Délmagyar logó

2017. 09. 25. hétfő - Eufrozina, Kende 8°C | 18°C Még több cikk.

Maszekban jól megy a fogászati ügyelet

Szeged - Mivel júliustól már nincs éjszakai és hétvégi délutáni ügyelet a fogklinikán, aki nem bírja a fájdalmat, és hajlandó áldozni rá, „magánügyeleten" keres gyógyírt a bajára.
Bár a felújítás alatt álló Osztróvszky utcai házon jelenleg csak egy rasselhálóra kötött, lepedőre festett felirat hirdeti, úgy tűnik, a szegedi páciensek odatalálnak a fogászati „magánügyeletre". Szombat délutáni látogatásunk alatt legalábbis „telt házzal" ment a rendelés.

– Tegnap éjjel kezdett fájni az egyik rágófogam, valószínűleg letört belőle egy darab – indokolta a bőrkanapén sápadt arccal, kezét tördelve várakozó Tóth István, miért érkezett. Azt mondta, először a fogklinikát hívta, onnan küldték ide. Az érzéstelenítő injekción már túl volt, így kissé „darabosan" beszélt, de azt még hozzátette: tudja, hogy fizetnie kell, a fájdalommentesség viszont sok pénzt megér neki, nem akar hétfőig várni.

A nyugodt arccal ülő Murányi Attila viszont panaszok nélkül jött. Írországban dolgozik szobafestőként, most csak kontrollra érkezett, azt mondta, kivárja a sorát, végül is másoknak sürgősebb – mutatott körbe a váróban.

Újabb csengőszót követően Kunosné Zsótér Ilona és kisfia, Kunos Péter Csanád lépett a váróba. – Bírom a fájdalmat, de ez már túl megy mindenen. Hirtelen kezdett el nyilallni – mondta az asszony, akinek egy órával korábban, a közeli Lechner téri játszótérre tartva kezdett fájni a foga. Kisfia érdeklődően nézegette a várakozókat és az LCD-tévén futó kézilabdameccset: egyelőre nem bánta az elmaradt mászókázást.

Megduplázódott a forgalom az Osztróvszky utcában hétvégén Nagy a forgalom a fogászati ügyeleten. Fotó: Frank Yvette
Megduplázódott a forgalom az Osztróvszky utcában hétvégén Nagy a forgalom a fogászati ügyeleten. Fotó: Frank Yvette

– Több mint a duplájára nőtt az ügyeleti forgalmunk. Egyre több kolléga is kiírja a rendelőjében, hova jöhetnek a betegek hét közben este tízig, hétvégén pedig hétig – magyarázta Benedek Gábor, aki hét másik fogorvossal dolgozik együtt a rendelőben.

Pénteken és szombaton például 10-10 beteg érkezett, miután véget ért a fogklinika rendelése. Ha kell, röntgenre is van lehetőség, de valójában „ügyeleti időben" is bármilyen beavatkozást megoldanak, sürgősségi felár nélkül. Leggyakrabban foghúzást, sürgősségi gyökérkezelést vagy tömést végeznek az ügyeleti órákban – de előfordult ennél furcsább eset is.

Árak

Mivel az OEP nem fizeti a magánrendelésen elvégzett fogászati kezeléseket, ezt a pácienseknek kell állniuk. Egy kisröntgen kétezer, egy foghúzás vagy egy akut gyökérkezelés hatezer, a legegyszerűbb tömés kilenc-, egy műtéti bölcsességfog-eltávolítás pedig 20 ezer forintba kerül a „magánügyeleten".

Benedek doktor azt meséli, nemrégiben megjelent egy másnap szabadságra utazó páciens, aki arra panaszkodott: mindenütt fáj az ínye. Kiderült, olyan mennyiségű fogkő rakódott le a fogaira, amitől begyulladt a teljes fogágy: így került sor az amúgy egyáltalán nem akut panasznak számító fogkő „sürgősségi" eltávolítására. A betegnek meg is szűntek a panaszai.

Miközben beszélgettünk, újra megszólalt a csengő, egy pár lépett be.
Tóth István szájában pedig addigra már Vető Miklós doktor dolgozott. Benedek Gábor azt mondja, ha így alakul a forgalom, októbertől akár tovább is nyitva tartanának.

Előzmények

Mint megírtuk, a fogászati ügyelet fenntartója, a szegedi önkormányzat júliustól jelentősen megnyirbálta az ellátás időtartamát. Az elmúlt négy évben a fogklinika látta el a feladatot, a sürgősségi ellátás nonstop elérhető volt. Egy jogszabály szerint viszont a fenntartó ennél jóval kevesebb óraszámban is üzemeltetheti az ellátást. A szegedi önkormányzat a kihasználatlanságra hivatkozva ezért úgy döntött: minimális kötelezettségét teljesítve csak hétvégén és ünnepnapokon, akkor is csak 7 és 13 óra között működjön az ügyelet.

Olvasóink írták

 • 12. Tejfog 2008. július 21. 15:23
  „Tisztelt polgártársak!
  Kérem önöket aki találkozik szegedi önkormányzati képviselővel verjen ki neki egy-két fogát ,hátha akkor vissza szavazzák a fogászati ügyeletett.”
 • 11. Fájdalmas 2008. július 21. 13:41
  „Az egész téma annyiban érdekes, hogy az ügyeletre általában az esti és éjszakai órákban van szükség, a fogfájás akkor szokta elérni tetőpontját. Az igaz, hogy az ügyelet általában kihasználatlan, de az időpontot a fenti jelenség szerint kellene megállapítani.”
 • 10. Ful 2008. július 21. 13:15
  „Magánkórház, magánmentő, magánbiztosító - ami fedezi és üzemelteti a dolgozó és járulékfizető emberek ellátását.
  Nekünk ezek nem kellenek, mert népszavazhatunk milliárdokért...
  Így persze el kell tartani az ingyenélőket és nem marad pénz...
  Hajrá Magyarország...”
 • 9. zizu 2008. július 21. 13:00
  „Úgy siratja sok ember a fogászati ügyeletet, mintha minden hónapban legalább egyszer el kellett volna mennie! És most majd milyen sokba fog kerülni a maszek rendelés! Ügyeletre azért nem jár olyan sűrűn az ember, nem?”
 • 8. SP 2008. július 21. 12:23
  „Van konkurenciája ennek az éjszakai rendelőnek? Szabadáras a szolgáltatás? Alkudni lehet?”
 • 7. csben 2008. július 21. 09:42
  „Igaz, hogy az esetek többségében a rendszeres ellenőrzéssel és a felmerülő problémák időben történő kezelésével a hétvégén, vagy az éjszaka közepén "hirtelen" fellépő fogfájás elkerülhető lenne. De az emberek egy része nem ilyen előrelátó. Mikor fáj a fog, akkor jut eszébe csak meglátogatni a fogorvost. Ilyenek az emberek. Az egy idillikus állapot lenne, ha minden egyes ember félévente járna fogorvoshoz. Ez elképzelhetetlen. Épp ezért szükség van az éjszakai és hétvégi ügyeletre.
  T. szegedi városvezetőink ezt nem így gondolták és már megint rajtunk spóroltak! Ráadásul összegben nem is eget rengetően sokat. Más területen sokkal többet lehetne fogni. Volna ötletem! (Pl. a politikusainkon sokat lehetne spórolni!)
  Arról nem is szólva, hogyha egy picit is gondolkoztak volna, akkor egyszerüen csak vizitdíjat (tudom jól leszavaztuk) szedtek volna hétköznap 18 után és hétvégén. De mivel nem így tették, most a maszekok kaszálhatnak. Erről -és szakértő döntéshozóinkról- ennyit!”
 • 6. hv 2008. július 21. 09:32
  „Pl. a földeáki lakosok hétvégén nappal sem fordulhatnak ügyeleti ellátásra Makóra, hogy miért azt nem tudni?”
 • 5. bespin 2008. július 21. 08:09
  „Semmi rosszindulat, de a fogászati ügyeletre járó pacientura kb. 3-5 %-a az azonnal ellátandó eset, a többi preventív beavatkozással időben megoldható panasz. Ezek miatt nem éri meg önkormányzati ügyeletet fenntartani. A privát rendelő azt csinál , amit akar, de egy fizetett hirdetés bőven megtette volna a címlapon vagy a papíros formátumban egy keretes szövegmező.
  Az emberke, aki nyaralása előtt fogíny gyulladással megy fogkő leszedésre, máskor vegye a fáradságot, nyissa ki a száját egy tükör előtt és nézze meg a fogait.
  Vezető helyen vagyunk a szájrákos daganatok előfordulásában, prevenció a fontos és nem a csodavárás a bajban.”
 • 4. CSJ 2008. július 21. 07:34
  „úgy gondolom, hogy örülni kellene annak, hogy hétvégén van hova fordulni, még akkor is ha fizeni kell érte. Nem kell mindent rossz indulattal kezelni.”
 • 3. bespin 2008. július 21. 07:15
  „Még annyit: jó reklám a fogász dokinak ez a cikk. Ügyes, biztos kezelte valamelyik újságírót.”
 • 2. bespin 2008. július 21. 07:13
  „Általában a fogászati problémák , nem az adott ügyeleti időben kezdődnek. A fogkő, íny problémák, szuvas fog okozta gyulladásoknak vannak előzményei. Ezeket az előzményeket kellene kezeltetni, nem háborogni , hogy nincs ügyelet.
  Ha komolyabb szájsebészeti beavatkozás utókezelése esetén van hétvégi probléma, azt a klinika ellátja.”
 • 1. sevenof9 2008. július 21. 04:00
  „a TB miert nem fizeti ki a maganrendelesbol az "allami" reszt?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az Anna-kúti felújítás megpróbáltatás a környékbelieknek

Szeged - Meglepően csendben végzik munkájukat az ütve fúróval és a különböző munkagépekkel dolgozó szakemberek az Anna-kúti csomópontban az ott lakók szerint. Tovább olvasom