Délmagyar logó

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 18°C Még több cikk.

Mars téri engedmény - ingyen asztal ˝nemkereskedő˝ őstermelőknek

Szeged - Ingyen pakolhatnak ki negyedasztalnyi területre hétfőtől azok az őstermelők, akik nagyon kevés áruval érkeznek. A kedvezmény nem érvényes a nagy forgalmú napokon.
– Azoknak a kistermelőknek szeretnénk kedvezni, akik jellemzően elenyésző mennyiségben hoznak ki a piacra saját maguk által termelt árut – magyarázta Erdei Péter, a Szegedi Vásár és Piac Kft. ügyvezető igazgatója a hétfőn életbe lépő kedvezmény lényegét. – Ők általában az idősebb korosztályt képviselik, és mindig csak negyedasztalnyi helyet kérnek. A nagycsarnok területén minden hétfőn, kedden és csütörtökön, valamint vasárnap is ingyen árusíthatnának.

A vezető hozzátette: jelenleg a negyed asztalhely ára bruttó 300 forint, amit a legtöbb esetben épphogy ki tudnak árulni kis portékájukból. – Ezért próbálunk egy kis segítséget adni, és bízunk abban, hogy amint ezt a vásárlók is megtapasztalják, már nemcsak a nagy piaci időszakban jönnek többen, hanem más napokon is.
A kevéske portékát kínáló őstermelőknek minden fillér számít. Fotó: Frank Yvette
A kevéske portékát kínáló őstermelőknek minden fillér számít.
Fotó: Frank Yvette

600 a fél, 300 a negyed asztal

Ha nem fogy az áru, még a fél asztal 600 forintos árát is nehéz kiárulni. Az egyik kistermelő elmagyarázta: úgy kell pakolniuk, hogy az asztal alatt nem lehet láda, különben azért is elkérnek még egyszer 600 forintot. Márpedig 1200 forintért elég sok sárgarépát, gyökeret, paradicsomot kell eladni, miközben versengenek a „nepperekkel", azokkal a viszonteladókkal, akik nagybani áron szerezték be a portékájukat. Sokan lesznek, akiknek jól jöhet az a 300 forint is, amit nem kell kifizetni az egynegyed asztalért.  

Teszteltük az új intézkedés hatását a Mars téri árusoknál. – Hallottam, hogy milyen intézkedés lép életbe hétfőtől, még nem tudom, igénybe veszem-e – mondta egyikük, aki kinn a szabadban árusított. – Sajnos a nagycsarnoknak a börtön felőli részét ajánlják fel nekünk, és ott kevesebb a vásárló. Az egyik barátom ma ott fizette ki a helypénzt, de már ideadta nekem az áruját, mert órák óta semmit se tudott eladni.

Tény, hogy van jelentősége annak, ki hol bérel asztalt, vagy hol jut neki hely. Az őstermelők különben – akik nincsenek kint mindennap a piacon – vándorolnak, olyan asztalokra pakolhatnak ki, amelyiknek nem érkezett meg a gazdája. Igyekeznek szabad területen helyhez jutni, mivel nem tudni, mi okból, a nagycsarnokba kevesebb vásárló megy be. Sok múlik azon is, ki esik a parkoló felől érkezők „főcsapásirányába". Azt mesélték az „igazi" és a csak papíron őstermelők egyaránt, hogy még novemberben is inkább a szabad ég alatt akartak a legtöbben árusítani, és csak a fagyok kergették be őket a nagycsarnokba.

Olvasóink írták

 • 18. Emberségetavilágnak 2012. június 23. 11:25
  „Miről is van szó?
  Egy kis figyelmesség, egy apró gesztus, ami sokat jelent a kisembernek. Az életét becsülettel, kemény munkával, gyerekeit tanulásra, munkára neveléssel leélt kisembernek. A mérleg egyik oldalán.
  A másikon mennyi indulat, mennyi gyűlölet, utálkozás, süt a sorok között is a megvetés.
  Beteg az egész társadalom. Lelkileg is, fizikailag is, erkölcsileg is, emberileg is.
  Emberséget a Hazámnak!
  Emberséget az egész világnak!”
 • 17. nagypappa 2012. június 22. 14:45
  „u78 2012.06.21. 21:44

  Rossz hírem van. Nincs szükségem ingyen asztalra.
  Sőt kaparós sorsjegyet sem vásárolok. (félek, hogy nyerek)
  Sajnállak. Lehet, hogy depresszió?”
 • 16. Kerekes 2012. június 22. 11:59
  „Tessék mondani! Ez az a piac, amit minden részében elrontottak. Rossz a csarnok, a sátor, a parkoló?
  Én rendszeresen járok ki. Persze csak utálkozni, mint a többi tömött sorokban vásárló, mosolygó ember. Persze áru sincs, mert árus sincs, mert rossz az egész úgy ahogy van. Mert mutyi stb.

  Most hétvégén is kimegyek utálkozni (egy kis utálatos paprika, paradicsom stb. az utálkozó termelőimtől).

  Nagyon várom már, hogy vissza állítsák a régi kedves bádog- és fabódéimat, de tudom, hogy erre esélyem nincs. Itt minden értéket elpusztítanak. :D:D:D ;)”
 • 15. u78 2012. június 21. 21:44
  „14hsz!persze,hogy egyetértenekaz ingyen asztallal,nem baj,majd mi dolgozunk,hogy jusson nektek kaparós sorsjegyre.ki tudja lehet,hogy volt már szerencsénk egymáshoz???a múltkor is egy ilyen"jaj nekem csak 1 kosárka gyümölcsöm van"féleség lopott meg.ill.akart csak mert ahhoz egy kicsit korábban kellene felkelnie.örülök mikor az ilyen félék elveszik a fiataloktól a munkalehetőséget,akiknek nem sorsjegyre és lottóra kell a pénz hanem MEGÉLHETÉSRE!nagy különbség!és ezzel a vitát lezártam,találkozunk a Mars téren az ingyen asztalon!”
 • 14. nagypappa 2012. június 21. 19:04
  „13. u78 2012.06.21. 17:03

  Remélem Te is leszel nyugdíjas és még lesz erőd egy pár kosárnyi zöldséget, gyümölcsöt termelni.
  Azt meg, hogy ellottózza a pénz vagy gyógyszerre költi legyen az ő gondja.
  Ha kocsival megy a piacra fizetheti a parkolási díjat... az sem kevés.
  Szerencsére Rajtad kívül minden hozzászóló pozitívan értékeli a Piacigazgató ötletét.”
 • 13. u78 2012. június 21. 17:03
  „10.hsz!megfogsz lepődni,egyetértek veled.valóban sok a kamu őstermelő a piacon,jókat röhögök mikor rá van írva a paradicsomra,fokhagymára stb.hogy hazai,(messziről virít,hogy import)de aki termel(mint,én is)az nem veszi be ezt a dumát.nem is értem az ilyen "őstermelő"hogy mutatja be pl. a permetezési naplót?vagy az is kapható a nagybanin?tudok én is nem egy emberkét a mars téren aki földet csak max.a cserépben látott mikor megvette a virágját, bár egy némelyik műkörmös igazán jó tudna kapálni,olyan körmökkel.de az is felháborító mikor 7végén bejön a mami,felteszi a vödör virágját az asztalra,ki sem látszódsz tőle,rápakolnak az árudra,el lopkodják a reklám táskádat,odaszólnak az én vevőmnek,hogy ne ott vegyenek hanem nála mert ő olcsóbban adja és még sorolhatnám,és ez tapasztalat,de persze tiszt.a kiv.nek.ha van.de hangsúlyozom miért kell nekik ingyen asztal???ők csak a nyugdíjukat pótolják amit ugye rendszeresen elköltenek a lottózóban,de mi meg abból élünk amit MEGTERMELÜNK!ennyi.”
 • 12. Grabowsky 2012. június 21. 15:42
  „És a parkolást tudják majd fizetni???”
 • 11. adrianmole 2012. június 21. 14:47
  „Szerintem ez egy kedves gesztus a portékájukat kihozó nénik és bácsik felé. Ha tehetném, kétnaponta a piacra járnék, és tőlük szereznék be MINDENT!”
 • 10. joy 2012. június 21. 14:45
  „8!
  Igen, a viszonteladók fizessenek a hazainak hazudott marokkói paprikáért, spanyol udorka-paradicsomért, egyiptomi görög-, argentín sárgadinnyéért -és torgyáncseresznyéért .., a 2 cserépnyi földre kiváltott -jelentős adókedvezménnyel járó- "őstermelő"-i igazolványért, az elcsalt adó-TB járulékokért...........”
 • 9. Fatboy35 2012. június 21. 13:58
  „A bérletesek nem ezért fizetnek annyit-amennyit mert néhány nyugdíjas nénike bizonyos napokon ingyen használhat negyed asztalt.Nekik, meg sok kispénzű embertársunknak a 300 Ft is nagy összeg.Érdekes hogy a korábbi piacvezetőknek ez nem jutott eszébe.Köszönet e nemes gesztusért minimálnyugdíjas ismerősöm nevében is.”
 • 8. u78 2012. június 21. 12:44
  „majd a bérletesekkel megfizetettik ezt az ingyen asztalt.megint a nyugdíjasok járnak jól,mi dolgozók majd fizetjük a helypénzüket,ingyen busszal bejönnek az ingyen asztalra és mikor észbe kapsz már ki is túrtak a helyedről,ki sem látsz a nagy vödör virágok közül.köszönjük Szeged Mars Tér!Még egy kérdés,miért kell ilyen szikrázó napsütésben égetni a sátorokban a világítást?ki az a marha aki nem lát???”
 • 7. csonakos 2012. június 21. 09:46
  „Jó ötlet! Épp ma voltam kint a piacon és igan jutányos áron tudtam paradicsomot 200 Ft kilója és parikát 300 Ft kilója, venni . A régi jól "bejáratott ismerősökhöz" szoktam visszajárni akikről azt is tudom földjük is van és évek óta azonos a termesztésből fölhozott terményük. Természetesen a "hűség" forintálisan is kamatozik, mert a törzs vevő az mégis csak számít nekik. Jó, minőség, megbízható áru!:)”
 • 6. lukrecia 2012. június 21. 08:39
  „Sajnos 10-15 viszont kereskedo benitja meg a piac spontan arait. Ok mar koran reggel osszebeszelnek es kialakitjak az aznapi arakat. Ezeket a vasarlokNAK NAGY IVBEN KERULNI KELLENE, de sokan nem tudjak megkulonboztetni a haracsolo viszonteladot a normalistol.
  Jo az otlet , a kisasztalosokat akar egy bizonyos delutani napra is beengednem ingyen.
  Na es hogy a piaci szemelyzet mennyiben segitit a viszontkereskedok egyeni erdekeit az is melyebb vizsgalatra szorulna.”
 • 5. KamuNeni 2012. június 21. 07:59
  „Hat igen mar ott vannak hogy az a par szaz forintis tonkre vagja oket. Hova jutott az orszag??”
 • 4. Együgyű 2012. június 21. 07:08
  „,,Mars téri engedmény - ingyen asztal ˝nemkereskedő˝ őstermelőknek"
  Lesz itt annyi csóró ,,nemkeresekedő" csak viszonteladó őstermelő a Mars téri piacon, mint a nyű!
  A régi nevén parasztot mai közhasználat szerin mezőgazdasági munkást és viszonteladókat nem ejtették ám fejre. Van ám ott fifika, ha ezt nem is gondolja Erdei Péter, a Szegedi Vásár és Piac Kft. ügyvezető igazgatója. A mezőgazdasági dolgozó valamint viszonteladó már régen tudta, hogy a szegedieket hogyan lehet átvágni! Pld az egyik trükk. A piac területén vagy közelében a Mercivel illetve annak utánfutójával vagy Fiat Ducato, stb-vel meg kell állni. A piac területére egyszerre sok árut nem szabad bevinni! Ha elfogy, a kis mennyiségű árucska valamilyen ürüggyel ki kell menni a piac területéről nem hivatalosan. Erre megfelelő az, ha a piac megfelelő személyzetének egy kis árut (szeretetet) csepegtetünk. Ebben az esetben már meg is oldott a piacra történő ki-be járkálás és az utánpótlás vonal az őstermelőknek nevezett egyéneknek és a viszonteladóknak! Csak az lenne a kérdésem, hogy azoknak az őstermelőknek persze viszonteladóknak, akik nagyon kevés áruval érkeznek a piac területére, van e a vásárlók fele történő kötelező számlaadási kötelezettségük?
  Mindenkinek én a vélemény szabadságot megadom a demokrácia jegyében! Bírálni senkit nem fogok!
  Aki nem érti, azt sajnálom! OFF.”
 • 3. SzMgabi 2012. június 21. 07:01
  „INGYEN ASZTAL..........HELYES !!!!!!!!! Amióta átalakult a piac, sajnos egyre több az üres asztal. Még a heti piackor sem telnek meg .
  És ezzel együtt jár az is, hogy eltűnnek bizonyos áruk a piacról, amit még esetleg idősebb emberek termelnek meg a kiskertecskéjükben. (véralma, fehér mák, és az a nagyon illatos fehér liliom, amit gyerekkoromban, anyám vett.”
 • 2. joy 2012. június 21. 06:44
  „Ők az igazi kistermelők!
  Jó döntés.

  Én a külső placcon a buszállomás felőli részre kizárólag negyedasztalosokat engedék, és a nagycsarnokba is a parkoló felőli oldalt nekik adnám.
  A külső asztalos terület levegősebb, világosabb a zárt csarnoknál, ezért kedveltebb -meg azt mondják a csarnok drágább is.

  Való igaz, hogy aki a körút felől érkezik, az belépés után röviddel bevásárol a nagybanis kofáknál, és ritkán sétál végig a Cserzyig.
  Az asztalkiosztást is meg kellene változtatni a nagycsarnokban.
  1/3-olnám.
  A hotel Csillag felőli részre tenném a virágosokat, középre a viszonteladó "őstermelőket", a Buszállomás felőli 1/3-ba max 1 asztalos bérlőket engednék.
  Az asztal alatti tárolóért értelmetlen marhaság bért kérni. Mennyivel jobb, ha az asztalok közötti úton tárolják a ládákat, míg a használatban nem levő holt hely üresen tátong?”
 • 1. Emberségetavilágnak 2012. június 21. 06:39
  „Az igazi őstermelő, meg az, aki tényleg csak azt viszi ki a piacra, ami fölösleg, az megdolgozik a terményért.
  Tele van a város "őstermelő" pavilonokkal, árulják a magyar szabadföldi görög-és sárgadinnyét, csak előbb le kell szedni róluk az olasz, vagy spanyol etikettet. Mint a szőlőről.
  Hazai dinnye csak júliusban lesz, szőlő meg még később.
  Látom reggel a Mars téri piacon, ládaszám veszi viszonteladótól a gyümölcsöt, zöldségfélét (számla nélkül, hisz ő termelte, nem vette), aztán látom a város egy másik piacán az áruval, úgy adja, mint kertben termett fölösleget, adót nem fizet. Ő az, aki mindig sápítozik.
  Látom az igazit, sötétben kel, sötétben fekszik, bogarász a kertben, mindent, ami fölösleg kiviszi a piacra, eladja, kuporgat az unokáinak. De sosem panaszkodik. Nála vásárolok, mert tudom, hogy minőségi az áruja. Az igazi, magyar áruja.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Esténként zárva a Bajai úti vasúti átjáró

Felújítják a Bajai úti vasúti átjárót, ezért szerdától szombat hajnalig 18.30 és másnap 5.30 óra között teljes lesz az útzár. Tovább olvasom