Délmagyar logó

2017. 03. 27. hétfő - Hajnalka 2°C | 12°C Még több cikk.

Másikember a kisszínházban

Szeged - Vinnai András darabját, a Másikembert olvassák fel a színházi világnap alkalmából, szerdán 16 órától a kisszínházban.
– Budapesten felolvasó-színházi esten hallottam először Vinnai András darabját, a Másikembert. Megtetszett, mert sok humorral, szellemesen mutatja be a párkapcsolati abszurditásokat, a bennünk élő félelmeket. Ezekről a párok nemigen szoktak beszélni – mondja Barnák László színművész, aki a Mobil Front Műhely és a szegedi teátrum közös produkciójaként szervezi-rendezi a színpadon még be nem mutatott Másikember ingyenes felolvasó-színházi előadását.

Vinnait a hazai fiatal kortárs drámaíró generáció egyik legkiemelkedőbb tagjának tartják. Színészként debütált, majd többek között Bodó Viktor és Vajdai Vilmos rendező állandó szerzője lett. Darabjait játssza a Szputnyik, a KOMA Társulat, a Katona József és a TÁP Színház. A szegedi Mobil Front Műhely Barnák László alkalmi társulata, amely a kortárs színházi szövegek bemutatását tűzte ki céljául. A Hal a zacskóban, A rejtőzők és A Grönholm-módszer című produkciójuk már sikert aratott. – Az abszurd humorral megírt Másikember két főszereplőjét, Nórát és Alvint bezárja a szerző egy lakásba, ahol több száz éven át együtt élnek. Fordított Ádám és Éva sztori: ők végzik be az emberiség történetét. A Föld lakossága elpusztult, földönkívüliek őket jelölték ki, hogy továbbvigyék az emberiséget a jövőben. Erre épp egy olyan párt sikerült találni, akik rögtön az első este összevesznek – mondja Barnák László, aki Alvin szerepét olvassa fel. Nóraként Borsos Beáta, Mindenkimás szerepében Bánvölgyi Tamás lesz a partnere. Azt remélik, a darabot később stúdiószínházi formában is színpadra állíthatják majd.

* * *

Dario Fo világnapi üzenete

Idén az 1997-es irodalmi Nobel-díj kitüntetettje, Dario Fo olasz író a szerzője a színházi világnapi üzenetnek, amelyet szerdán világszerte minden előadás előtt felolvasnak. „Hajdanán a hatalom intoleráns volt a komédiásokkal, és elkergette őket az országból. A színészek és a társulatok ma azzal kínlódnak, hogy helyet, színházat és közönséget találjanak; és mindennek a válság az oka. A hatalmon lévők tehát már nem akarják ellenőrizni és korlátozni azokat, akik iróniával és maró gúnnyal fejezik ki magukat, mivel a színészeknek se terük, se publikumuk nincs, akihez szólhatnának" – fogalmaz a 87 éves író, aki 1954-ben színésznő feleségével saját társulatot alapított, amely tereken, gyárakban is fellépett. „...az egyetlen reményünk, hogy üldözni kezdenek bennünket és főleg azokat a fiatalokat, akik színházzal akarnak foglalkozni: így kialakul majd a komédiásoknak és színházcsinálóknak egy új diaszpórája, amely a tiltásokból minden képzeletet felülmúló erényt farag, és új színházat hoz létre" – zárul az üzenet.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tehetséges diákokat és tanáraikat díjazták

Három tehetséges diákot és három tanárt díjazott Szeged önkormányzata tegnap a városi tehetségnapon. Tovább olvasom