Délmagyar logó

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 1°C | 11°C Még több cikk.

Másfél év felfüggesztettet ért Csaba élete?

Szeged - Tárgyalás mellőzése mellett ítélték másfél év, végrehajtásában két év próbaidőre felfüggesztett fogházbüntetésre annak a kisbusznak a sofőrjét, aki a megengedettnél több utast szállított járművében 2012 novemberében Ruzsa külterületén. Balesetet szenvedtek, az egyik utas életét vesztette. A 25 éves elhunyt fiú anyja szerint a tárgyaláson sok olyan dolog is kiderülhetett volna, ami után más ítélet születhet.
A Szegedi Járásbíróság január közepén tárgyalás mellőzése mellett hozott végzést a 2012. november 10-én este Ruzsa külterületén történt halálos közúti balesetben, amelyben egy 25 éves ruzsai focista vesztette életét. A Toyota Hiace típusú kisbusz sofőrjét, a most 23 éves J. Dávidot közúti baleset okozása miatt másfél év fogházbüntetésre ítélték, valamint 1 év 4 hónapra eltiltották a vezetéstől. A szabadságvesztés végrehajtását két év próbaidőre függesztették fel.

– Egyszerűen nem akartam elhinni, hogy tárgyalást sem tartottak a fiam ügyében! A vádemelés óta vártuk, hogy értesít majd minket és az ügyvédünket a bíróság a tárgyalás időpontjáról, ahol szerettünk volna részt venni és meghallgatni a tanúvallomásokat – mondta lapunknak az összetört asszony, Veress Csabáné, az elhunyt focista édesanyja.

Másfél év felfüggesztettet ért Csaba élete? Fotó: Donka Ferenc
Másfél év felfüggesztettet ért Csaba élete? Fotó: Donka Ferenc

Gyorsított eljárás a tárgyalás mellőzése

Szanka Ferenc ügyészségi szóvivő általánosságban elmondta: amennyiben egy bűncselekmény vádlottját felfüggesztett szabadságvesztésnél súlyosabb büntetés nem fenyegeti, valamint a vádlott a tárgyalás előtt részletes beismerő vallomást tett, az ügyészség és a bíróság is élhet a tárgyalás mellőzésének lehetőségével. Ez egy gyorsított eljárási formula, amelynek célja, hogy bármilyen okból ne kelljen elnapolni a tárgyalást, ami további munkaterhet róna a bíróságra.

A halálos baleset ügyében a Szegedi Járási Ügyészség – ahogy arról beszámoltunk – tavaly december közepén emelt vádat. A vádirat szerint a mikrobuszban a sofőrön kívül a megengedett nyolc utas helyett tíz ember foglalt helyet, a Ruzsa megye III-as focicsapatának tagjai és hozzátartozóik, így mindannyian nem tudták magukat biztonsági övvel bekötni. J. Dávid Zákányszékről Ruzsa felé tartva egy elütött őzet vett észre, és egy hirtelen kormánymozdulattal megpróbálta kikerülni. A manőver miatt a gépkocsi felett elvesztette az uralmát, lesodródott az útról, megpördült a hossztengelye körül, és a tetejére borulva állt meg. A gépkocsiban hárman nyolc napon belül gyógyuló könnyű sérüléseket, ketten nyolc napon túl gyógyuló sérüléseket szenvedtek, míg a kocsi hátsó sorának jobb szélén ülő 25 éves Csaba olyan súlyosan megsérült, hogy életét vesztette. Az ügyészség álláspontja az volt, hogy amennyiben a gépkocsiban a megengedett számú utas tartózkodik, és valamennyien bekötötték volna magukat, akkor nem hal meg senki – ezért a sofőrt felelősség terheli, mivel a járműben a megengedettnél több embert szállított. A járási ügyészség végrehajtásában próbaidőre felfüggesztett fogházbüntetés kiszabását indítványozta a járművezetéstől eltiltás mellett – ezzel egyezően született meg végül az ítélet.

– Nagyon fáj, hogy a fiam élete csak egy felfüggesztett fogházbüntetést ért, hiszen sokkal kisebb ügyekben ítélnek el embereket letöltendő börtönbüntetésre. De az sokkal jobban fáj, hogy még tárgyalást sem tartottak, pedig számos súlyos körülmény merült fel az elmúlt hónapokban a balesettel kapcsolatban – magyarázta az anya. Veress Csabáné megmutatta annak a férfinak a nyomozó hatóság előtt tett vallomását, aki a baleset pillanatában a kisbusszal szemben haladt Ruzsa felől. „A baleset után odamentem a feje tetejére állt autóhoz. Voltak utasok, akik kint feküdtek a földön, mások talpon voltak. Az egyik mentőt hívott, a másik pedig két személyt elküldött onnan, hogy takarodjatok innen el, ne legyünk sokan. Két ember el is ment a sötétbe az olajfás felé" – olvastunk bele a vallomásba.

A 25 évesen elhunyt Csaba édesanyja az ügy dokumentumaival. Tárgyalást szeretne. Fotó: Karnok Csaba
A 25 évesen elhunyt Csaba édesanyja az ügy dokumentumaival. Tárgyalást szeretne. Fotó: Karnok Csaba

Bírság az elhunyt fiúnak

– Az eljárás elején minden utas azt vallotta, hogy csak kilenc ember volt a kisbuszban, pedig tizenegyen utaztak benne. Zákányszék felé még valóban csak kilencen voltak az autóban, de visszafelé felvettek még két embert. Csabának és az öccsének ezért nem jutott biztonsági öv: a kisebbik fiamat később meg is büntették emiatt 15 ezer forintra, és Csabának is küldtek ki halála után egy ugyancsak 15 ezer forintos csekket emiatt. Kivertem a balhét, így az elhunyt fiam büntetését nem kellett kifizetnem. Meghalt az egyik fiam, még büntetést is kellett fizetnünk azért, mert nem használták a biztonsági övet. Sokkal súlyosabb dolgok történtek a baleset előtt és után, semmint hogy azt egy tárgyalás mellőzésével el lehessen intézni – magyarázta dühös szomorúsággal az anya. A család ezért úgy döntött, hogy meghatalmazott ügyvédje útján a végzéssel szemben beadványt juttat el a Szegedi Járásbíróságra, amelyben tárgyalás megtartását kérik a halálos közúti baleset ügyében.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Angyalarcok a Tabánból

Vízfestékkel, temperával, filctollal, grafittal, anilinnel készült alkotások, agyag kisplasztikák is láthatók az Angyalarcok című kiállításon a szegedi felsővárosi minorita templomban. Tovább olvasom