Délmagyar logó

2017. 07. 21. péntek - Dániel, Daniella 22°C | 35°C Még több cikk.

Másfél-két hét múlva tetőzik nálunk a Tisza

Csongrád megye - Tivadarnál az utóbbi száz év harmadik legmagasabb vízállásával tetőzött a Tisza a hét végén. Nálunk várhatóan másfél-két hét múlva éri el csúcspontját az árhullám, de nem közelíti meg a korábbi rekordokat.
Hétvégén Tivadarnál az elmúlt száz évben mért harmadik legmagasabb vízállással, 890 centiméterrel tetőzött a Tisza, harmadfokú készültség volt érvényben. Ám mivel a Tisza nem olyan, mint egy mindkét végénél egyforma szélességű és mélységű vizesárok, a felső folyásnál nagynak számító árhullám lejjebb, a szélesebb, mélyebb szakaszon nem emeli olyan nagyon a vízszintet. Az adatok alapján az Atikövizignél úgy számolnak, nálunk másfél-két hét múlva tetőzik az árhullám, Mindszentnél a másodfokú készültséget kell elrendelni, Szegednél csak az első fokút. Ez azt jelenti, hogy a szegedi mérce szerinti 650 centiméternél magasabb, de 750-nél valószínűleg alacsonyabb lesz a csúcs. Ezt az előrejelzést felülírhatja az időjárás: ha több csapadék esik, az rontja a helyzetet. A vízügyi igazgatóságnak nem a tiszai árhullám jelent nehézséget, inkább az, hogy egyszerre kell erre is figyelni, és a belvíz ellen is védekezni – hallottuk Kozák Péter igazgatótól.

A Tisza tegnap reggel Csongrádnál 632, Mindszentnél 649, Szegednél 582 centiméteren állt. Ezek az adatok nem sokat mondanak a laikus számára – az már többet, hogy tegnap óta a folyó Szegednél 14 centimétert emelkedett az Országos Vízjelző Szolgálat naponta kétszer frissített táblázata szerint. Ezt a http://www.hydroinfo.hu/Html/hidinfo/tisza.html címen lehet elérni, és érdemes nézegetni, nem csak a nagyobb árhullámok idején. Szépen látszik rajta például, hogy a Felső-Tiszán amilyen gyorsan emelkedik, ugyanúgy süllyed is a vízszint: Tivadarnál a tetőzés után egy nap alatt már másfél métert apadt a folyó.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Indul az átvilágítás

Szeged - A nyolc, első körben vizsgálandó önkormányzati cég vezetőjét a közgyűlés leváltotta, a… Tovább olvasom