Délmagyar logó

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos 1°C | 4°C Még több cikk.

Másikember

Szeged - Mi történik, ha a lakásunk börtönné válik? Barnák László színművész rendezésében mutatják be kedden 19.30-tól a Korzó Zeneházban Vinnai András fantasztikus vígjátékát, a Másikembert, amely erre a kérdésre is keresi a választ.
A színészként indult Vinnai András mostanra olyan rendezők állandó szerzőjévé vált, mint Bodó Viktor és Vajdai Vilmos, darabjai folyamatosan szerepelnek a Szputnyik, a Katona József és a TÁP Színház, illetve a KOMA Társulat műsorán. Társadalmi szatíráiban, párkapcsolati groteszkjeiben érzékenyen, sok humorral jeleníti meg az emberi kapcsolatok szövevényes rendszerét. Másikember című fantasztikus vígjátékát, albérleti thrillerét, párkapcsolati sci-fijét – amellyel eddig csak felolvasó-színházi formában találkozhatott a közönség – most Barnák László állítja színpadra Szegeden, a Korzó Zeneházban. A helyi teátrum színész-rendezője korábbi produkcióival – Hal a zacskóban, A rejtőzők, A Grönholm-módszer, a Mátyás mesék – már sikert aratott.

Másikember. Fotó: Schmidt Andrea (galéria)

A Másikember két főszereplője, Nóra (Csorba Kata) és Alvin (Barnák László) fordított Ádám-Éva történetet él át. Az ő sorsuk az, hogy a kihalt emberiség utolsó párjaként „újra elhinthetik az emberi faj magvát az univerzumban". Mindezt úgy, hogy abszurd módon össze vannak zárva egy lakásban, ahonnan nem tehetik ki a lábukat. Az írói, rendezői ötletek segítségével az ő történetük egyetemessé növekszik, kitágítva a kis garzont az emberiség elfuserált bölcsőjévé. Barnák László úgy fogalmaz: az előadás az együttélés groteszk kifigurázásával a férfi-nő viszony mélyreható lelki vívódásait mutatja meg. Frusztrációink, elfojtásaink, félelmeink öltenek testet a színpadon. Álom és ébrenlét keveredik az idősíkok eltolódásával, a valóság időnként fantasztikumba vált át, miközben a nézők végig nevethetnek azokon a gyarlóságokon, amelyekre percenként ráismerhetnek saját hétköznapjaikból. A további szerepeket Báhner Péter, Poroszlay Kristóf, Tóth Judit és Szívós László játssza. Az előadás élő zenével megy: Rákai András – egyben a produkció zeneszerzője – zongorán, Hohl Zsuzsanna csellón kíséri végig a játékot.

Barnák László 16 éves kortól 99 évesig mindenkinek ajánlja az előadást, mert humora és a férfi-nő kapcsolatra fókuszáló tartalma révén bárkit megérinthet. Sok olyan párbeszéd hangzik el, amelyre a nézők akár saját életükből is ráismerhetnek. A keddi premier után szerdán 19.30-tól, továbbá április 13-án, vasárnap 15.30-tól és 19.30-tól láthatja a publikum a produkciót a Korzó Zeneházban. Azt remélik, májusban további előadások következhetnek, sőt a Finálé Fesztivál részeként is játszhatják majd.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Emuszaporulat a zákányszéki Madárkertben

Ismét gyarapodott az emu család, a keltetőben lévő tojásokból 2 újabb csibe bújt elő. Tovább olvasom