Délmagyar logó

2017. 03. 25. szombat - Irén, Irisz 7°C | 14°C Még több cikk.

Mars tér: újabb csörte a kereskedők és az igazgatóság között

Szeged - A Mars téri csarnokokban lévő üzletek bérlőinek márciustól szemétszállítási díjat kell fizetni, havi bruttó 6350 forintot. Eddig a bérleti díj fejében a piacigazgatóság állta a közös költséget. A kereskedők egyelőre ellenállnak, és nem utalnak.
Márciusra már megkapták a számlát a Mars téri csarnokok üzletbérlői arról, hogy fizessék ki a havi bruttó 6350, évi 76 ezer 200 forintos szemétszállítási díjat. Ez skandalum – mondják. Martonosi István, a Kisosz megyei titkára szerint 40 éve nem kell fizetni a hulladék elszállításért, ez a szolgáltatás mindig is beletartozott a bérleti díjba. Még az újonnan kötött bérleti szerződések sem tartalmazzák.

Vida János és Szirovicza Andrea elhatározta, hogy nem fizet a szemétszállításért. Fotó: Schmidt Andrea
Vida János és Szirovicza Andrea elhatározta, hogy nem fizet a szemétszállításért. Fotó: Schmidt Andrea


Az egyeztetések már decemberben elkezdődtek, de a piac vezetése és a kereskedők nem jutottak egymással dűlőre. Erdei Péter, a Szegedi Vásár és Piac Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, azért számlázta ki a kereskedőknek a díjat, mert a szemét elszállításért már közel 2 millió forintot fizetnek havonta – évente 24 milliót –, s nem képes a jövőben ingyen adni a szolgáltatást. Azzal érvel, hogy az összegnek csak a 40 százalékát hárítaná át a kereskedőkre. Igaz – tette hozzá –, hogy a bérleti szerződésekben összegszerűen nem szerepel a szemétszállításért fizetendő díj, de már a szerződéskötéskor sem zárták ki ezt a lehetőséget. Arra a kérdésre, mi lesz, ha nem fizetik ki a díjat a vállalkozók, azt válaszolta: többszöri felszólítást fognak kapni.

Szelektíven?

A kereskedők szerint kisebb lenne a piac rezsije, ha bevezetnék a szelektív hulladékgyűjtést. A húsosok például kötelesek a veszélyesnek minősített hulladékuk elszállításról gondoskodni, vagyis az ő szemetük csak kartonpapírból áll. A ruhásoknak nincs is más hulladékuk, mint papír és doboz. Szerintük ha a Mars téren működne szelektív hulladékgyűjtés, egy fillért sem kellene fizetniük.

A piacvezetéssel a kereskedők 4 tagú képviselete tárgyal rendszeresen. Közülük az élelmiszert árusító Vida Jánossal és a kávézóját üzemeltető Szirovicza Andreával beszélgettünk a nagycsarnokban arról, miért tartják méltánytalannak a történteket. Azokat a terheket sorolták, amelyeket eddig álltak, jelezve, hogy a szemétszállítási díj az utolsó csepp a pohárban. – Túléltük az építkezést, kényszerből, átmenetileg az Irén csarnokba költöztünk, ott ráköltöttünk az üzletre, majd megvettük „raszterenkénti", egységenkénti áron a bérleti jogot. Próbáltunk mindig együttműködni, és beletörődtünk abba is, hogy az üzletenként beígért 2 ingyenes parkolóhely helyett csak egyet kaptunk. A többi hely darabjáért havi 5000 forintot fizetünk. Ha kifogásoltuk a magas bérleti díjat, mindig azt mondták: ilyen meg olyan költségek vannak beleépítve.

Kiderült: a szemétszállítási díjat is raszterenként vetik ki, vagyis a 3 egységnyi kávézó 15 ezer plusz áfát fizet. Azt mondják a vállalkozók: küszködnek a talpon maradással, nyögik a minimálbér kötelező emelésének terheit, versenyeznek az álőstermelőkkel, akik az asztalon árulnak, és még a szemetüket is ingyen vitetik el. Elhatározták: nem fizetnek a szemétszállításért.

Olvasóink írták

29 hozzászólás
12
 • 29. árvaádám 2012. március 21. 13:06
  „28. dandri 2012.03.21. 10:39

  Most már csak, az a kérdés akinek kell az tud-e olvasni, illetve szövegértése milyen szinten van?
  Ha véletlen súlyos látássérülése van az egyes gyümölcsfajták, vagy a paprika színétől, akkor nagyon szépen megkérek valakit olvassa fel neki (E. P.), valamint az egyes szavakat, az értelmezőszótárat felhasználva elmagyarázni szíveskedjen, az aki nagyon közel áll hozzá. Talán nem tanyasi, "setét" tanácsadókra lenne szükség egy ilyen poszton. Igen gyenge a színvonala a múltból átmentett, megörökölt belső elhárításának !”
 • 28. dandri 2012. március 21. 10:39
  „27. árvaádám 2012.03.21. 08:40

  Nekem is minden elismerésem a hozzászólásához!!!
  Én is azt javaslom a tisztelt kereskedőknek, hogy a 36 m2 -es üzletre kérjék a 12.700,- Ft szemétszállítási díjjal az üzletbérlés csökkentését , mivel a nagy tudású E. P. és csapata ekkora összeget kalkulált bele a bérleti díjba anno. Abban az esetben , hogyha 12.700,- Ft-tal csökkenti a bérleti díjat, de csakis abban az esetben mindenki kössön a 120 literes gyűjtőedényre szemétszállítási szerződést, melynek havi díja 3.175,- Ft bruttó (heti 1 alkalommal szállítják el) így a bérlők is jobban járnának!
  Javasolnám az üzletbérlőknek, hogy ne fizessék be a szemétszállítási díjat!!!
  Mivel, ha ép ésszel gondolkodnak: 12.700,- Ft mínusz 3.175,- Ft egyenlő 9.525,- Ft.
  Tehát még E. P.-nek kellene visszafizetni visszamenőleg a 9.525,- Ft/hó különbözetet az üzletbérlőknek!!! Erre varrjon gombot az E. P.!!! Ne az idős hölgy paprikájával vagdalózzon, hanem a zsebeseket tiltsa ki a piacról, de azt már nem meri meglépni!!!”
 • 27. árvaádám 2012. március 21. 08:40
  „Tisztelt olvasók, városi polgárok!
  Megnéztem, a Környezet Gazdálkodási Kht. a városban szerte szét lévő, üzlethelyiségek részére heti egyszeri szállítással 120 literes edényzet elszállításáért 3ezer egy-kétszáz forint összeget számol fel. Ebből következően egy 16 négyzetméteres helyiségben szerintem, hetente nem képződik ilyen, vagy ennél nagyobb mennyiségű szemét. Nos akkor, milyen kalkuláció szerint sikerült azt a 6000,- Ft feletti árak kihozni. Elképzelésem sincs, milyen összeg és milyen osztószám képes a rassztelenkénti eredményre. Ezen akarnak nyerészkedni ??? :)”
 • 26. Khts 2012. március 20. 16:24
  „A Mars téri piac már próbálkozott szelektív gyűjtéssel de a papír mindig tele volt zöldséggel meg rothadt almával.
  Hát ebben a formában valóban csak vegyes kommunális hulladéknak azaz szemétnek tekinthető és mehet a nagy kukáskocsiba mert értéktelen.

  igazságkereső: ne szólj igaztalant, vagy ha mások baromságait veszed át magadból csinálsz hülyét.

  Bárcsak a szelektív gyűjtőkbe az kerülne ami rá van írva a tartályra! Ez esetben nem kellene drága pénzért tartalmukat újra válogatni, mert alkalmatlan továbbhasznosításra a papírba kevert tampon vagy festékmaradék.”
 • 25. supershop 2012. március 20. 16:14
  „Tisztelt Botka és Solymos úr! A következő választásokig már Mars téri piac se lesz más csak a lerágott csont, mert tönkreteszik, kizsigerelik a kereskedőket meg az árusokat, ezáltal a Szegedi piac vásárlóit is, mivel drágában kell adni az árut. A szemétszállítás már csak hab a tortán. Miután félre állították az előző igazgatót, ez az ifjú titán Erdei Péter és fineszes csapata nagyon ügyesen eltüntették a 160 milliót. Önök a közgyűléssel március 2.-án megszavazták a buszok kilométer-csökkentését, amivel szintén 160 millió forintot spórol a város. De kinek? Ez honatyák nem spórolás hanem vissza pumpálás a Mars téri piacba ezért az eredmény egyenlő nullával. A szegedi utazóközönséggel és az adófizetőkkel fizettetik ezt meg és csodálkozunk hogy nem haladuk egyről a kettőre. Mivel a városvezetés nincs a tettek magaslatán, ezért a nyúl viszi a puskát és a piac nem fizeti vissza a 310 millió forintot amivel tartozik a városnak. Nagyon érdekelne, hogy hol lehet ilyen kedvező feltételekkel törleszteni 16 esztendő alatt mert sokan átváltanák a frankhitelüket ilyen hitelre.”
 • 24. árvaádám 2012. március 20. 15:50
  „23. dandri 2012.03.20. 12:22

  Nagy tisztelettel olvastam a hozzászólását.
  Magam javasolnám a kereskedőknek keressék meg a KHT -t akár a honlapján keresztül is. Tájékozódjanak, mekkora összegért vállalnák négyzetmétertől függetlenül, üzletenként a szemétszállítás mint szolgáltatást. Majd megkötném a szerződést a KHT-val és ezt követően követelném a korábban megkötött szerződéses árból, a szemétszállítás költségét. Na és ekkor mit lép a nagy tudású E.P.!”
 • 23. dandri 2012. március 20. 12:22
  „Miről beszél ez az Erdei?!? A pontosság kedvéért: 6.350,- Ft csak egy 18 m2 üzletnek a szemétszállítására vonatkozik. Egyszerűen felháborító, hogy a 36 m2 alapterületű üzleteknek a havi hulladékszállítási díja 2 x 6.350,- azaz 12.700,-forint. Évi 152.400,-forinttal akarja megsarcolni az üzlettulajdonosokat. A pofátlanságnak is van határa. Az egyik oldalon megy a túlköltekezés és a fényűzés ezt mind a bérlőkkel akarja megfizettetni. A kereskedők még visszasírják a régi vezetést és Pusztai urat akik értettek a piac irányításához és a kereskedőket is jobban megbecsülték és nem öntötték ki az idős néni paprikáját!!! Amit Ő felépített a jelenlegi vezetés tönkreteszi. Polgármester úr meg a közgyűlés szégyene, hogy nem tesznek semmit. A 160 milliót rövid idő alatt eltapsikolták egymás között, de még egyetlen eljárást sem indítottak a piac vezetése ellen, hogy is van ez uraim...?!”
 • 22. szatyi 2012. március 20. 08:34
  „"20. kowalsky 2012.03.19. 20:45 "

  Bizony, bizony! Erről miért nem ír a DM? ->
  http://www.mfor.hu/cikkek/A_szegedi_tomegkozlekedes_is_az_osszeomlas_szelen_.html”
 • 21. geysa1 2012. március 20. 08:33
  „Állami lehúzás indigózva lokálisra. Ezt is a fogyasztó fizeti meg.”
 • 20. kowalsky 2012. március 19. 20:45
  „17. Ezt minden évben bedobja valaki... Lerágott csont.
  A piac is jól gazdálkodik, mint az SZKT. Tóth legutóbb még nyereségről harsogott, most meg csődöt vizionál, bár a délmagyar nem ír róla, máshol olvasható.”
 • 19. arvisura 2012. március 19. 19:46
  „A szolgáltatások átszervezésével kb. 35 Millió Forintot tudok megspórolni a piacnak, a jelenlegi üzletmenethez képest.
  Régóta ismerem a hasonló vállalkozások problémáit. A projekt ára: 10%, azaz 3,5 Millió Forint.
  Akit érdekel, ide írjon.”
 • 18. radic 2012. március 19. 19:31
  „17. igazságkereső 2012.03.19. 19:05

  "a szelektív hulladékgyűjtésről csak annyit, hogy azt amit külön-külön raknak az emberek, azt a szemétbegyűjtő társaság a nagy szemetes autóba, ömlesztve szedik össze! Akkor miért is a szelektív szemétgyűjtés?!"

  Azért, mert a fémet, a papírt, az üveget és a műanyagot újra szétválogatják, majd újrahasznosítják. Ha belekerülne a rohadó zöldség, meg a makis pelenka, akkor ezt már nem lehetne kivitelezni.”
 • 17. igazságkereső 2012. március 19. 19:05
  „#15.kvendi: a szelektív hulladékgyűjtésről csak annyit, hogy azt amit külön-külön raknak az emberek, azt a szemétbegyűjtő társaság a nagy szemetes autóba, ömlesztve szedik össze! Akkor miért is a szelektív szemétgyűjtés?!”
 • 16. Ebgondolat 2012. március 19. 18:05
  „Ha már szóba került a Tigers szeku: a Szeged 2011 focicsapat hazai meccsein is ők "őrködnek". Hát, mit mondjak... Egy nyugdíjas találkozón inkább el tudnám képzelni őket: az átlagéletkor messze 55 év felett van. Az iskolázottság messze a közepes alatt. Vajh´ mi lenne itt, ha egy újpesti, győri vagy ferencvárosi kemény mag érkezne a meccsre....”
 • 15. kvendi 2012. március 19. 17:04
  „Ha már meg van az a jogom, hogy hozzá szóljak, akkor szelektív hulladék gyűjtéssel értek egyet, úgy is mint gyakran a Mars-téri piacot felkereső kunde(Vevő) vagyok és azt tapasztalom, hogy nyáron förtelmes bűz van a dinnye árusoknál(időnként NEM MINDIG), viszont ha ezt a petrezselyem zöldet (szerdán, szombaton) áruló anyókákra is ráterhelik, akkor tényleg a viszont eladók maradnak-CSAK- ami nem jó a Vevő(k)nek...(SZERINTEM)...!
  ELFOGYNAK A TERMELŐK..., már így alig vannak..., lassan tényleg inkább megéri kimenni a dorozsmai nagybanira...!!!”
 • 14. uborka 2012. március 19. 15:16
  „NAGYON JÓ LENNE, HA A TIGERS ŐRZŐ KFT-NEK MEG NÉZNI MI A PÉNZE OTT, ÉS KI A HAVER KI ODA ADTA ÉS RISZTELNEK A PÉNZEN, HÁT KI AZ A NÉMETH FERI MOST ORSZÁGOS ELNÖK, PEDIG ELŐTTE SEGÉD PINCÉR VOLT. HÁT URAIM IDE LE LEHET A PÉNZT PAKOLNI, UGYAN IS Ő ELTÖRI AZ EMBER KEZÉT.....”
 • 13. saturnus 2012. március 19. 15:08
  „Egy tetű időmérőt fel nem tennének az átjáró közepére ,hogy mindkét irányból lássák az pontos időt a vásárlók. Másrészt Köszönjétek a vezírnek és csapatának aki ezerrel vezeti a szakadékba az országot. Nem soká be fog zárni a piac mert rövidesen nem lesz pénzük az embereknek. Akinek kecskéje lesz az azért aki meg gombát szed az azért nem megy a piacra. Ezt mondta a két hét múlva rend lesz meg a fő kamarász/nyasgem/. Egyébként Szegeden a legjobban tejelő tehén,akiket fejni lehet ők hozzák a pénzt rendesen a Piac és városgarázdálkodás, amely fidesz uralom alatt van. De-hát ő rájuk szavaztak emberek hát ezeket akarták akkor mi a baj?”
 • 12. árvaádám 2012. március 19. 14:25
  „Valóban igaz a hír, miszerint a szerződés módosítása a felek közös akaratnyilvánítása esetén lehetséges, de megjegyzem szerződéskötésnek minősül a ráutaló magatartás is, az említett Ptk. szerint. Vagyis ha valaki befizeti a rá kirótt első szemétszállítási díjat azonnal elismerte a szerződés módosítást is. Vigyázni mert nagyon buktatós az E.P.! Remélem némi citrommal készült folyadék, vagy más egyéb csökkenti, a jelen arcméretét!”
 • 11. klj-54 2012. március 19. 13:59
  „Nem vagyok jogász de azt tudom, hogy a PTK az ma még érvényes.
  És amíg érvényes addig az a jogelv is, mely szerint a szerződést CSAK A FELEK MEGEGYEZŐ akarata esetén lehet módosítani.”
 • 10. árvaádám 2012. március 19. 12:53
  „7. kowalsky 2012.03.19. 11:51

  Igen tudott dolog melyik a cég, de az sem egy elhanyagolható dolog kit, kiket alkalmaz a nevezett vállalkozás.
  Egy ilyen frekventált területre a szakmai ismeret a rátermettség is fontos lenne. Nem rokkantnyugdíjasok és elöregedett személyzetnek kellene ellátni a nagy pénzért felvállalt szolgálatot. Nem a rokoni kapcsolatoknak kellene alárendelni a válogatási szempontokat. Érdekes ez a szemlélet, hiszen az aki az ULTRA_MÉDIA idején is ezen a területen dolgozott az maradhatott, vélhetően azért mert a megrendelőnél van rokoni kapcsolata is. Teljesen igaza van bubuknak, a csúzda működik még jobban mint ezt megelőzően. Itt is kétoldalas a szöveg mint az ország házában egy erre, egy arra és mindenki befoghatja!!!”
29 hozzászólás
12
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyertek a szőregi nyugdíjasok

A kistérség bezárta a szőregi nyugdíjasklubot, Rózsavölgyi József, a körzet képviselője küzdött érte, az önkormányzat kinyitja a házat. Tovább olvasom