Délmagyar logó

2017. 10. 18. szerda - Lukács 10°C | 24°C Még több cikk.

Maszkban, védőruhában kísérték a határsértőt

Szeged - Fehér védőruhába öltöztetett határsértőt kísértek a rendőrök a minap a Moszkvai körúton. A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint a migránst orvoshoz vitték, de hogy miért, azt egy hatályos jogszabály miatt nem lehet közölni.
Tetőtől talpig fehér, sterilnek látszó ruhába öltöztetett férfit kísértek védőmaszkos rendőrök pár napja a Moszkvai körúton: a határrendészek kisbuszából kiszálló egyenruhások a férfit a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egészségügyi Centrumához vitték. A csúcsforgalomban lezajlott esetnek rengeteg szemtanúja volt, ugyanis a rendőrök percekig vártak a Kálvária sugárúti villamosmegállóhoz közeli épület bejáratánál. Bő 20 perccel később kijöttek az épületből, és a kisbusszal elvitték a védőruhás férfit. A rendőrök a kisbuszba beülve maszkkal takarták el arcukat.

Mi volt ez? – kérdeztük a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányságot. A sajtószolgálat megerősítette, az egyenruhások orvosi vizsgálatra vittek egy tiltott határátlépőt. Hogy milyen betegség gyanúja miatt, azt a hatályos törvények miatt nem mondhatták meg. – A képeken látható előállított nem steril ruházatot viselt, az arcvédőmaszk az egészségi állapotának védelmét szolgálta. Az intézkedések során elenyésző esetszámban fordult elő védőruházatban történő kísérés, szállítás – közölte a sajtóosztály.

Rendőrök kísérik orvosi vizsgálatra a beteg migránst. A hatóságok szerint ritka, hogy védőruhában és maszkban kell a határsértőket szállítani. A szerző felvétele
Rendőrök kísérik orvosi vizsgálatra a beteg migránst. A hatóságok szerint ritka, hogy védőruhában és maszkban kell a határsértőket szállítani. A szerző felvétele

A Csongrád Megyei-rendőr Főkapitányság kommunikációs szervétől megtudtuk, a nem menedékkérő, toloncolásra váró személyek tüneti kezelését megkezdik a magyarországi tartózkodási idő alatt, de betegség esetén is visszaadhatók Szerbiának. Ez abban az esetben kizárt, ha azzal a határsértő életét, testi épségét veszélyeztetnék. – A rendőri állomány egészségvédelme, esetleges fertőzésének megelőzés érdekében szakmailag indokolt eszközöket, védőoltásokat, járványügyi megelőzési protokollt alkalmaz – tették hozzá. Megtudtuk, 2013-ban 17 ezer 475 határsértőt fogtak el a rendőrök, míg 2014-ben október 28-áig 15 ezer 888 főt. A migránsok közül idén 2616 fő igényelt orvosi ellátást.

Csongrád megyében folyamatosan fognak el Afrikából menekülő illegális határsértőket, olyanokat is, akinek az országát már elérte az augusztusban kitört ebolajárvány. Az ÁNTSZ tájékoztatása szerint alacsony a kockázata annak, hogy az Ebola-láz kórokozója Magyarországra kerüljön. Behurcolás esetén sem kellene azonban a nyugat-afrikaihoz hasonló járványtól tartani. Hangsúlyozzák, az ebola csak testnedvekkel, közvetlen érintkezés útján terjed. Bár a rendőrségen nem árulták el, miért kísérték orvoshoz a védőruhába öltöztetett határsértőt, más forrásból úgy tudjuk, nem ebolafertőzés gyanúja miatt.

Népszerű a balkáni folyosó

Az osztrák Szövetségi Bűnügyi Hivatal legfrissebb, 2013-as évet elemző jelentéséből az derült ki, hogy az illegális határátlépők jelentős része Magyarországon keresztül jut el Ausztriába. Adataik szerint a legtöbb illegális határátlépés Ausztriába Olaszország (44 százalék) és Magyarország (33 százalék) felől történik. 2013-ban 352 elfogott embercsempészből 71 magyar, 31 török, 29 osztrák, 23 német és 17 szerb állampolgárságú volt. Az osztrák beszámoló szerint a Magyarországon át vezető balkáni folyosó egyre népszerűbb, hiszen Afganisztánból, Szíriából, Pakisztánból, Iránból, Irakból és néhány kelet-afrikai országból is ezen az úton érkeznek Nyugat-Európába.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fél óra alatt elkapták a besurranó tolvajokat

P. Zoltán előzetes letartóztatását indítványozták, társa ellen szabadlábon hagyása mellett folyik a büntetőeljárás. Tovább olvasom