Délmagyar logó

2018. 02. 18. vasárnap - Bernadett 1°C | 6°C Még több cikk.

Másodszor is megmenekült

Kényszerleszállást hajtott végre a szegedi plasztikai sebész, Bajusz Huba Horvátországban, miután nyolc repülőgépből álló kötelékük zivatarfelhőbe repült. Egy kisrepülő felrobbant, egy másik lezuhant. Összesen négyen vesztették életüket.
Az egyik lezuhant magyar Piper gép kiégett roncsa a horvátországi Lisina-hegyen Fotó: MTI/AP
– Éppen a vizsgálóbiztos szobája előtt ülünk. Arra várunk, hogy kihallgassanak minket. A hatóságok utasítottak, hogy a vizsgálat lezártáig ne nyilatkozzunk senkinek – mondta lapunknak tegnap délelőtt Bajusz Huba, az ismert szegedi plasztikai sebész, aki azon a kisgépen utazott, amelyik pénteken este hajtott végre kényszerleszállást Horvátországban.

Két magyar kisrepülő is szerencsétlenül járt Horvátországban, Sibenik közelében. A nyolc egymotoros, 2-4 személyes gép pénteken fél hatkor szállt fel a Somogy megyei Kaposújlak repteréről. Összesen húsz ember tartott Brac szigetére. A kötelékben hét magyar és egy külföldi lajstromjelű gép repült.

A kötelékparancsnok Split közelében úgy döntött, hogy visszafordulnak Zadar felé egy nagy kiterjedésű zivatarfelhő miatt. Öt gép rendben leszállt a zadari repülőtéren, egy gép pedig Sibenik közelében egy
A Sinus és a Zlin Z–142

A Sinus ultrakönnyű repülő 15 méter fesztávolságú, szénszálas főtartóval épített igazi motoros vitorlázó. Hosszú szárnyú, farokkerekes gép, de készül orrfutós változatban is. A Zlin Z–142 cseh gyártmányú, kétszemélyes, fémépítésű műrepülőgép. A kétszáztíz lóerős kisgép tele tankkal ezer kilométer távolság megtételére képes. Utazósebessége: 170-180 km/h. 
használaton kívüli repterén landolt. Ezen, a 36-01-es jelzésű gépen – amelyet a magyar híradásokban is látni lehetett – utazott az ismert szegedi plasztikai sebész, Bajusz Huba.

A visszafordulás helyétől távolabb, Rakovica közelében a Sinus típusú gép a hegyek közötti rendkívül rossz látási viszonyok miatt manőverezés közben fának ütközött, és felrobbant. A pilóta, Sz. Zoltán, tapasztalt kaposvári sportrepülő és utasa, V. György, a kaposvári kórház egyik orvosa azonnal szörnyethalt. A nyolcadik, két utast szállító Zlin– 142-es típusú magyar sportrepülőgép eltűnt.

– Vasárnap reggel összesen 200 ember, harminc hegyimentő és segítőik gyalogosan indultak útnak, hogy átkutassák Rastovace település térségét. Az eltűnt gép egyik utasánál lévő mobiltelefonról érkező jelek segítségével nagy pontossággal behatárolták a helyszínt a szakemberek – tájékoztatta lapunkat tegnap Bajkó Erika. – Az eltűnt magyar
Aknamezőn gyalogoltak

Bajusz Huba majdnem pont egy évvel ezelőtt, július végén szintén kényszerleszállást hajtott végre repülőgépével Horvátországban. A Cesna 150-es sportrepülőgép Szegedről tartott Splitbe, amikor a tengerparti várostól ötven kilométerre a Dinári-hegységben kényszerleszállást hajtott végre két fővel a fedélzetén. A manőver közben egyikük sem sérült meg. A kényszerleszállás után a két profi, képzett pilótára újabb megpróbáltatások vártak, hiszen sziklákon kellett átmászniuk. Csak a sziklamászás után derült ki, hogy a területet a polgárháború idején aknásították.  
sportrepülőgép roncsait végül tegnap kora délután találták meg Horvátország ködborította, középső, erdős területén. A fedélzeten utazó két személy holttestét, egy férfiét és egy nőét a romok közelében szintén megtalálták. A baleset pontos oka egyelőre ismeretlen.

A Polgári Légiközlekedési Hatóság szóvivője hozzátette, egy balesethez mindig több ok vezet, de az időjárás is közrejátszott a tragédiában. A szóvivő arra a kérdésünkre nem tudott válaszolni, Bajusz Hubán kívül utazott-e más szegedi a repülőgépeken.

A szegedi repülőtér vezetője, Podolcsák András szerint a rossz időjárási körülmények között nem lett volna szabad felszállniuk a repülőknek. – Egy ilyen túrának kell lennie felelős vezetőjének, aki döntéseket hoz – tette hozzá a szakember, aki szerint az is elképzelhető, hogy a pilóták egymást „gerjesztették". Podolcsák úgy véli, ha bárki egyedül repül, azonnal leszállt volna ilyen időjárási körülmények között.

Az épségben leszállt gépek utasai most egy zadari szállodában várják, hogy a horvát Közlekedési Minisztérium hatósági vizsgálója kikérdezze őket a baleset körülményeiről. Bajusz Huba elmondta, amíg ez nem történik meg, nem hagyhatják el a szállásukat.

Gyurcsány Horvátországban

A Horvátországban nyaraló Gyurcsány Ferenc miniszterelnök felvette a kapcsolatot a helyi hatóságokkal, illetve a magyar nagykövetséggel, hogy tájékozódjon a pénteki balesetről. A kormányfő el is ment volna arra a helyre, ahol az egyik kisgép lezuhant, de a horvát hatóságok ezt nem tanácsolták neki, mivel a helyszínt nem lehet biztonságosan megközelíteni. A miniszterelnök azt kérte a horvát illetékesektől, hogy a hozzátartozók mellett őt is tájékoztassák minden fejleményről.  
hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A meggondolatlan megrendelő duplán fizet

Apróhirdetésekben, szórólapo- kon, név nélkül, pusztán egy mobiltelefonszámmal hirdetik magukat… Tovább olvasom