Délmagyar logó

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia -1°C | 8°C Még több cikk.

Másodvirágzásnak indult a képeslap

Szeged - Több fogy idén a karácsonyi képeslapból, mint az elmúlt években, de az igazi dömpingre jövő hét elején számítanak a szegedi főpostán. Ilyenkor napi 15 ládát is kivisznek a címzetteknek a kézbesítők.
Úgy tűnik, a lassú hanyatlás után idén karácsonykor újra virágzásnak indult a képeslapküldés: többen kívánnak így boldog ünnepeket szeretteiknek, mint az elmúlt években. Érzik ezt a szegedi főpostán is, ahol egyelőre még csak az üdvözlőlapok eladásán látható a növekedés, a kézbesítési dömpinget jövő hét elejére várják – tudtuk meg Harmos Csabától, az I. számú postahivatal vezetőjétől. A nagyüzem idején napi 10-15 egységládányi képeslap érkezik Szegedre, azaz hétfőn és kedden több ezer darabot kell kézbesíteniük
a postásoknak.

Főleg az igényesebb és drágább – 250 forintba kerülő –, borítékos üdvözlőlapokból fogy több a főpostán, de a vékonyabb pénztárcájúak akár már 20 forinttól is találnak a kínálatban képeslapot. Legalább hatvanfélét árulnak – köztük „háromdimenziós" és zenélős darabokat is. Harmos Csaba szerint azonban a postára adással nem árt igyekezni: szombaton, elsőbbségi küldeményként feladva még jó eséllyel karácsony előtt befut – „simán" már csak az ünnep után számíthatunk erre. Az előbbi 100 forintba kerül helyben és más, hazai településre is – „közönségesként" 70 forint a bélyeg –, Európán belülre 150-170 forint a postaköltség, más kontinensre 20 forinttal több.

Molnár Mihályné távolabbi rokonainak szokott karácsonyi képeslapot írni – idén hatot küld el. Fotó: Karnok Csaba
Molnár Mihályné távolabbi rokonainak szokott karácsonyi képeslapot írni – idén hatot küld el.
Fotó: Karnok Csaba

– A távolabbi rokonoknak szoktam lapot küldeni, a közelieket inkább felhívom karácsonykor. Idén hatot küldök majd el – magyarázta tegnap az egyik postai asztalnál képeslapot író Molnár Mihályné, aki szabadkozott, mert majdnem az utolsó pillanatban kapott észbe. Elárulta: bár használ mobilt, sosem küld karácsonyi üdvözletet SMS-ben, mert nagyon lassan halad a pötyögéssel – nem úgy, mint
a fiatalok.

Egy fiatal férfi is képeslapot szorongatott a kezében az egyik ablaknál. Azt mondta – bár a 21. századi technikával tisztában van –, azért küld ilyen módon üdvözletet, mert ő is így kapta attól, akinek most ő küld. Képeslapra pedig csak képeslap lehet a megfelelő válasz – tette hozzá.

Rugdalózós e-képeslap

Aki az utolsó pillanatban kapcsol, vagy nem akar pénzt áldozni rá, interneten is küldhet képeslapot a számos ingyenes képeslapküldő oldal valamelyikéről. Ezeken a különféle havas tájképektől, gyertyás asztalokon és táncoló fenyőfákon át az animált, repülő angyalkáig vagy rugdalózó és lézerfénnyel villogó fejű Kisjézusig számtalan fajtából választhatunk. A szövegen kívül beállítható az e-képeslap háttere, mérete, elrendezése, sőt még e-bélyeget is „tehet rá", aki akar. A képeslaphoz zenét is választhatunk: ebben Bachtól Elton Johnon át az X-aktákig terjed a választék.

Olvasóink írták

  • 2. emberke13 2008. december 21. 11:45
    „Ez igaz! De az elmúlt években az internet, illetve a mobil miatt egyre kevesebb képeslapot küldtek:)”
  • 1. .suhym. 2008. december 21. 08:28
    „"Másodvirágzásnak indult a képeslap..." ????????????????????????????????

    Mióta a képeslapot "feltalálták" azt küld az ember a távolban élő szeretteinek minden ünnepre!
    Esetleg esküvőre, temetésre, szüli- és névnapokra dísztáviratot.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csokiról szólt a magyaróra

Szeged – A csokoládé alapanyaga, a kakaóbab a 12-18 méter magasra megnövő, csokit termő cserje… Tovább olvasom