Délmagyar logó

2017. 07. 21. péntek - Dániel, Daniella 22°C | 35°C Még több cikk.

Máté Bence az év természetfotósa

Szeged - Máté Bencének ítélték az idén az év természetfotósának járó elismerést. A GDF Suez - Az Év Természetfotósa 2010 pályázatának díjait kedden adták át Budapesten, a Magyar Természettudományi Múzeumban, ahol kiállítás is nyílt a legszínvonalasabb képekből.
Máté Bence, aki egy héttel ezelőtt a világ legfontosabb természetfotós elismerését, a BBC Wildlife Photographer of the Year nagydíját vehette át Londonban, a magyar szemlén is tarolt: Árnyjáték című felvételéért nemcsak a legjobb idei természetfotóért járó elismerést vihette haza, de őt választották az év természetfotósává is.

A díjátadót és kiállításmegnyitót megelőző sajtótájékoztatón Radisics Milán, a naturArt Magyar Természetfotósok Szövetségének elnöke elmondta: az idén kettős jubileumot is ünnepel Magyarország és Közép-Európa legfontosabb természetfotós pályázata, hiszen a szövetség 20 esztendős, a pályázatot pedig immár 18. alkalommal hirdetik meg, így "nagykorú lett".

Nézegessen Máté Bence fotókat. http://www.matebence.hu/
Nézegessen Máté Bence fotókat. http://www.matebence.hu/

Radisics Milán közlése szerint idén 227 pályázó összesen 3996 felvétellel nevezett, az Eifert János fotóművész vezette zsűri ezek közül választotta ki azt a 112-t, amelyek keddtől láthatók a természettudományi múzeumban.

A pályázaton 12 kategóriában osztottak ki díjakat, az év természetfotósa címet az az alkotó nyerte, aki a legtöbb kategóriadíjat kapta, illetve a legtöbb képpel szerepel a kiállításon.

Radisics Milán a sajtótájékoztatón bejelentette, hogy a jövő évi pályázaton két új kategóriát is indítanak: állatok környezetükben, illetve werkfotók (fotósok munka közben) témájában. Utóbbi nem lesz része a versenynek, de a kiállításon láthatók lesznek a legjobb alkotások.

Az eseményen bemutatták a díjazott alkotásokból immár hagyományosan összeállított kötetet is, amely 3 ezer példányban jelenik meg az Alexandra Kiadónál.

Radisics kiemelte, hogy az ezen a területen a világon elsőként alkalmazott elektronikus, internetes zsűrizési rendszer tökéletesen bevált, sikerült biztosítani az anonimitást és kizárni a részrehajlást.

A Kezünkben a Föld kategóriában az első díjat Máté Bence Szárnyaskrém libamájjal című képe nyerte, második helyezett Daróczi Csaba Csak egy maradhat, harmadik Szabó Tamás A sofőr című felvétele lett.

A madarak viselkedése kategóriában szintén Máté Bence vitte a prímet Bagolycsalád, illetve Dísztollak című fotóival; a megosztott második helyet Barkóczi Csaba Robaj és Szabó Aladár Kormorán vadászik című képe nyerte, az ugyancsak megosztott harmadik díjat pedig Kerekes M. István Tájkép seregélyekkel és Máté Bence Halszem című felvétele érdemelte ki.

Az emlősök viselkedése kategóriában Varga István nyert Kenguru nyulak című képével, a második helyezett Berta László lett Kötelékben című alkotásával. A harmadik díjat ebben a kategóriában nem adták ki.

Az állatok viselkedése kategóriában a megosztott első és a második helyet is Máté Bence nyerte Függő játszma, Jézus, illetve Benetton-hangyák című felvételeivel. A harmadik helyezett Kerekes M. István lett Illúziók körhintája című képével.

Az állatok szemtől szemben elnevezésű kategóriában ugyancsak Máté Bence Pelikánportré című képét találta legjobbnak a zsűri, Tóth Zoltán Kristálykoponya című képe második, Tóth Zsuzsanna Ébredés című alkotása pedig harmadik lett.

A Növények és gombák nevű kategóriában Kerekes M. István győzött Részlet című képével, a második Daróczi Csaba Fényvihar című képe, a harmadik Máté Bence Gombák című alkotása lett.

A Kompozíció, forma és kísérletezés elnevezésű kategóriában Jakab Sándor Almazöld insecta című fotójáé lett az elsőség, az ezüstérmet Gergely József Sárgahálón, a bronzérmet pedig Zsila Sándor Szintézis című képe érdemelte ki.

Tájak kategóriában sem az első, sem pedig a második díjat nem adták ki, ami Radisics Milán elmondása szerint "jelzésértékű" kívánt lenni. A harmadik helyezett Daróczi Csaba Szélplasztika című műve lett.

Az Élet a vízfelszín alatt kategóriában nem adtak ki díjakat.

Az éjszakai képeket tartalmazó Napnyugtától napkeltéig nevű kategóriában Máté Bence győzött Az utolsó csillag című felvételével, Gergely József Daruholdja második lett; a harmadik díjat nem adták ki.

Az idén elsőként bevezetett A természet energiái elnevezésű kategóriában Máté Bence Bozóttűz című felvételét ítélték a legszínvonalasabbnak, Vadász Sándor Tornádó 2 című képe második, Simán László Arányok című felvétele pedig harmadik lett.

Végül a tizenkettedik, ifjúsági kategóriában Kaszás Tamás Lendületben című képét választották az első helyre, míg Hornok Dávid Favágók gyöngyei című alkotása a második, Vadász Anna Éjjeli lámpása pedig a harmadik lett.

A különdíjak között humoros felvétel kategóriában Máté Bence Szárnyaskrém libamájjal című képe győzött. A Nimród vadászmagazin különdíját Varga István Kenguru nyulak című alkotása nyerte, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület különdíját pedig Kovács András Rókaszorítóban című képe kapta. A Vadon természetvédelmi magazin különdíját Varga Istvánnak ítélték Viharos érzelmek című fotójáért, a TermészetBúvár magazin, valamint a Sakertour Team különdíja Gaál Pétert illette Indián portré című képéért, a Természet Világa magazin díját Vass Szabolcs kapta Ugrópók vacsorája című felvételéért, míg a Magyar Fotóművészek Szövetsége különdíjában Spisák Attila részesült Behálózott szív című alkotásáért. A Pannon-ökorégióban készült legszebb tájképnek Daróczi Csaba Szélplasztikáját választották.

Az Eifert János fotóművész vezette zsűri tagjai Dombovári Tibor fotóművész, Kármán Balázs fotóművész, Lóránt Attila fotográfus, író, Bánkuti András fotóművész, fotóriporter, Kalotás Zsolt fotóművész és Radisics Milán természetfotós-fotóriporter, a naturArt elnöke voltak.

Máté Bence fotóiért kattintson ide! >>

Olvasóink írták

 • 14. P.P. 2010. november 03. 22:16
  „Én is gratulálok Bencének!
  Adottak voltak a lehetőségei "kedves" 10.hozzászóló, amit jól használt ki és jól is tette, mert így vitte valamire, és nem is akármire! Én például örülök annak, hogy vannak még normális hírességek is, akikről 2010-ben olvashatunk, és nem ilyen Győzike-féle senkik, magamutogató Kiszel Tündék, vagy Friderikusz Sándor-féle pojácák. Utóbbiakat nem becsülöm semmire sem. Ne ilyen emberekre legyünk büszkék, hanem azokra, akik valóban maradandót alkottak, mint Bence.”
 • 13. 3évesférfi 2010. november 03. 20:39
  „10: Miért is van neki lehetősége ilyen képes produkálására? Mesélj már, légy szíves! Szerinted erre mindenki képes lenne, akinek van rá lehetősége? Mert ha igen, akkor még nagyvonalakban sem vagy tisztában a fotózással.”
 • 12. Jani67 2010. november 03. 12:44
  „Martynko!
  Örülnünk kellene,hogy öregbíti kis hazánk hírnevét külföldön..nem kellene hülyeségeket írogatni..”
 • 11. jq 2010. november 03. 12:18
  „Én nem tudom, miért van lehetősége, de azt látom, hogy jól használja ki a lehetőségeit...”
 • 10. Martynko 2010. november 03. 12:02
  „Mar unalmas a Bence foleg hogy tudjuk miert van lehetosege ilyen kepek produkalasara...”
 • 9. Ildiki 2010. november 03. 09:54
  „Itt meg lehet nézni a díjazott fotókat:
  http://bit.ly/dxS4zh
  Itt pedig az összes képet (amit a pályázatra neveztek), a zsűri által adott pontszámokkal:
  http://bit.ly/aRAmN0

  Bencének hatalmas gratula! Elmondhatatlan büszkeség, hogy mindkét díjkiosztón részt vehettem. Persze a legnagyobb öröm: részese lenni az ő életének, fantasztikus világlátásának, elszántságának.
  A könyvét pedig, amiből mindannyian tanulhatunk természetszeretetet, alázatot, célkitűzést, a honlapján rendelhetitek meg: http://matebence.hu”
 • 8. achilleus 2010. november 03. 09:15
  „Hosszú évek óta ott van az élvonalban (-legelöl-). Minden elismerésem Bencének.
  Megjegyzem, én a DM-et is megdicsérem, hogy ilyen szép terjedelmes írásban foglalkozik ezzel a lelketmelengető művészettel. A fotók pedig tényleg csodálatosak, amik Kazikázmér által csatolt linken találhatók (neki is köszönet). /Ma ilyen napom van? :o))))/”
 • 7. mákosrétes 2010. november 02. 21:40
  „Gratula Bence!

  Büszkék vagyunk Rád!”
 • 6. 3évesférfi 2010. november 02. 20:45
  „Köszönöm, Kázmér, már megtaláltam én is. Persze ez a szerkesztőség dolga lett volna, hamár on-line magazinról van szó.”
 • 5. Szücsiii 2010. november 02. 20:33
  „Azért a képhez a linket tényleg beleírhatták volna. Köszi KAzikázmér.”
 • 4. Kazikázmér 2010. november 02. 20:28
  „2. hozzászólás 3évesférfi 2010.11.02. 20:14
  Nem mint szerkesztő, hanem mint segítő szándékú ember!”
 • 3. Kazikázmér 2010. november 02. 20:27
  „Tessék!
  http://index.hu/kultur/2010/11/02/mate_bence_az_ev_termeszetfotosa/
  Amúgy gratulálok nemcsak Bencének, de többi díjazottnak is, mert valóban szépek a képek!”
 • 2. 3évesférfi 2010. november 02. 20:14
  „Egy nyomorult linket nem lehetne, kedves szerkesztőség? Ez az internet, nem fogy el a tárhely ennyitől. A Délmagyarnál tiltják a nethasználatot, vagy mi van? Elkeserítő az ilyetén mértékű dilettantizmus.”
 • 1. antikos 2010. november 02. 20:13
  „Szia Bence!
  Gratulálunk!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Százforintos történet

Szeged - Az oktatásért felelős államtitkár felhívására az uzsonnapénzből adakoztak az… Tovább olvasom