Délmagyar logó

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Más helye is lenne a kórházi menüpénznek

Szeged - Egyre nehezebben birkóznak meg a kórházak a feladattal, hogy a normál menüből kétfélét is kínáljanak a betegeknek.
A választék bővítését nagyjából egy éve tette kötelezővé a szaktárca, és ehhez akkor kiegészítő forrást is rendelt, így a betegeknek készülő ételek nyersanyag-normatívája 550 forintra emelkedett. Azóta a kiegészítést beépítették az intézmények általános OEP-finanszírozásába – amiből minden, betegellátással kapcsolatos feladatot el kell végezniük.

– Bele kell férnünk a kapott finanszírozásba, ezért úgy gazdálkodunk, hogy továbbra is az előírásoknak megfelelően oldhassuk meg az étkeztetési feladatokat – fogalmazott diplomatikusan Resch József, a szegedi klinikai központ gazdasági igazgatója. Ez azt jelenti: bár nagy nehézségek árán, de továbbra is biztosítják a kétféle normál menüt. Évente több százmillió forintos kiadást jelent a betegek étkeztetése a klinikáknak – tette hozzá a vezető.

– Mivel a betegellátás alulfinanszírozott, az élelmezésre utalt OEP-forrás egy részét átcsoportosítjuk, hogy gyógyszert vehessünk, és rezsit, bért fizethessünk belőle – mondta el Pásztor István, a makói kórház gazdasági igazgatója. Jelenleg az 550 forint helyett fejenként 456 forintot költenek a pácienseknek szánt ételek nyersanyagaira, de az elégedettségi vizsgálatok szerint a betegek elégedettek az étellel. Mezőgazdasági körzet lévén olcsóbban tudják beszerezni az alapanyagokat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Varga Ádám 12 éves lett

Szeged - Boldog szülinapot kíván a Délmagyarország! – ez a felirat díszítette a tortát, amelyet tegnap szerkesztőségünk képviseletében vittünk el Varga Ádám 12. születésnapjára a családhoz. Tovább olvasom