Délmagyar logó

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 28°C Még több cikk.

Mars tér: hétfőtől élesben

Szeged - Megvárták a kivitelezők, hogy lecsengjen az ünnepi bevásárlóroham a Mars téren, eddig ugyanis csak a kulisszák mögött dolgoztak. Hétfőn azonban elkezdődhet egy látványosabb átrendeződés, ha az időjárás is úgy akarja. Őszre teljesen el kell készülnie az új piacnak – nagycsarnokkal, dísztérrel, parkolóval együtt.
A Szeged gyomrának nevezett Mars téren a kemény tél és a hóesés ellenére belevágtak a rekonstrukcióba. A kiskunhalasi székhelyű Merkbau Építőipari és Kereskedelmi Kft. már december elején átvette a munkaterületet. Tartotta a kereskedőknek adott szavát, azt, hogy nem zavarja meg a legnagyobb bevételt hozó karácsonyi időszakot. Megígérte, amíg le nem cseng az ünnepi bevásárlóroham – a szilvesztert is beleértve –, csak a közműveket helyezik át, és az asztalos piac új helyét alapozzák.

A Mars téri rekonstrukció 1,2 milliárd forintból – az összegből 500 millió forint az uniós támogatás – valósul meg 4 szakaszban, az átadás 2010 őszén várható. De mi történik az elkövetkező napokban? A tervek szerint – az időjárás függvényében, az első szakaszban – körbekerítik az építési területet, ami jórészt a mostani nagysátor alatti asztalos piac helye. Itt, a meglévő két kiscsarnokra merőlegesen épül fel ugyanis a leendő új, 4500 négyzetméteres nagycsarnok kétoldalt üzlethelyiségekkel, középen 312 asztallal.

Elkerített munkaterület: elkezdték az ideiglenes asztalos piac helyének alapozását. Fotó: Schmidt Andrea
Elkerített munkaterület: elkezdték az ideiglenes asztalos piac helyének alapozását.
Fotó: Schmidt Andrea

Az építési területnek része a már kiürített P pavilon és a régi nagycsarnok piac felé eső 24 métere is. Ezek bontása úgyszintén elkezdődhet a napokban, a régi csarnok megmaradó területét természetesen új bejárattal zárják le.

Nagy piac volt az év első szombatján

Január 2-án, szombaton az enyhe időben és a napsütésben nagy volt a nyüzsgés a Mars téren: az almától kezdve a banánig, a Luca-búzától az orchideáig és a disznóbélig – mindent árultak. Még mindenki a régi helyén szolgálta ki régi vevőit. Leszámítva a nagycsarnokot, ahol már jórészt bezártak az üzletek a bontásra kijelölt részen.

Az asztalos piac – a nagysátor – pedig a leendő parkoló helyére, az SZTE Mérnöki Karával szembeni placcra települ át, a kissátrak szomszédságába. Úgy tudjuk, a költözés nem egyszerre történik. Itt addig árusíthatnak a termelők és a kereskedők, amíg az új csarnok és az U pavilonnal párhuzamos, 200 asztalos szabadtéri elárusítóhely el nem készül. Ezen a helyen az őstermelők a jövőben is sátrak alatt kínálhatják portékáikat kulturált környezetben, egy új park mellett.

A Mars téren, a csarnokokban egy ideje megállítótáblákon tájékoztatják a vevőket arról, milyen a beruházás ütemezése. Ezeken a táblákon egy szórólapokat tartalmazó rekeszt is elhelyezett a piacigazgatóság: az érdeklődők innen olyan alaprajzot is magukkal vihetnek, amelyen a megújult piac látható a megváltozott forgalmi renddel együtt. Az elkövetkezőkben ennél részletesebb információkat is elhelyeznek majd a táblákon.

Dísztér

Ma még nagy képzelőerő kell ahhoz, hogy lássuk a leendő díszteret az SZTE Mérnöki Kar előtt. Pedig oda, a mostani kátyúk helyére fákat ültetnek és díszburkolatot raknak le. De behajtani tilos, a forgalmat a Szent Gellért utca vezeti majd le. Ez a dísztér határolja majd az új parkolót is, amelyet a Gábor Dénes középiskola és a Csillag börtön felől lehet megközelíteni. A Londoni körút–Hajnóczy utca kereszteződésében jelzőlámpás csomópontot építenek ki.

Olvasóink írták

37 hozzászólás
12
 • 37. CID 2010. január 04. 19:39
  „36. hozzászólás Logaritmus 2010.01.04. 19:34

  Na ja, példát mutat, hogyan lehet a sertészsírt aranyáron értékesíteni :)”
 • 36. Logaritmus 2010. január 04. 19:34
  „29. Titanilla: a Marson a kis csarnokban lehet kapni pl. házi vajat és sajtot. A boltihoz képest MENNYEI. A CORA áruházban érdemes megnézni az "íz és hagyomány" pultot, finom, mesterséges tartósítószerek nélküli magyar kézműves sajtokat, kolbászt, disznósajtot, marhahúst, mangalicát lehet kapni. Hja, néha a multi is példát tud mutatni....”
 • 35. varadipal 2010. január 04. 18:31
  „Csak az új piacra el ne felejtsék a"seftelő merdzsós aranyláncos potrohosnak és pereputtyának, cigiárusnak és zsebesnek belépni tilos" táblát kitenni./Etnikumtól függetlenül/.”
 • 34. flexsnake 2010. január 04. 18:14
  „Jót tesz a betonnak a fagy! :) Azért jó mert mikor a hó olvad nem kell locsolni a betont :) Ha megfagy az elég gáz, de nem számít. Ez a város mindent átvesz ;) Ilyen ez, strandot nyáron építenek, betonozni meg télen kell :) Tiszta realtime mekk-mester :D”
 • 33. nanemaaa 2010. január 04. 17:51
  „A nyári melegben az asztaloknál árusított bontott tanyasi csirkének nem a magas helypénzek miatt lenne magas az ára, hanem azért, mert délre már csontkukaccal töltött extra szelet lenne.
  Ha tanyasi csirkét akarsz venni, azt megkapod bármely húsboltban vagy akár a multiban is. Az "őstermelő" is onnan veszi.”
 • 32. szatyi 2010. január 04. 15:10
  „Van ám nekünk finom EU-s HAC...CP rendszerünk, azért sem lehet.”
 • 31. jq 2010. január 04. 14:42
  „Miért, szerinted a konzervgyárak első osztályú, export minőségű gyümölcsből dolgoznak? (Már ha egyáltalán gyümölcs is kerül a zselatin, aroma, cukor színezék, stb mellé...)”
 • 30. o1királylány 2010. január 04. 14:31
  „Titanilla!-akkor egyél sok ilyet a +2O+ 38 fokban amit nyáron az ""őstermelő""árul(na) kint a szabadpiacon.Csak legyen megfelelő TB-sod. A lekvárt meg abból főzik ám (amit asztalon árulnak) amit a zöldséges kidob a kukába.Láttam tehát tudom,egészségedre.”
 • 29. Titanilla 2010. január 04. 13:02
  „14. sz. komment. Csatlakozom véleményedhez! Igazán jó lenne ha jó kis házi dolgokat is árulnának. Én pl. soha el nem vgnám a csibe nyakát, igy szivesen venném a tisztitott baromfit/főleg ha bontva is árulnák, mert én a mellet nem szeretem/ házi lekvárokra is biztosan lenne igény. Persze ugy kellene a helypénzt kialakitani, hogy ne az egekbe szökjenek ez miatt az árak.”
 • 28. drill 2010. január 04. 11:32
  „Ősszel kész lesznek! Perszeee....pfff”
 • 27. Ányez 2010. január 04. 09:34
  „Hűdeszépekleeszünk, hűdeszépekleeszünk! :-)
  Azért én vissza fogom sírni a régi időket... Még ha mocskos, büdös, macskaköves és szoci is volt... :-(
  Hajrá Szeged!”
 • 26. gerbera 2010. január 04. 09:09
  „Hajrá ,minusz 12 fokban.”
 • 25. babar 2010. január 04. 08:58
  „Mignon Te aztán habzsoltad az életet 40 éve. Múltkor a Hősök kapuja, most meg a Mars téri lángosos... :)”
 • 24. babar 2010. január 04. 08:50
  „Úgyis csúszni fognak a határidővel!”
 • 23. Sajtoskifli 2010. január 03. 21:53
  „23. Pinaman 2010.01.03. 20:57
  Szép volt, én is, de gondolom nem ugyanannak. :D”
 • 22. Logaritmus 2010. január 03. 21:19
  „18. cis: a kereskedők azt mondanák, hogy nekik az ingyen v. piti áron bérelhető piachely a legjobb, nem akarnak díszteret, nem akarnak új csarnokot, nem akarnak mellékhelyiségeket, nem fontos az őrzött parkoló.”
 • 21. szatyi 2010. január 03. 20:59
  „Jelzőlámpás csomópont a Londoni - Hajnóczy sarkára? Mi a fenének? Nincs akkora fogalom, mint az Attila vagy Mikszáth felé! Így csak torlódni fog a forgalom. Jó ötszáz méteren belül lesz hat lámpás kereszteződés? Agyrém!”
 • 20. Mignon 2010. január 03. 20:22
  „40-eve a Marx-teren volt a börtön elött a sarkon egy langosos.
  2 forint volt egy forro langos.
  A pulton volt egy mocskos beföttesüvegben foghagymale is ecsettel.
  En, a langosomra a felüveget raöntöttem.......

  ))))))”
 • 19. macs 2010. január 03. 20:08
  „Érdemes megnézni, maga az ötlet is nagyon jó, de a lényeg a piac.
  http://www.youtube.com/watch?v=N3sLHPjkpNE”
 • 18. antikos 2010. január 03. 20:05
  „Egy kicsit visszakanyarodva a hírhez:)
  Az utolsó mondat a kedvencem, ahol leírja az újságírónő, hogy jelzőlámpás csomópontot alakítanak ki.
  Basszus most???????????? Mi lesz ezen a szakaszon??? Rakpart lezárva. Kossuth L. épp hogy mükszik. Meddig lesz a sor. Kecskemétig a pályán???

  Na ennyit erről...”
37 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lezárták a rakpartot Szegeden

A Tisza magas vízállása miatt hétfőn lezárták Szegeden a Huszár Mátyás rakpartot – ez megnehezítheti a közlekedést az év első munka- és tanítási napján. Tovább olvasom