Délmagyar logó

2018. 02. 23. péntek - Alfréd 0°C | 5°C Még több cikk.

Mars tér: Szeged Bermuda háromszöge

Szeged - Mi történt és mi nem történt a szegedi Mars téren? Erről tanúskodik kronológiánk, amely az elmúlt 8 évet foglalja össze.
Amit még 2001-ben elhatároztak, ma mosolyt fakasztó, ami fél éve még biztosnak tűnt – rendezvénycsarnok lesz a buszállomás helyén –, ma már nem az. Senki sincs, aki ma meg tudná mondani, pár év múlva hogy néz majd ki Szeged központi tere.

Évtizedek óta szerettek volna „valamit" kezdeni a Mars térrel a városvezetők, de sosem léptek. A múlt rendszerben a pénzhiány, a 90-es években a bátorság hiányzott hozzá. Minden politikus, befektető tudta, darázsfészekbe nyúl, aki évtizedes szerzett jogokhoz, eladói és vásárlói szokásokhoz hozzányúl.

Az első próbálkozás 2001-ben volt, kudarcra ítéltetett (lásd kronológiánkat – a szerk.). Az első nagy levegőt 2004-ben vették: akkor meg is kezdődött az az átalakítás, aminek azonban még most sem látni a végét. Nem tudni, mi lesz a buszpályaudvar helyén, csak azt, hogy mi nem: a beruházó Szeviép-csoport ugyanis átgondolta fél évvel ezelőtti koncepcióját, és a közlekedési problémák miatt a tervezett rendezvénycsarnoknak alkalmasabb helyszínt keresett. Az legalább biztos, hogy a távolsági és a helyközi buszállomás elköltözik a Mars térről, amint felépül az új buszport a Kálvária sugárút mellett – mondta Szeri István, a Tisza Volán Zrt. vezérigazgatója. Hozzátette: 2 telket adtak cserébe a buszportért a Szeviép-csoportnak, részükről semmi sem változott. A beruházás 2010-re akár be is fejeződhet.

Találós kérdés: Hogy fog kinézni a Mars tér pár év múlva? Fotó: Schmidt Andrea
Találós kérdés: Hogy fog kinézni a Mars tér pár év múlva?
Fotó: Schmidt Andrea

A buszállomás helye – amely eddig is 8 ezer négyzetméteres magántulajdonú telekként ékelődött be a városi tulajdonú Mars térbe – ott marad egy nagy kérdőjellel. A város a két társaság megállapodásában nem vállalhatott szerepet – ezt már Szentgyörgyi Pál gazdasági alpolgármester mondta azzal kapcsolatban, tudja-e befolyásolni a városvezetés, hogy mi épüljön. Már az is előrelépés – tette hozzá –, hogy a novemberi közgyűlésen megszavazták a képviselők, hogy a „közlekedési" terület új besorolást kaphasson: vegyes övezet lesz. Erre azért volt szükség, hogy a megvalósuló beruházásokat segítsék. Ha ugyanis lebontják majd az U pavilont is – erre előbb vagy utóbb sor kerül –, akkor nem árt jó előre megtervezni, hogy a megvalósuló létesítmények szimmetrikusan helyezkedjenek el, és összhangban legyenek egymással. A nagycsarnokra, valamint a tér rehabilitációjára pedig uniós pályázatot adtak be: a tervezett 1,2 milliárdba kerülő beruházás felét az EU állja majd.

A buszport 10. helyszíne

A Tisza Volán Mars téri autóbusz-pályaudvarát – a jelenlegi, 1. helyszínen – 1965. november 13-án adták át. 1978 óta költöznének. A megvizsgált helyszínek: a mai plázaterület, a Merkur-telep, a volt szovjet laktanya, a hajdani Agroker-telep, az Indóház tér, a Felsővárosi feketeföldek, az SZKT Csáky utcai telephelye, a Bakay Nándor és a Vásárhelyi Pál utca sarki Volán-telek, a Kálvária sugárút és a Móravárosi körút ölelte terület. Ez utóbbi a 10.

Ami biztos: a zöldség-gyümölcs piac marad a Mars téren. Fotó: Schmidt Andrea
Ami biztos: a zöldség-gyümölcs piac marad a Mars téren.
Fotó: Schmidt Andrea

Mars téri kronológia

2001: emeletes piac és buszállomás építését szavazta meg a közgyűlés Bartha László polgármestersége alatt;

2004. szeptember: Botka László polgármesterségének első ciklusában döntés született a földszintes piacról, 4 kis- és 1 nagycsarnok építéséről;

2005. június: lebontották az első pavilonokat, szeptemberben hozzáfogtak két kiscsarnok építéséhez;

2006. január: kényszerbontások kezdődtek, 17 kereskedő pert indított az építmények fennmaradásáért;

2006. február–március: 540 millió forintos beruházással átadták a két kiscsarnokot;

2007. július: a kormány a továbbfejlesztésre javasolt projektek közé sorolta a Mars tér rehabilitációját. Csak a nagycsarnok épülhet meg, a másik 2 kiscsarnok nem.

2007. szeptember 18.: a Tisza Volán Zrt. és a Szeviép-csoport szerződést írt alá arról, hogy a közlekedési társaság 2 ingatlant ad azért cserébe, hogy az építőipari cég felépíti számára a buszportot a Móravárosi körút és a Kálvária sugárút által határolt területen. A Szeviép ugyanitt rendezvénycsarnokot, a Mars téren, a volt Volán-telken kereskedelmi létesítményt húz fel.

2008. február: a Szeviép-csoport váratlanul úgy döntött, hogy a Mars téren építi fel a rendezvénycsarnokot.

2008. október: az állva maradt 17 pavilon tulajdonosai és a város közötti perben jogerős ítélet született: ezeket is le kell bontani.

2008. november: eldőlt, hogy a rendezvénycsarnok nem itt épül meg.

Olvasóink írták

 • 18. delvers 2008. november 28. 13:42
  „a 2. és 3. hozzászólónak üzenem:

  Nem lett jogerős semmi ítélet, de nem foglalkozunk azzal, hogy a délmagyar mit és hogyan kommentál! Fogadalmat tettünk, hogy a délmagyar nyilatkozataival és valótlan állításaival nem foglalkozunk! Minden egyes cikket eltettünk, és várjuk az időt, amikor lesz olyan közéleti tiszta közeg szegeden, hogy számon kérhetjük rajtuk, hogy tisztázzák már: miért és minek hazudoznak ennyit? Mert szerintünk,amit tesznek, az nem ellenünk szól, hanem bizonyos érdekeket szolgálnak ki! Sajnos ez van! Szeged 2008!”
 • 17. torjozs 2008. november 24. 21:36
  „A probléma az, és a vak is látja: nem piac épül itt, hanem Sopronhoz hasonlóan egy tér kisajátítása magánembereknek! Menekülés előre, és gyors zsebtömés a választások előtt! Ez megy!”
 • 16. szgdlilly 2008. november 24. 21:09
  „igen! Homályos játszadozások egy olan területtel, amely nem a város és lakóinak érdekeit szolgálja, hanem egyes politikai hatalom közelébe férköző cégekét. Itt ingatlan panama van, amiben segédkezik bíróság, és a legkülönbözőbb hivatalok. És egyáltalán nem zavarja őket, hogy a közvélemény már rég látja ezt! Remélem a Botka-éra nem sokáig játszik a terepen, csak kérdés, mennyire visszafordíthatlan folyamatokat idéz elő! Büntetni meg nem lehet őket, mert törvényen felül állnak!”
 • 15. delvers 2008. november 24. 14:56
  „Mi?

  "2006. január: kényszerbontások kezdődtek, 17 kereskedő pert indított az építmények fennmaradásáért;"


  Ki indított pert? Fellebeztünk a Jegyzői döntés ellen, melynek következménye, hogy a perben a szakértők egyöntetűen megállapították: nem volt jogalapja a mondvacsinált "tűzveszélyességnek", a kényszerbontást nem lehetett volna elrendelni!!!!

  "2007. július: a kormány a továbbfejlesztésre javasolt projektek közé sorolta a Mars tér rehabilitációját. Csak a nagycsarnok épülhet meg, a másik 2 kiscsarnok nem."

  Felmentem a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség honlapjára: ezt a projektet sehol nem találom, mint "továbbfejlesztésre javasolt projektet"!!!

  "2008. október: az állva maradt 17 pavilon tulajdonosai és a város közötti perben jogerős ítélet született: ezeket is le kell bontani."

  Kedves újságíró! Mutassa már meg azokat a jogerős ítéleteket, mert én, mint a perben lévő, még nem kaptam ilyet! Vagy ön igen? Ügyes lehet!”
 • 14. pintyőke 2008. november 24. 14:07
  „Eszembe jutott még egy dolog a regisztrációval kapcsolatban. A DM szarban van, felépült a nyomda, és csökken a nyomtatott újságok eladása. Ezért fogják vissza a netes verziót. Már a cikkek is késve kerülnek fel.
  Zuhan a DM...”
 • 13. LukSzusz 2008. november 24. 06:13
  „A Mars téri beruházásra nagy szükség volt,az egyik kocsma,a másik kínai.Még mindíg a régi pavilon a menő.Egy kommunista város vezetőitől mit vársz.Saját zseb megtömve,a többi éhen is halhat,lásd:Sztálin elvtárs és Ukrajna esetét,10 millióan haltak éhen.Szerintetek Botkát,Szőke kapitányt,Szentgyörgyit érdekli a saját választó polgára?”
 • 12. benq 2008. november 23. 20:41
  „http://mrahalom.myminicity.com/env”
 • 11. ultra 2008. november 23. 17:46
  „Régi Hungi kb. 30-40 munkahely...
  Aqvaizé kb. 20-30 munkahely...
  Árkád kb. 100? munkahely...
  M43-0 munkahely...

  Elszomorító, hogy ezekre a munkahelyekre elég lesz valakinek középiskolát végeznie...
  És mi lesz a DIMPLOMÁS SZEGEDI POLGÁROKKAL? Mehetnek Pestre, Kecskemétre, Sopronba, Győrbe???

  Na ez a baj!
  Jelzem ez nem lenne előrébb azza sem ha megépül az uszoda, csarnok...

  Cégeket kell szegedre csalogatni, ahogy sikerül Kecskemétnek, Debrecennek, miért nem sikerül úgy SZEGED-nek???”
 • 10. pintyőke 2008. november 23. 17:10
  „2-eske azért tűntek el a fórumozók, mert regisztráltatni kell a fórumozáshoz. Ha megnézed az összes cikket szinte alig van 20 fölötti hozzászólás. A DM és társa a Kisalföld felvállalta, hogy legyen kevesebb kattintás szám de ne fikázzák annyian Szetey-t és azt akinek épp a seggét nyalja. Bár lehet, hogy e döntésnek nincs köze a politikához és a többi szemétségehez, akkor viszont nem értem a logikát.
  Az emberek bizalmatlnok megadni a valós emiljüket és nevüket. Ha kicsit gondolkodtál volna erre magadtól is rájössz te sütyü.
  7-eske van űrkilkövő a Belveder mellett, by Kétfarú Kutya, nyitott kapukat döngetsz, látod csak kívánni kell. Rácsesztél a hasonlattal. Béna.
  6-os. alapvetően igazad van de Botka n agyon profi. Elúszott az uszoda késik a Pistrui féle fantomcsarnok, helyette átadja a Régi Hungit, az Aqvaizét, az Árkádot, az M43-as első szakaszát, és asszem két, vagy három iskolát. Tudja mi kell a népnek. És sajna a nép nagy ívben leszarjha, hogy egyre nő a munkanélküliség, egy normális cég nem települ Szegedre, és magánkézbe adja a tereket, vizet, szászhúsz éves patináns épületeinket stb.
  A MArs tér ügyében pedig az eljárás volt nagyon szemét, komcsi időket idéző.
  Hajrá Szeged!”
 • 9. Titanilla 2008. november 23. 12:56
  „Ha ennyire nem tudják ezek a "tudós" urak, hogy mi legyen a térrel, miért épitették azt a két kisebb csarnokot, tiszta kabaré az egész, majd a végén kiderl, hogy amit megálmodnak ahhoz nem passzol a két kis csarnok, ami tényleg felesleges . El kellett volna a végleges formát dönteni, és csak azután épitkezni, igy felemás és ronda az egész. Érzésem szerint valaki felvette a nagylóvét a kis csarnokok megálmodásáért. Miért nem tudunk mi valait rendesen megcsinálni. Én is szeretem a piacot, bár az már rég nem igazi piac, mindenki viszont eladó. Az meg tényleg elég bizarr, hogy ilyen szennyezett levegőjű helyen vásároljuk a finom, egészsége, friss ??? zöldséget és gyümölcsöt. A lakosságot tényleg meg kellene kérdezni.”
 • 8. ultra 2008. november 23. 09:56
  „Szerintem nincs az az ember aki oda sportcsarnokot álmodott meg, csak egypár marha!

  Oda egy "liget" szerűség kell, csak úgye abban nincs pénz!”
 • 7. mgabor 2008. november 22. 23:19
  „6. hozzászólás ultra 2008.11.22. 22:45
  "Tudjátok az itt a baj, hogy a városvezetők és a befektetni kivánó cég pofátlanul nem kérdezi meg az embereket, hogy hova mit szeretnének"

  igazad van. én például űrkilövőállomást szeretnék és leszarják. :(”
 • 6. ultra 2008. november 22. 22:45
  „Üdvözletem!

  Tudjátok az itt a baj, hogy a városvezetők és a befektetni kivánó cég pofátlanul nem kérdezi meg az embereket, hogy hova mit szeretnének, emberek jogait semmibe veszik stb.

  Ez történt a MARS TÉREN, AZ ETELKA SORON, A SZVSE PÁLYÁN!
  Mindenki tudja, hogy SZEOL pályán több száz sportoló "dolgozik", a város és a cégcsoport őket egyszerűen ki akarta rakni onnan, közben a SZVSE alol akarták kihúzni a talajt, mondva, "nehogymár a telek tulajdonosai kapják meg a pénzt a telekért"...MAJD ŐK BELENYÚLNAK!

  Mindenki tudja, hogy dolgozik a SZEVIÉP cégcsoport, főleg itt kiemelve Pistrui Lászlót!


  Ezeket a dolgokat nem vették figyelembe a drága vezetők, hát ez lett a vége!

  EGY VALAMIT TUDNAK MAJD EZ MIATT ÁTADNI 2010-BEN AZ AZ ÚJSZEGEDI AQVAAKÁRMI!”
 • 5. Kerekes 2008. november 22. 21:04
  „Magyarul:
  A Város nem tudja, hogy mit akar a város egyik legnagyobb TERÉVEL. Vagyis, majd a befektető eldönti. Az érdekesség ott van, hogy az önkormányzat a közösség, mármint a mi érdekeinket hivatott érvényesíteni, míg a befektető a saját érdekét nézi. Ez a természetes.
  Most úgy néz ki, hogy bármit is akar a befektető, 5000 fh-es csarnokot, vagy mást, az mind pont összhangban van a közösség érdekével. Érdekes! Mi is az? Én még nem tudok róla. Vagy még a befektető nem találta ki?
  A félmondatokból nekem az derül ki, hogy a szimmetria okán beépítik a TERET. Ebből arra következtetek, hogy a Mars tér beépítése, pl. Mars utca, a lakosság érdeke. Mi más lehetne ez, ha egy alpolgármester nyilatkozza. Esztétikai okokból csupán!! Erről én nem tudtam. Jelzem, esztétikai okokból én nem akarom a tér beépítését, mert akkor nem lesz tér. Hogy egyébként más miért akarja, azt meg a hülye is érti. Ugye az is mindenkinek tiszta, hogy a piaci kiscsarnokok kiépítése nem fog megvalósulni, hiszen a pályaudvar helyén épülő ismeretlen célú, de alapvetően a köz javát szolgáló épület tükörképe fog ott megvalósulni. Magyarul a mars téri piac vissza szorul. Ezt sem szeretném.
  Szemben a nyilatkozó által megfogalmazottakkal, a városnak van beleszólása abba, hogy mi épül a térre. Aki kért már építési engedélyt, az ezt nagyon jól tudja. Akár még a cserép színét is meghatározhatják. Persze ez a határozottság csak a kis telkek kis tulajdonosaira igaz, akik általában a köz ellen akarnak építeni. A nagy telkek, nagy tulajdonosai esetében, akik éppen mindig a köz érdekében járnak el, már nincs beleszólása városnak a dolgokba.”
 • 4. gyarmati_nő 2008. november 22. 20:55
  „Szerintem jó, hogy a piac központi helyen van. De a higiéniára, igényességre, és legfőképp a közbiztonságra helyezhetnének több hangsúlyt! Hiszen a piac is nélkülözhetetlen az egészséges életmódhoz.
  Ráadásul, egy négysávos út szájában piszok egészségtelen sportolni, fél óra kosár vagy foci az elégetett kalóriák mellett kb. fél doboz cigivel érne fel...”
 • 3. Logaritmus 2008. november 22. 20:47
  „karlvonbanhoff: biztosan elvitték őket a Gulágra, azért nem írnak semmit. De az is lehet, hogy normális emberek és miután a bíróság jogerős ítéletet hozott nem harcolnak tovább a médiában sem, mert minek.

  Van abban valami, hogy a Mars térből lehetne egy zöld park, kosárpályákkal, gördeszkás pályával, mini focipályával, esti őrrel. Úgyis kevés van arrafelé ilyesmi.”
 • 2. karlvonbanhoff 2008. november 22. 16:46
  „" 2008. október: az állva maradt 17 pavilon tulajdonosai és a város közötti perben jogerős ítélet született: ezeket is le kell bontani. "

  Tényleg,hogy eltűntek a fórumról a nagy hangú Mars teresek!!
  Mostanában nem kommentálják az eseményeket,mi lehet velük?
  Úgy aggódom értük.....”
 • 1. Mil 2008. november 22. 16:33
  „Röhej. Sztem csináljanak parkot. Az lenne a legjobb”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vajda Attilát is kitüntették az egyetem napján

Szeged - Tiszteletbeli doktori címeket, elismeréseket adományozott az egyetem napján a Szegedi… Tovább olvasom