaptak pénzt.
Téli gumi és jövőkép

Mórahalom 30 milliós beadványa, amelyben a homokháti önkormányzatokkal együtt útkarbantartást kért, nem nyert. Kap viszont a homokháti kistérséggel 900 ezer forintot és önállóan 1 milliót tanyagondnoki hálózatra. Utóbbiról Csányi László alpolgármester elmondta: 250 ezer forint önerő mellett a tanyagondnoki gépkocsikra vettek téli gumikat, valamint 6 segélyhívóval bővítették a jelzőrendszeres hálózatot. Ugyancsak a térséggel Mórahalom 2 milliót kapott térségi tanyafejlesztő programra, ehhez 222 ezer forint önerő kell. 14 település tanyavilágát fogják felmérni másfél hónap alatt, 9400 kérdőívvel Mórahalom és Kistelek térségében. Cél, hogy kiderüljön, mit fejlesztettek eddig a települések együtt vagy önállóan, és hogy rövid és hosszú távú jövőképet alakítsanak ki.

– Mi a földből élünk, nem vagyunk könyvelők. A tanyaprogram végre nekünk való pályázat volt! A legkönnyebb, legérthetőbb, mint eddig bármelyik. Kevés papírt kértek hozzá, a tanyai ember is átlátta, mire mennyi pénzt kérhet – kommentálta a tavaly szeptemberben kiírt tanyaprogramot az ásotthalmi Bodó Gyöngyi. A 40 éves gazdálkodó 30 hektáron termel főleg kukoricát és lucernát takarmánynak, mellette egy-egy hektáron spárgát, krumplit.

Kell a gabona a birka- és a szarvasmarha-állománynak. Van már egy 18 férőhelyes istálló a hízott bikáknak, mellé képzelt el Bodó Gyöngyi egy 7 állatnak való nyári karámot, kifutóval és új marhával. 600 ezer forint önerejéhez kért és kapott a Vidékfejlesztési Minisztériumtól 1 millió 850 ezer forint támogatást. A napokban írta alá a szerződést, a pénzből első körben 25 százalék előleget fizetnek ki. A gazdálkodó félretett pénzéből vásárol alapanyagot, és családi segítséggel építkezik. Tavaszra, úgy tervezi, áll az új karám, és addigra a marhák is megérkeznek. Nincs rá több ideje, hiszen mindjárt itt a nyakán a spárgaszezon. Kérdésünkre, megéri-e ez a kemény munka, az asszony úgy fogalmaz: a legnehezebb időket fogta ki, olyan most számára a mezőgazdaság, mint a túlélőtábor. Mégsem hagyja abba, mert a fia szeretné folytatni. A föld a legértékesebb, örök életre pénz.

Bodó Gyöngyi 30 hektáron gazdálkodik. A földön meg is termeli a jószágoknak a takarmányt. Fotó: Frank Yvette
Bodó Gyöngyi 30 hektáron gazdálkodik. A földön meg is termeli a jószágoknak a takarmányt.
Fotó: Frank Yvette

Becslések szerint az országban 70–80 ezer tanya van, ebből több mint 70 ezer lakott. Tavaly szeptemberben 930 milliós kerettel írta ki a szaktárca a tanyaprogramot, amelyre önkormányzatok, kistérségek és magánszemélyek pályázhattak. 2 milliárd forintot meghaladó igény érkezett 441 pályázatban. Végül december végén eredményt hirdettek: 201 tervezet nyert, ebből Csongrád megyébe 41 pályázattal közel 115 millió forint jutott. Tanyai termékek reklámozására nyert a Csongrád Megyei Agrár Nonprofit Kft. 12,4 milliót, tanyai karbantartására Szentes 20 milliót, villamosításra Csongrád szintén 20 milliót. Tanyagondnoki szolgálatra Forráskút, a homokháti kistérség Mórahalom vezetésével, Mórahalom, Öttömös, Pusztamérges, Ruzsa, Üllés összesen több mint 5 milliót. Tanyafejlesztésre ugyancsak a homokháti kistérség 2 milliót. Gazdaságfejlesztésre a megyei gazdálkodók közül 15 településről 30-an kaptak összesen 55 millió forint támogatást. Legtöbben, 4-4-en Mórahalomról és Zákányszékről nyertek. A szaktárca tervei szerint nyáron újabb 1,5 milliárd forintos keretre írnak ki pályázatot.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jó kezekben a gyermekorvosnál

Egy csokor virággal fejezte ki háláját Tuksa Ágnes gyermekorvosnak az egyik család. Tovább olvasom