Délmagyar logó

2018. 02. 18. vasárnap - Bernadett 1°C | 6°C Még több cikk.

Máshol is keresettek a szegedi művészek

Szeged - Miközben saját együttesükben is kiválóan teljesítenek, úgy tűnik, Szegeden kívül is van élet a város számos muzsikusa, színésze, énekese számára.
Rangot jelent, de olykor egy kis irigykedésre is okot adhat, ha valamelyik szegedi művészeti együttes tagja nemcsak saját társulatával játszik, hanem máshova is gyakran hívják.

Boros József, a szegedi szimfonikusok trombitaművésze 1994 óta állandó kisegítő a nemrégiben a világ tíz legjobb együttese közé választott, Fischer Iván vezette Budapesti Fesztiválzenekarban.

– Csodálatos élményekben volt részem: játszottunk Londonban a Royal Albert Hallban, Bartók-művekkel négyszer is felléphettem New Yorkban, a Carnegie Hallban. Sohasem felejtem el azt, amikor Rost Andreát kísértük Los Angeles mellett, a fantasztikus, modern amfiteátrumban, a hegyoldalban kialakított Hollywood Bowlben, ahol közel 20 ezer ember előtt játszhattuk el az amerikai után a magyar himnuszt is. Karmesterünk, Fischer Iván mondása sokszor a fülembe cseng: „Mi ott kezdünk el próbálni, ahol mások abbahagyják." Ez jól jellemzi az együttes igényességét – meséli Boros József, aki nemcsak a világ legnevesebb koncerttermeiben muzsikált, hanem a Fesztiválzenekar számos CD-felvételén is közreműködött.

Kollégája, a kürtművész Szabó László már főiskolás korában versenyekre és meghallgatásokra járt, igyekezett minél több bemutatkozási lehetőséget kihasználni. Az Operaház együttese és a Magyar Telekom Szimfonikus Zenekar is többször meghívta kisegíteni, Fischer Iván együttesével pedig Amerikában is turnézott.

Boros József trombitaművész nem csak Szegeden fújja. A szerző felvétele
Boros József trombitaművész nem csak Szegeden fújja.
A szerző felvétele

– Számomra szakmai szempontból is fontos, hogy tudjam, milyen a színvonal a vezető budapesti zenekaroknál, mert szeretnék úgy játszani, hogy bármikor, bárhol helyt tudjak állni. Ugyanakkor az sem elhanyagolható szempont, hogy egy rövid budapesti vendégszerepléssel annyit tudok keresni, mint amennyi az egész havi fizetésem Szegeden. Magyarország legjobban fizetett szimfonikus együttese a Fesztiválzenekar; jó érzés tudni, ha az ember odateszi magát, megfelelő színvonalon játszik, akkor a munkájának szakmai és anyagi eredményét is látja – fogalmaz Szabó László.

Gábor Géza a legtöbbet foglalkoztatott operaénekesek közé tartozik idehaza. Ma este például a miskolci színházban, A sevillai borbély Basiliójaként lép fel. Párjával, a mezzoszoprán Tóth Judittal együtt gyakran hívják Miskolcon kívül Pécsre, Debrecenbe is. Legutóbb a Szegedről átvett Toronykőy-rendezésben, A windsori víg nőkben léptek fel a baranyai megyeszékhelyen.

– Egyes karmesterek, rendezők körül szinte állandó énekesgárda alakul ki az évek során, engem például Kesselyák Gergely mindig hív a saját produkcióiba, amikor csak teheti. A nagy jövés-menést, utazgatást eleinte szerettem, ma már inkább fárasztónak tartom a sok szállodázást. De nincs mit tenni, erre halad a világ: operát szinte mindenhol sok vendégénekessel játszanak a színházak. Idehaza az okozza a legnagyobb problémát, hogy szinte minden vidéki teátrumban ugyanarra az időszakra tervezik az operabemutatókat, így az embernek döntenie kell, hogy melyiket választja – hangsúlyozza Gábor Géza. A basszistát nemcsak színházi produkciókba, koncertekre is gyakran hívják, Fischer Ivántól Kocsis Zoltánig minden neves karmesterrel dolgozott már.

Erdélyi, Székhelyi a Tolnay Szalonban

Olyan sokat próbálnak, játszanak, hogy a szegedi színészeknek nemigen marad idejük máshol vendégszerepelni. A társulat népszerű, fiatal tagja, Erdélyi Tímea mostanában együtt lép fel a Madách Színház Tolnay Szalonjában a madáchos Nagy Sándorral, az Adagio zenekar egyik frontemberével az Illés Györgyi által írt és rendezett 7x (hétszer) című produkcióban. A bemutatót április 30-án tartották, ezen a hétvégén négy alkalommal is fellépnek az abszurd vígjátékban. Ugyancsak a Tolnay Szalonban játssza Írásba adom című önálló szerzői estjét Székhelyi József.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Él, mint hal a héliumban

Szeged - A modern, gyermekszájat felfelé görbítő, színes lufiról eszünkbe jutottak a régi… Tovább olvasom