Délmagyar logó

2017. 02. 24. péntek - Mátyás 6°C | 12°C Még több cikk.

Márton megmenekült, Márton libasült lett

Ópusztaszer - Miközben Márton sértődötten szaladgált Ópusztaszeren, egy másik Márton már javában sült. Ilyen a madarak élete a Márton-napi libatoron.
Hangosan gágogtak az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark felett szombaton V-alakban szálló vadludak, mit sem sejtve háziasított társaik megpróbáltatásairól. A Márton-napi libatoron délben már javában melegedett a kemence, a nyirkos, ködös ősz sem állta útját a zenés mulatságnak. Miközben Kelemen Ferenc, a Szent Vince Borrend alelnöke az új bort méltatta, az emlékpark munkatársai 5 Mártont, azaz házi libát a skanzen területén kosár alá rejtettek.

Márton megmenekült, Márton libasült lett - GALÉRIA

A korábbi évekkel ellentétben - és némi állatbaráti szeretetből - idén elmaradt a hagyományos Márton hajtás. Mint a szervezők fogalmaztak: a sokkot kapott állatokat mindenki sajnálta. Helyette a parkba látogatók az elrejtett állatok felkutatásával, majd a kikiáltóhoz cipelésével szórakoztatták magukat. A csípős szombat segítette a borászokat is, na nem a szüretben, hanem az immár hordóba került újboraik kóstoltatásában. Eljött Ópusztaszerre a szegedi Újvári Mihály, a csongrádi Gulyás Ferenc, László Kókai Magdolna, Füzesi Ferenc, Kelemen Ferenc és Puszati Csaba borász is.

A játékos kedvűek pillanatok alatt megtalálták a kosarak alá rejtett Mártonokat, igaz az egyik liba úgy megsértődött, hogy szabadon engedését követően percekig tartó hangos gágogással panaszkodott társainak. Persze Márton nem tudta, neki mára csak a játék jutott, mondhatni, olcsón megúszta a Márton-napi libatort. Sértődöttségében észre sem vette, hogy az agyagból készült búbos kemencében egy Márton már némán „pihen".

Márton megmenekült, Márton libasült lett - GALÉRIA

- Só, bors, fokhagyma, ennyi a titka. Fél 12-kor kezdtük a főzéshez, körülbelül egy-másfél óra puhulás után pirulhat ez az áprilisban kelt fiatal madár. Próbálunk hagyományosan főzni, a nyereményliba is így készült - mondta a kemencénél segédkező Kovács Anna. Miután a néma Márton elkészült, a libakereső verseny egyik szerencsés résztvevőjéhez került, akik jóízűen elfogyasztották az ölükbe pottyant sült madarat.

Olvasóink írták

 • 5. tavimaszlag 2012. november 11. 18:05
  „Márton! :-(((((”
 • 4. Damjanov 2012. november 11. 10:08
  „Kedves vasi !
  Szeretettel várlak.............)”
 • 3. vasi 2012. november 11. 09:25
  „2. Damjanov 2012.11.11. 09:09

  Ebédre ott vagyok Nálad. .)”
 • 2. Damjanov 2012. november 11. 09:09
  „Én nem kegyelmeztem Mártonnak, nemsokára teszem be a sütőbe a combikáit , párolom a lila káposztát, és rozmaringos tepsis burgonyát adok mellé.
  Mindenkinek szép Márton napot kívánok !!!!!!!!!!”
 • 1. UtólagKapitány 2012. november 11. 08:05
  „Szegény Mártonok...”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szegedi könyvárverés: 660 ezer a 21 kötetes sorozatért

Sikerrel zárult a XIV. Szegedi Könyvárverés, az aukcióra kínált 632 kötet szinte mindegyike új gazdára talált szombaton. Tovább olvasom