Délmagyar logó

2017. 08. 20. vasárnap - István 19°C | 34°C Még több cikk.

Marilyn Monroe, a kakukktojás

Szeged - Először látható Magyarországon az a kiállítás, amely Marilyn Monroe személyes tárgyait mutatja be Ted Stampfer magángyűjteményéből. A REÖK-ben csütörtökön este nyíló tárlat apropója: fél évszázada hunyt el a legendás filmcsillag.
– Korábbi John Lennon-kiállításunk hasonlóképpen egy világhírességet mutatott be – annyi különbséggel, hogy Lennon képzőművésznek indult, így az a kollekció jobban illett a REÖK profiljába. A csütörtökön nyíló Marilyn Monroe-tárlatunknak nincs ilyen vetülete, hiszen a legendás filmcsillag személyes tárgyait mutatjuk be. Leveleiből, filmforgatókönyveiből, ruháiból, ékszereiből, retiküljeiből áll az anyag, így kakukktojásnak mondható kiállítási repertoárunkban – mondja Nátyi Róbert művészettörténész, a REÖK művészeti igazgatója. – Ötéves lesz az intézmény augusztus 17-én, szeretnénk ezt egy olyan projekttel megünnepelni, ami biztosan sok embert becsábít. Ez a tárlat kiválóan alkalmas erre.

Marilyn Monroe, a kakukktojás. Fotó: Schmidz Andrea (galéria)

Több mint száz tárgyat mutatnak be a Németországban élő fiatal gyűjtő, Ted Stampfer kollekciójából; a kiállítást a gyűjtemény tulajdonosa maga rendezi a REÖK első emeleti 3-as, 4-es és 5-ös kiállítótermében és a Zöld Szalonban. Hasonló tárlatot a bécsi közönség is láthatott; a szegedi kiállítás kicsit más lesz: a REÖK speciális tereihez adaptálják. A bemutatott személyes használati tárgyakkal Marilyn Monroe-t elsősorban nem mint filmsztárt, hanem mint hétköznapi magánembert és üzletasszonyt szeretnék megmutatni, vagyis a mozivászonról ismert ikonikus figura, a szexszimbólum mögé engednek betekintést.
A péntektől szeptember 23-áig megtekinthető kiállításnak különös aktualitást ad, hogy augusztus 5-én emlékezik meg a világ Monroe halálának 50. évfordulójáról. A csütörtök esti zárt körű verniszázson – ahol a háziasszony, Dobó Kata színésznő közreműködésével megidézik Hollywood aranykorát, az 50-es évek amerikai álomgyárát is – Ted Stampfer mond megnyitóbeszédet.

* * *

Gulyás Gyula plasztikái

A Monroe-kiállításhoz kitaláltak egy kapcsolódó képzőművészeti tárlatot: a 2008-ban elhunyt Gulyás Gyula Kossuth-díjas szobrászművészt a 80-as évek végén, a 90-es évek elején megihlette a filmcsillag életműve, és plasztikasorozatot készített róla. Ez az anyag a 90-es években Budapesten több galériában és Pécsett is nagy sikert aratott; most kísérő kamarakiállításként Szegeden is bemutatják. (Néhány éve Andy Warhol Monroe-sorozata már látható volt a REÖK-ben, nem lett volna értelme újra azt elhozni.) – Gulyás Gyula családtól, a gyűjtőktől és a Ludwig Múzeumból kölcsönkért alkotásaival jobban illeszkedik a REÖK profiljához a Monroe-tárlat – fogalmaz Nátyi Róbert, aki szerint tudomásul kell venni, hogy minden galériának szüksége van a legszélesebb látogatókört megcélzó nagy közönségsikerekre is. 

Olvasóink írták

 • 2. karaly 2012. július 17. 18:46
  „Jaj nagyon várom már. Többször meg fogom nézni.”
 • 1. bánki 2012. július 17. 15:42
  „Nagy <moderálva> volt !

  pl. mint a Luinski - ettől kezdve az orális sex nem számít az USA-ban dugásnak !

  Clintonné meg osztja az észt! Ennek függvényében a két hölgy hiány pótolt be !

  Clinton-Kenedy a gyengébben számára !”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A csapból is ásványvíz folyik

Földtudományi doktoranduszhallgatók rendszeresen vizsgálják a víz minőségét. Tulajdonképpen a csapból is ásványvizek folynak. Tovább olvasom