Délmagyar logó

2018. 02. 19. hétfő - Zsuzsanna -3°C | 6°C Még több cikk.

Martin György nevét veszi fel a Szeged Táncegyüttes iskolája

Szeged - A világhírű néprajzkutató, Martin György nevét veszi fel a Szeged Táncegyüttes alapfokú művészeti iskolája. Gálaműsorral, a szakma nagy öregjeinek részvételével, táncházzal, szülinapozással ünneplik új nevüket – ami kötelez.
Nívós névadó műsorral és ünnepélyes külsőségek között a világhírű népzene-, néptánc- és néprajzkutató, Martin György nevét veszi fel ma este a Szeged Táncegyüttes alapfokú alapítványi iskolája. A százötven táncos és háromszázötven meghívott vendég jelenlétében megtartott ünnepség ma este háromnegyed 7-kor kezdődik a Belvárosi moziban.

– Martin György nélkül sehol sem lenne ma a népzenei és néptáncmozgalom. Óriási megtiszteltetés, hogy itthon – egy alapítvány mellett – egyedül mi használhatjuk a nevét, aminek megfelelni nagy szellemi kihívás. A névfelvételt maga Martin özvegye, Borbély Jolán etnográfus ajánlotta fel számunkra – mondta el Nagy Albert, a táncegyüttes vezetője.

A szegedi táncosok kétórás ünnepén dunántúli, rábaközi, gyimesi, moldvai, kalotaszegi, dél-alföldi táncokat láthatnak az érdeklődők, amit egy-egy korosztály ad elő. Az ünnepségen – ahol igazi „néptáncos módra" köszöntik a napokban nyolcvanéves Borbély Jolánt is – felszólal Solymos László alpolgármester és a szakma nagy öregjei. Itt lesz Kallós Zoltán, Kossuth-díjas népdalénekes, népdalgyűjtő, Sebő Ferenc, Halmos Béla népzenekutató és Tímár Sándor, állami és Erkel-díjas koreográfus. A rendezvényt táncház követi az együttes Kálvária sugárúti székházában.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Látványos bébiboom a Szegedi Vadasparkban

Szeged - A vadaspark legkedveltebb lakói mindig az állatkölykök. A Szegedi Vadaspark az… Tovább olvasom