Délmagyar logó

2017. 05. 27. szombat - Hella 14°C | 24°C Még több cikk.

Mars tér: utolsó körök

Szeged - Néhány hét múlva átadják a Mars téri nagycsarnokot, és vele együtt az U pavilon körüli megújult asztalos piacot. A csaknem teljesen kész beruházással kapcsolatban újra fellángoltak a viták.
A szegedi piac fejlesztése a befejezéshez közeledik, de nincs nyugalom körülötte. Az átadás előtti szinte legutolsó körben, ráadásul a választási kampányban, kiderült: csúszik a beruházás uniós támogatási szerződésének aláírása. Korábbi cikkünkre egyes Mars téri kereskedők levelet írtak – ezt Kapcsolatok oldalunkon teljes terjedelmében közöljük –, amelyből az derül ki, hogy szerintük a beruházás sorsát és az uniós támogatási szerződés aláírását többek között a folyamatban lévő perek is befolyásolják. Petykó Zoltán, az NFÜ elnöke pedig a Magyar Rádióban szó szerint azt mondta: „kifejezett szabálytalanságok történtek a pályázat beadásával kapcsolatban", és Szegednek nem lehetett volna pályáznia addig, amíg perek vannak folyamatban.

A Mars tér átépítése része annak a 3,3 milliárd forintos belváros-rehabilitációs pályázatnak, amely 2,1 milliárd forintos uniós támogatással valósulhat meg, ám a fejlesztés támogatási szerződése még nincs aláírva. Ezért – állításuk szerint – nem a perekben érintett kereskedők a felelősek, hanem a pályázó önkormányzat. Peres eljárást nem ők indítottak, hanem az önkormányzat – ellenük.

Dr. Cseh Attila szerint az alperesek viszontkeresetei akként összegezhetők, hogy azok elsődlegesen az eredeti állapot helyreállítására irányulnak. Fotó: DM/DV
Dr. Cseh Attila szerint az alperesek viszontkeresetei akként összegezhetők, hogy
azok elsődlegesen az eredeti állapot helyreállítására irányulnak. Fotó: DM/DV

Mózes Ervin, Szeged címzetes főjegyzője szerint nem a perek miatt nincs aláírt támogatási szerződés: a Mars tér területe tulajdonjogi szempontból „tiszta". Félreértésre ad okot, hogy keverednek egymással a távoli múltban és a jelenben zajló események. 1998-ban – függetlenül attól, hogy korábban kinek milyen szerződése volt – az összes kereskedő új bérleti szerződést kötött a piacigazgatósággal. A beruházás előkészítésekor a Szegedi Vásár és Piac Kft. ezeket mondta fel – a bíróság szerint jogszerűen. Mózes Ervin azt is mondta: vannak függőben kártérítési perek, de ezek nem érintik a beruházás területének tulajdonjogát.

Milyen perek zajlanak?

A Mars téri piac ügyében a szegedi önkormányzat indított pert az alperesekkel szemben a pavilonok birtokba adása és bontásra kötelezése tárgyában – tájékoztatott az eddigi és a jelenleg folyamatban lévő perekkel kapcsolatban az önkormányzat jogi képviselője, ifj. Szilágyi János ügyvéd –, miután a Szegedi Vásár és Piac Kft. által indított felmondás érvényességének megállapítása iránti perek jogerősen befejeződtek. A per megindítását követően született meg a Csongrád Megyei Bíróság azon ítélete, amely a per tárgyát képező egyes pavilonok állapotát megvizsgálta, és a szakértői vélemény alapján minősítette azok jogi jellegét. Az ítélet szerint a vizsgált pavilonok ideiglenes jellegű ingó felülépítménynek minősültek. Erre az ítéletre is figyelemmel azokat a Szegedi Vásár és Piac Üzemeltető Kft. áthelyeztette, így az önkormányzat mint felperes által indított per okafogyottá vált, a felperes elállt a keresetétől. A kereskedők azonban viszontkeresetet nyújtottak be, egyben kérték, ideiglenes intézkedéssel a Mars téren álló felülépítményeket az eredeti helyükön és eredeti állapotukban állítsák helyre. Igényüket a bíróság végzésben elutasította egyes kártérítési igényekkel együtt. Vannak viszont még további el nem bírált viszontkeresetek, amelyekben a per október 6-án folytatódik.

Bírósági összegzés

Dr. Cseh Attila, a megyei bíróság elnökhelyettese, sajtószóvivő szerint „az alperesek viszontkeresetei akként összegezhetők, hogy azok elsődlegesen az eredeti állapot helyreállítására irányulnak, ennek elutasítása esetére annak megállapítását kérik, hogy a felépítmények a peres eljárás időtartama alatt jogszerűtlenül kerültek elbontásra. Egyes alperesek viszontkeresetükben kérik annak megállapítását is, hogy a pavilonok tulajdonosait földhasználati jog illette meg, illetve hogy a pavilonok birtoklására, rendeltetésszerű használatára és az elfoglalt terület használatára a jogosultságuk fennáll. Az egyik alperes viszontkeresetében annak megállapítását is kéri, hogy a felperes a pavilon rendeltetésszerű használatának megakadályozásával folyamatosan birtoksértést követett el, és kéri, hogy a bíróság ettől a jövőre nézve a felperest tiltsa el."

Olvasóink írták

107 hozzászólás
 • 107. CID. 2010. augusztus 28. 17:45
  „macs
  NEMCSAK ELÜTÉSEK VANNAK
  ZAVAROS IS AMIT IRSZ.”
 • 106. macs 2010. augusztus 27. 19:42
  „elnézést az elütésekért.”
 • 105. macs 2010. augusztus 27. 19:41
  „CID.,
  na és? Láttam már olyat, hogy éveken keresztül cincáltak valakit, aztán a végén minden vádat ejtettek.
  Neked nem furcsa, hogy amikor a BKV körül ment a cirkusz, valahogy kiszivárgott, hogy Vitézi Dávid papája, a ha jól emlékszem a "helyi thema" kiadója, milliókat kapott a cégtől. Mindenkit piszkáltak, akinek valamilyen kapcsolata volt a BKV-vel, őt nem.
  Az is furcs, hogy z eladott ingatlanokkal kapcsolatos nyomozás során az ügyésznek majd egy után jutott eszébe, hogy valaki hiányzik. Igaz ő narancsszinű pólót viselt. Most nemzetközi körözés van ellene, bár nem tudom.
  Ne értsd félre mindenki, aki áthágja a szabályokat, az kapja meg a méltó büntetését, csak azt nem hiszem, hogy a narancs oldal földreszállt angyalok közössége, a másik pedig a patás ördögöké.
  Tudos régen azok a szerencsétlenek, akiket perbe fogtak boszorkányság vádjával, minden bevallottak, amit vallatóik hallani akartak. A félelem nagy úr, ha valakinek alkut ajánlanak, akkor arra is emlékszik, ami sose történt meg.
  Szeretnék 50 évvel idősebb lenni és onnan visszanézni a mára. Szerintem sok érdekeset látnék.”
 • 104. CID. 2010. augusztus 27. 12:36
  „az gáz hogy már AZ atv SE HISZ A GYOZELEMBEN
  BUKTA LESZ EZ A JAVABOL -NARANCSOS
  :P”
 • 103. Drakón 2010. augusztus 27. 06:56
  „Botka bukni fog! Olvasd el!
  http://atv.hu/belfold/20100826_fideszes_belso_felmeres_osszel_eleshet_a_ket_utolso_szocialista_bastya_is”
 • 102. CID. 2010. augusztus 27. 06:33
  „Azt beszélik már napi 3 doboz cigit sziv”
 • 101. George58 2010. augusztus 27. 05:56
  „Botkai ámokfutás utolsó körei zajlanak.”
 • 100. CID. 2010. augusztus 27. 05:47
  „96. hozzászólás szdragon 2010.08.26. 22:44

  biztosan vége lesz a botka korszaknak:
  http://atv.hu/belfold/20100826_fideszes_belso_felmeres_osszel_eleshet_a_ket_utolso_szocialista_bastya_is”
 • 99. CID. 2010. augusztus 27. 05:46
  „macs elég ha csak a hiradot nézed
  börtönfrakcio pesten -mind mszp-szdsz-es.”
 • 98. macs 2010. augusztus 26. 23:07
  „unknown,
  nem tudom, de lassan nagyon elegem kezd lenni, a nagyon trendinek tartott mindent elloptak, elherdáltak szlogenekből.
  1. aki valamiről tud, az menjen a rendőrségre.
  2. aki csak mondja mert jól hangzik az talán hallgasson.
  Nem vagyok építész, csupán átéltem egy eléggé leromlott állapotú lakás felújítását. Hiába voltak szép tervek, Gant diagrammok, itt történt valami, ott is történt valami, amire senki sem számított.
  Szeretnék tényeket, adatokat látni, üres blablából pedig nagyon elegem van.”
 • 97. unknown 2010. augusztus 26. 22:48
  „95. hozzászóló, kisjani
  Én nem kommunistázom le a baloldali embereket, lett lévén magam is MSZMP tag voltam. Ha végig olvasod a 46. hozzászólásomat láthatod, hogy a középutat járom, a józan észre apellálok. Mint leélt életem (66 év) során volt gazdasági, műszaki értelmiségi észrevételezem a pénz nagyfokú felelőtlen költését, a közbejövő problémák halmozódását. Egyébként a korábban volt szegedi Fideszes időben épült a 400 ágyas új klinika. De vannak, akik csak azt emlegetik, hogy az akkori polgármester, Bartha László egyszer berugott, s az négy évig tartott. Na ezért fordulunk, fordultunk el egyre többen a Te általad védelembe vett "oldaltól", mert ezen oldal emlékezete és értékítélete méltatlanul és erkölcstelenül szelektív.”
 • 96. szdragon 2010. augusztus 26. 22:44
  „hátha vége lesz a Botka korszaknak:
  http://atv.hu/belfold/20100826_fideszes_belso_felmeres_osszel_eleshet_a_ket_utolso_szocialista_bastya_is”
 • 95. kisjani 2010. augusztus 26. 22:07
  „94. hozzászólás unknown 2010.08.26. 21:35

  Akkor lépten nyomon miért kommunistázzátok le a baloldali embereket? Szinte annyi közünk van hozzájuk mint nektek.
  Szegeden az a baj hogy nem a jobboldal herdálja ilyen látványos beruházásokra. Mert ugyebár a fideszes időkből nem igazán tudtok felmutatni ilyen látványberuházásokat. Az eladósodásról pedig annyit hogy még mindig kevésbé vagyunk eladósodva mint a Fideszes városok. Debrecen, Pécs stb.. azért jócskán megelőz bennünket, Ezek szerint ott is polgármesterváltásra van szükség.”
 • 94. unknown 2010. augusztus 26. 21:35
  „macs, én sem veszekszek, de csak azt akarom megértetni az 1980 után születettekkel, hogy az MSZMP KB egy, az országot vezető legfelsőbb kb. ötven ember által alkotott politikai testület volt, élükön Kádár János főtitkárral. Ezekben az alárendelt intézményekben pedig olyan hétköznapi munka folyt, mint bármelyik mai akadémiai kutató intézetben Szegeden is, meg Budapesten is, meg Veszprémben is, meg akárhol bármilyen államilag finanszírozott alapítványi intézetben. Kádár, Gáspár Sándor, Grósz Károly, Biszku Béla, Berecz János kaliberű és helyzetben lévő emberekhez semmi köze nem lehetett sem nekem, sem vitapartneremnek, sem macs barátunknak.
  Szegeden, kedves macs az a probléma, hogy elképesztő szervezetlenséggel és megkérdőjelezhető hatékonysággal herdálódik el az eu pályázati pénz nagy része. A 2. villamos jövő ősszel lesz kész, ha minden jól megy, ugyanis jövő tavasszal kezdődik a pályacsere az Anna-kút és a Hősök kapuja között. Már idén nyárra kész kellett volna lennie. Meg a 43-as autópálya. Most fut mindenki a pénze után és minő hihetetlen: a szeviép ügyvédje fel van háborodva, hogy a finanszírozó bank nem elégíti ki az általuk felajánlott 50%-os kifizetést a pénzükre váró kivitelezőknek. Ez a rettenetes így mindenestül, nem lehet dicsekedni vele.”
 • 93. macs 2010. augusztus 26. 21:06
  „igazságkereső,
  említetted a Mary Cipőgyárat, hát egy kis adalék:
  "Várszegi Árpád szerint a termelésben, az exportban és a belföldi értékesítésben bekövetkezett visszaesés két alapvető okra vezethető vissza. A döntő többségében külföldi tulajdonosok kezében lévő nagyvállalatok az amerikai és európai piaci recesszió miatt eladási gondokkal küzdenek. A cégek gazdasági hatékonysága, versenyképessége erőteljesen romlott a magas bér- és adóköltségek miatt. Termékeikkel képtelenek felvenni a versenyt a Kínában és más távol-keleti országban gyártott jóval olcsóbb árukkal. Nem véletlen, hogy az érintett cégek részben vagy egészben máris tőlünk keletebbre helyezték át termelésüket, illetve fontolgatják ezt a lépést.
  A visszaesés másik oka az aránylag erős forint, ami a cégek eredményességét rontja, mivel az exportárualap 85 százaléka bérmunkában készül. A bérmunkaexport átmeneti előnyökkel jár bizonyos időszakokban, de a fejlődés alapja csak a saját tervezésű kollekciók növelése lehet. Például olyan típusú, kategóriájú lábbeliket kellene gyártani, amilyeneket más nem készít. Ilyen lehet egyebek között a lovaglócsizma vagy a bébicipő. A méretre készített lábbeli előállítása is perspektivikus üzletág lehet."
  http://cegvezetes.cegnet.hu/2004/5/ahol-szorit-a-cipo
  Érdemes beleolvasni. Felhívom figyelmedet az utolsó 2 mondatra. Szerintem ez út nem csak a cipőipar, de a magyar ipar számára is követendő lenne. Sajna ez út nagyon fáradságos, tanult, képzett embereket igényel, akik mernek kockáztatni és nem várják a sült galambot.”
 • 92. macs 2010. augusztus 26. 20:57
  „O.D.,
  Hurrá, megnyeri a Fidesz a választásokat! Szegeden felhúzzák a narancssárga zászlót. És mi lesz utána?
  Elkészül a 3-as és a 2-es villamos vonala és mindenki örülni fog, lám-lám Szeged is felzárkozott az élhető városok közé.
  Végre kultúrált körülmények között vásárolhatunk a Mars téren, természetesen ennek is mindenki örül.
  Befejeződnek a munkálatok ismét járhatók lesznek az utcák, ez is ok az örömre. Az elkészülő 43-as révén megszabadulunk a kamionoktól, hát ez lesz a legnagyobb nyereség.
  A lézerközpontról, az új klinikáról nem beszélve.
  Aztán? Mi lesz aztán? Tudja valaki? Hallott már valaki arról, hogy kívánják folytatni a munkát? Persze amit eddig felsoroltam már az elég a következő 4 évre.
  Az emberek pedig úgy fognak emlékezni, mindezt a Fidesznek köszönhetik és hihetelenül elégedettek lesznek.”
 • 91. kisjani 2010. augusztus 26. 20:49
  „Én nem veszekszem, nem habzik a szám egy picit sem. Nem vagyok veszekedős fajta :)”
 • 90. macs 2010. augusztus 26. 20:46
  „unknown és kisjani,
  ne veszekedjetek:

  "Kövér László a rendszerváltás előtt:
  1983 óta a szakkollégiumi mozgalom tagja, 1984-ben a Bibó István Szakkollégium tagja, majd nevelőtanára, emellett a Századvég című folyóirat szerkesztője volt. Az egyetem elvégzését követően pár hónapig az MSZMP Központi Bizottsága Társadalomtudományi Intézete ifjúságkutató csoportjának munkatársa volt. 1987 és 1988 között Soros-ösztöndíjas.
  1986. február-szeptember között az MSZMP KB Társadalompolitikai intézet munkatársa volt.
  1988. novemberében a frissen alakult MISZOT (Magyarországi Ifjúsági Szervezetek Országos Tanácsa) alelnöke lett; a másik MISZOT alelnök Gyurcsány Ferenc volt. A szervezetben nem választottak elnököt, a kollektív vezetést a választmány látta el.[2]
  1988-ban a Fidesz alapító tagja, 1990-ig az országos választmány tagja is. Részt vett az Ellenzéki, ill. Nemzeti Kerekasztal-tárgyalásokon."”
 • 89. kisjani 2010. augusztus 26. 20:41
  „Ne hidd hogy felizgatom magam csak ti jobboldaliak nem mértek egyenlő mércével. Tudod az a meglátásom hogy amit lehet Jupiternek nem lehet a kisökörnek. Ergó nektek mindent szabad nekünk semmit leginkább az volna a jó ha eltünnénk a föld színéről.”
 • 88. napfenyfurdo_mutyi 2010. augusztus 26. 20:38
  „KISSJNAI
  MENJ SZÉPEN ALUDNI
  A VÉGÉN FELIZGATOD MAGAD.
  :)”
107 hozzászólás
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tankönyvcsomag, te drága: akár 40 ezerbe is kerülhet

A diákok a napokban vehetik át tankönyveiket, az ár a múlt évhez képest 5 százalékkal emelkedett. Tovább olvasom