Délmagyar logó

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 18°C | 27°C Még több cikk.

Mars tér - kérdez a Fidesz

Szeged - A Mars téri bódék ügyében tett fel kérdéseket a szegedi Fidesz frakció. Szerintük a rendőröket "legfelső szintről" utasították, hogy ne avatkozzanak közbe.
Arrogáns, kapkodó és ideges a városvezetés. A szegedi Fidesz két képviselője, Oláh János és Kohári Nándor ezt a Mars téri bódék áthelyezése – az ő értelmezésükben szétverése – kapcsán jelentette ki csütörtökön sajtótájékoztatón. A frakció arra kíváncsi: ki rendelte el az átköltöztetést, ki bízta meg a költöztető-bontó munkásokat, mennyibe került mindez, ki bízta meg és ki fizette az őrző-védő személyzetet. Ki készített és terjesztett be javaslatot a közgyűlés jogi és ügyrendi bizottságának november 25-i ülésére, aminek értelmében "állítólag az érintett Mars téri felépítmények ingóságok lennének"? Ki, mikor értesítette, "netán utasította" a rendőröket az eseményekkel kapcsolatban?

Kohári Nándor azt mondta, az eljáró rendőrök szerint napokkal korábban "legfelső szintről megkapták azt az eligazítást, ami alapján vezetőik utasítására nem avatkozhattak közbe." A képviselők kijelentették: a Fidesz szegedi frakciója kéri a Mars téri piacot üzemeltető Vásár és Piac Kft. felügyelőbizottságának rendkívüli ülését "és a szövevényes, jogilag minimum aggályos ügy teljes körű közgyűlési kivizsgálását kezdeményezi."

Nagy Sándor városfejlesztési alpolgármester közleményben válaszolt: "Az önkormányzat jogi-ügyrendi bizottsága a Szegedi Vásár és Piac kft. kérésére tárgyalta a bódék jogi státuszával kapcsolatos kérdést. A bizottság november 25-i ülésén két jogerős bírósági ítéletre támaszkodva megállapította, hogy a bódék ingóságnak minősülnek, így áthelyezhetők. A piac kft. megbízta a Mars téri beruházást pályázaton elnyert céget, hogy az árusítás zavartalansága érdekében a piac nyitvatartási idején kívül a bódékat helyezze át. A munkaterület biztosítását a piac biztonsági cége végezte. A helyszínre érkező rendőröknek a Szegedi Vásár és Piac Kft. átadta a Legfelsőbb Bíróság és a jogi, ügyrendi és közbiztonsági bizottság határozatát."

Az alpolgármester hozzátette: jellemző a szegedi Fideszre, hogy "miközben egész héten a Mars téri eljárás törvénytelen és mocskos módjáról értekeztek, öt nap után eszükbe jut megkérdezni, hogy mi is történt. Ez lenne a felelős politizálás?"

Rendőrségi szempont

Szenti Szabolcs rendőrségi sajtószóvivő a csütörtöki Délmagyarországban – korábbi tudósításunkra reagálva – nemcsak azt írta le, hogy november 29-én este miért mentek a rendőrök a Mars térre, hanem azt is: „A rendőrség a jogszabályok szerint polgári jogvitát nem dönthet el, a bíróság szerepét nem veheti át, így egyik fél érdekeit sem védelmezheti önkényesen."

Olvasóink írták

56 hozzászólás
 • 56. becsei.sandor 2009. december 05. 11:33
  „Szegedi Civil Fórum? Bizonyára van ilyen, de aki a felhívást közzétette az neobaromnak látszó lélekgyilkos
  SÖPREDÉK! Közügyekben magánház elé EURÓPAI ember, vagy szervezet nem szervez semmit.
  Nincs: oszt jónapot!!! A primitív SÖPREDÉK minden megmozdulása ellen tiltakozom!”
 • 55. piaciszemtanú 2009. december 04. 18:14
  „Ne legyünk már eltévedve!
  Mikulás ünnep 5.-én este van vagy rosszul tudom?”
 • 54. gitron 2009. december 04. 11:45
  „Köszönjük a meghívást, kedves torjozs. Én a magam részéről jobban szeretem az ünnepet a saját családommal tölteni, mint a máséval.”
 • 53. torjozs 2009. december 04. 10:07
  „Meghívás!

  Gyertyaláng és buldózer

  Advent első vasárnapján 18 órakor a szegedi Dóm téren Botka László polgármester úr meggyújtotta az adventi koszorú első gyertyáját, mely a bűnbánat jele. Ezzel pontosan egy időben az ő utasítására elindultak a buldózerek a Mars téren, hogy alkotmányellenesen és jogszerűtlenül rombolják le 13 kereskedő magántulajdonát, esélyt sem adva a tulajdonosoknak személyes holmijuk, árukészletük mentésére.
  Az ördögi események egyhetes fordulójára a Szegedi Civil Fórum demonstrációt szervez polgármester urunk házához 2009. december 6-án, vasárnap 18 órai kezdettel (Szeged-Baktó Tölgyfa u. 1.).
  Program:
  A gyülekezést követően néma gyertyagyújtás tiltakozva egyrészről Botka László polgármester úr alkotmánysértő, jogellenes módszerei, magatartása, másrészről a Délmagyarország az ügyben folytatott, példátlanul tisztességtelen propagandatevékenysége ellen.

  Ezt követően tartjuk meg beszédeinket.

  A kiszivárgott hírek szerint rendezvényünket provokátorok zavarhatják meg, ezért kiemelten kérünk mindenkit a nyugodt, méltóságteljes viselkedésre. Szeretettel várunk mindenkit, aki fegyelmezetten tud demonstrálni a szegedi demokrácia és a jogbiztonság visszaállításáért.

  Szegedi Civil Fórum”
 • 52. babar 2009. december 04. 08:58
  „FIDESZ ÖNGÓÓÓÓL!!!
  Aztán majd néznek nagyot jövő októberben...”
 • 51. piaciszemtanú 2009. december 04. 07:33
  „Örülök neki, hogy mindenki csak a bódésokat szidja, és mást nem is lát.

  Az eddig gyönyörűen megépített új csarnokba állandóan az illluminált állapotba levő csőcselék foglalja el még a gyalogos forgalma6 is, hogy be sen lehet tőlük menni, ha bemegy az ember, akkor meg inzultusnak teszi ki magát.

  A megépített új csarnok előtt is mondják, hogy cigi cigi, és erősen tarthatod a táskádat, hogyha szeretnéd ha a tartalma benne lenne mikor hazaértsz is.

  Itt azt gondolom, nagyon nagy baj van a biztonsággal, és amit ígértek a magas színvonalú piaccal, pedig ott már nincsenek bódék, amik balkáni állapotokat csinálnak.

  Nem tudom hol van a biztonsági őröknek a töredéke, akik november 29.-én a piacon szolgálatot teljesítettek??????”
 • 50. csonakos 2009. december 04. 07:32
  „45. antikos 2009.12.03. 21:39
  Ne dugd már a homokba a fejed! Debrecenben, a felszólítás utáni határidő másnapján ledozerolták a bodékat. No, ebben hibáztak a szegedi vezetők. Már évekkel ezelőtt meg kellett volna oldani ezt a kérdést! Így is jó, mert legalább megszünt az építkezés akadályoztatása. 13 ember nem gátolhatja nyerészkedés és zsarolási szándékkal a piac a város fejlődését, a lakosság többségével szemben.”
 • 49. sztoncsi 2009. december 04. 01:31
  „Kíváncsi lennék ez a pár butik tulajdonos mennyire becsületesen csengette be a forgalom utáni adóját a hatóság felé, és még ők akarnak még több hasznot lehúzni a becsületes szegedi adó fizetők pénzéből! Már rég el kellet volna tüntetni azt a " putrit" vagy áttelepíteni a cserepes sorra vagy Dorozsmára! A többi magyar nagyvároshoz képest ez is az egyik szégyenfoltja volt Szegednek!”
 • 48. laszo 2009. december 04. 00:00
  „Ezt Mond annak .... Oláhnak meg kedves barátainak de hát ...mit lehet mondani az ilyen papirellenzéknek <moderálva...>”
 • 47. gubanc 2009. december 03. 23:33
  „Kedves szeretett kommunista emlékeket védelmező lelkes Fidesz tagok, vezetők!
  Ébrersztő!
  Lejáratjaátok a jobboldalt, mert rajtatok röhög a fél ország.
  A szocreál balkáni állapotokat védelmezitek?
  Hogy nézett ki a Marx=Mars tér. Üzbegisztánban egy vidéki piac szebben néz ki.
  Jó volt , mert lehetet benne:
  cigi, cigi
  pia, pia”
 • 46. ukk-mukk-fuck 2009. december 03. 21:42
  „45. hozzászólás antikos 2009.12.03. 21:39

  nyugatabbra már rég elhajtották volna <moderálva...> ..... és nyugatabbra nem lenne olyan politikus akinek lenne bőr a képén kiállni a köz érdeke ellen, mesterséges feszültséget keltve és politikai tőkét kovácsolva egy-két feketéző hattyúdalából.
  ha akarod, lefordítom.”
 • 45. antikos 2009. december 03. 21:39
  „Hiába van fejlődés a város bizonyos részein, az eljárással vannak gondjaim. Egy dolgot nem lehet rám mondani, hogy mindig egyetértek mindenkivel:) De ami itt történt az nagyon csúnya üzleti érdekből történő diktatórikus cselekedet (bodé rombolás). Ezt nyugatabbra kulturáltan elintézi a városvezetés.”
 • 44. Rozsdás 2009. december 03. 21:35
  „Kérdezgetek,magyarázok,butítok!!

  Tegyen feljelentést a fityesz aztán majd meglátjuk kinek van igaza,törvények mentén élünk nem pedig feltételezéseken!!”
 • 43. laszo 2009. december 03. 21:31
  „Szegedi fidesz ugy gondolja bisztos ez igy helyes”
 • 42. flexsnake 2009. december 03. 21:21
  „moderálva durva”
 • 41. Vega 2009. december 03. 21:05
  „39: arról egészen véletlenül nem írnak, hogy mi volt az az összeg amit régebben ajánlottak a bódétulajdonosoknak, és hogy ezen összeg leképezi e az ingatlan/ingóság (ahogy tetszik) valódi értékét. vajon mié´.”
 • 40. ukk-mukk-fuck 2009. december 03. 20:47
  „moderálva”
 • 39. piaciszemtanú 2009. december 03. 20:44
  „Ezt olvassátok!!!!!

  http://nol.hu/belfold/a_kirakott_kereskedok_levele_”
 • 38. szgdlilly 2009. december 03. 20:28
  „Én is a Fidesszel! Bűncselekmény útján nem kell változás!”
 • 37. cumania 2009. december 03. 20:13
  „Szerintem is, sokkal jobb volt, amikor meg csak lovaskocsik jártak és potyogtatós wc volt...(különben tényleg jobb lenne)”
56 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Édes csemegék és nosztalgia

Óriási receptkínálattal és látványos, étvágygerjesztő fotókkal jelentkezik ismét a Délmagyarország és a Délvilág süteményeskönyve, amelyet december 15-én már személyesen is megvásárolhatnak olvasóink. Tovább olvasom