Délmagyar logó

2017. 10. 18. szerda - Lukács 10°C | 24°C Még több cikk.

Mária – egy közös sikertörténet kezdete

Szeged - Eddigi legnagyobb szabású produkciójára készül a Csokonai Színház, amely a Szegedi Szabadtéri Játékokkal közösen mutatja be december 11-én a debreceni Főnix Csarnokban a Mária című musicalt, amelyet jövőre a Dóm téren is láthat a közönség.
Színháztörténeti jelentőségűnek értékelte Vidnyánszky Attila, a debreceni Csokonai Színház igazgatója a Mária című musical bemutatását, amelyre a Szegedi Szabadtéri Játékokkal közösen készül a teátrum. A musicalt a Ghymes együttes egyik alapítója, Szarka Tamás írta. A Máriát december 11-én láthatja először a cívisváros közönsége a Főnix Csarnokban, jövőre pedig Szegeden, a Dóm téren játsszák, és Csíksomlyóra is elvinnék. „Ez több, mint egy előadás. Ez egy ügy, ami az elbizonytalanodott világunkban lehetőség arra, hogy az ember újrafogalmazza önmagát" – mondta a produkciót rendezőként jegyző Kossuth-díjas direktor, aki modellértékűnek nevezte a szegedi fesztivállal kiépített kapcsolatot.

A musical Jézus születéséig kíséri Mária útját. A szállást kereső Mária, védelmező társa, József, a hírt hozó Gábriel arkangyal, a kétellyel mérgező Kísértő, az Ego, a mennyek királynőjét legelőször felismerő Erzsébet, a gyermekgyilkos Heródes, a szívtelen Kovács bibliai alakja is megjelenik a darabban. Szarka Tamás is színpadra kép a Hegedűs szerepében. Kósa Lajos, Debrecen polgármestere úgy fogalmazott: a városnak kötelessége volt felkarolni a produkciót; szerinte egy sikertörténet kezdete lesz a premier, amely Máriának a magyarság számára kitüntetett szerepe miatt hosszú utat járhat be a Kárpát-medencében. Szarka Tamás kiemelte: a Ghymes albumain a téma rendszeresen megjelenik, és a zenekar legnagyobb koncertjeit is karácsonykor szokta adni, így kikívánkoztak belőle a Megváltó eljövetelét megzenésítő dalok.

Bátyai Edina, a szabadtéri igazgatója a Mária mondanivalójáról, a szeretetteljes reményről szólva azt mondta: minden gyereknek kötelező megtanulnia, átéreznie. „Reméljük, erkölcsi eredménye is lesz az összefogásunknak." A produkció főbb szerepeit Újhelyi Kinga, Bakos-Kiss Gábor, Mészáros Tibor, Olt Tamás, Pápai Erika és Földes László Hobo alakítja.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Adós és autója

Az adózók gyakran fordulnak olyan kérelemmel az adóhatósághoz, hogy „gyakoroljanak méltányosságot" lefoglalt autójukkal kapcsolatban, vagy legalább ne vonják ki a forgalomból. Tovább olvasom