Délmagyar logó

2017. 03. 30. csütörtök - Zalán 8°C | 18°C Még több cikk.

Márton-napi liba- és borvacsora ínyencfalatokkal

Szeged - Márton napja, november 11-e a néphagyomány szerint az éves gazdasági munkák lezárásának ideje. Ekkor vágták le abban az évben először a hízott libákat, és az újbort is ekkor kóstolták meg először.
Tipikus étel ezen a napon a libaleves és libasült párolt káposztával, zsemle- vagy burgonyagombóccal.

Bár libát nem vágtak, de nem mindennapi borvacsora helyszíne volt a napokban a szegedi Gőry pince. Ábel Antal, a Gőry pince tulajdonosa elmondta, a menüsort Tielesch Tamással, az étterem séfjével közösen álmodták meg.

A közel száz vendéget libateperővel várták. Előételként tokaji aszús libamájparfé aszalt szilvával és házi fügelekvárral, brióssal, salátával és balzsamkrémmel került az ünnepi asztalra, amit lestyános libaraguleves követett juhtúrós gombóccal.

A főétel volt: kemencében sült libacomb mézzel és naranccsal, zsályás sütőtökpürével és fokhagymával tűzdelt libamell vörösboros körtével és mézzel karamellizálva, áfonyamártással. Köretként ludaskását, steakburgonyát és birsalmás lilakáposztát szolgáltak fel. Desszertként gesztenyés szüreti kosárból csipegethettek a résztvevők.

Szem-szájnak ingere. Ünnepi asztalon ünnepi menüsor. Fotó: Schmidt Andrea
Szem-szájnak ingere. Ünnepi asztalon ünnepi menüsor. Fotó: Schmidt Andrea

A borvacsorán a Sauska Pincészet villányi és tokaji borait lehetett megkóstolni, a rozén és a habzóboron át a fehérborokig, a főételhez kínált testes vörös cuvée-ig.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tízmilliókat csalhatott ki ügyfeleitől egy volt szegedi ügyvéd

Információink szerint K. Lászlóról van szó, aki magánszemélyektől több tíz millió forintot kért kölcsönbe, illetve ügyvédi letétként. Tovább olvasom