Délmagyar logó

2017. 04. 30. vasárnap - Katalin, Kitti 5°C | 16°C Még több cikk.

Máté Bence kollekciója kapta a természetfotózás Oscar-díját

Pusztaszer - Negyedik alkalommal kapta meg a legjobb kollekcióért járó díjat a pusztaszeri Máté Bence a Wildlife Photographer of the Year 2011 versenyen. Az elismerést tegnap vette át Londonban, a Természettörténeti Múzeumban szervezett gálaesten.
Új rekordot állított fel Máté Bence a természetfotózás Oscar-díjaként emlegetett Wildlife Photographer of the Year történetében: negyedik alkalommal ítélték fotóit a legjobbnak. Szerda este a londoni Természettörténeti Múzeumban rendezett gálán adták át a pusztaszeri fiatalembernek a legjobb kollekcióért járó díjat. A rekordot kilenc éve egy francia fotós, Vincent Munier tartotta, akit összesen három alkalommal jutalmaztak.

Máté Bence Eric Hosking-díjas fotója
Máté Bence Eric Hosking-díjas fotója

– Jobban örülök a díjnak, mint az eddigi háromnak. A korhatár miatt idén kaphattam meg utoljára, így rendkívül jólesett a hír, amikor megtudtam, hogy ilyen eredménnyel búcsúzom – hallottuk a 26 éves Bencétől. A nyertes képeket Costa Ricában, Görögországban és Magyarországon készítette. Két különdíjat is kapott: az állatok viselkedése kategóriában egy Costa Rica-i levélvágó hangyáról készült felvétele, az állatportrék kategóriában pedig a Görögországban lencsevégre kapott pelikánokról készült fényképe nyerte el a zsűri tetszését. Így a pályázók fotóiból készült album közel száz képe közül idén 8 Bencéé.

Online les

Máté Bence egy hete ért haza Brazíliából, ahol egy hónapon keresztül fotózta az egzotikus élővilágot. Elárulta, a telet idén itthon fogja tölteni, és a világ első online lesén dolgozik: ez azt jelenti, hogy a lesbe olyan felszerelést tervez, amelyet az interneten keresztül bárhonnan mozgathat és vezérelhet, így akár úgy is fotózhatja majd a magyar élővilágot, hogy közben a világ másik felén tartózkodik.

Láthatatlanul címmel tavaly jelent meg a pusztaszeri természetfotós saját albuma. A 170 oldalas kiadványban olvashatunk a kezdetekről, láthatunk werkképeket, de a fiatalember kulisszatitkokat is elárul. Elmeséli például, hogy fotózott a szegedi plázatónál úgy, hogy az emberek és az ott élő, fokozottan védett törpegémek sem vették észre. De ír Costa Rica-i élményeiről is, köztük arról, mely ragadozótól tartott a legjobban. Brazília, Finnország, Erdély, Texas, Svédország, Norvégia csodaszép, érdekes, meghökkentő állatvilágát csodálhatjuk meg a kötetben a magyarországi fotók mellett. A kézzel készített, cérnafűzött, keménytáblás kiadvány néhány hónap alatt elfogyott. Rendeltek belőle Angliába, az Amerikai Egyesült Államokba és Srí Lankára is. Bence detektívüveg mögül készítette fotóit, így maradt észrevétlen modelljei számára. Ilyen speciális, féligáteresztő üveget építettek be az album borítójába is. A kiadvány 20 ezer forintba került. A közelmúltban jelent meg az album kicsinyített kiadása – extrák nélkül, de ugyanazzal a tartalommal. A kötet így szélesebb réteg számára elérhető, 4990 forintba kerül. Csak a www.matebence.hu oldalon vásárolható meg.

Az Árnyjátéktól a díszpolgári címig

2010-ben Marvel of Ants (Árnyjáték) című képéért a verseny 46 éves történetében első magyarként nyerte meg a természetfotózás Oscar-díját a londoni Wildlife Photographer of the Year 2010 pályázaton Máté Bence. A fotó bejárta a világsajtót. Ebben az évben a magyar szemlén is tarolt a pusztaszeri fotós: őt választották meg az év természetfotósának – harmadszor. Januárban Pusztaszeren díszpolgári címmel tüntették ki.

Olvasóink írták

 • 12. apel 2011. október 28. 09:48
  „Kedves Bence, szívből gratulálok! Igen, egy kiállítását Szegeden nagyon szívesen megnéznénk!”
 • 11. MD2009 2011. október 21. 09:27
  „Gratulálok Bence, szuper eredmény!”
 • 10. muhelyiek 2011. október 21. 08:51
  „Kedves Bence! Örömmel elmennénk egy kiállítására is.Csak gratulálni lehet a tehetségéhez és további sikereket kívánunk,valamint még sok-sok elismerést,díjat.Ön valóban öregbíti hazánk hínevét.”
 • 9. corebonts 2011. október 20. 18:13
  „Megláttam a címet: "Namá´ megint?" :D
  Gratulálok, csak így tovább!”
 • 8. angyal1064@freemail.hu 2011. október 20. 17:28
  „Csodálatos képek,gratulálok egy ország nevében! Jó volna ezt a fiatalembert bemutatni a médián keresztül ,hogy megismerjük azt aki ekkora dicsőséget szerez az országnak!”
 • 7. sebajtóbiás 2011. október 20. 14:44
  „Gratulálok!”
 • 6. Queenmargareth 2011. október 20. 14:21
  „Gratulálok, fantasztikus eredmény!”
 • 5. alfa258 2011. október 20. 13:46
  „Szívet lelket melengető érzés, hogy ilyen tehetséges fiatalok is vannak, akik amúgy alaposan megtépázott hírnevű magyarság hírnevén javítanak! Gratulálok Bence, és még számtalan sikert kívánok, leld örömed sokáig a fotózásban is!!!”
 • 4. online 2011. október 20. 13:39
  „Gratulálok, ez aztán az eredmény !!! Így tovább.”
 • 3. saspataki 2011. október 20. 13:04
  „Gratulálok Bence! Példaértékű a munkád és a teljesítményed! Ettől kéne büszke magyarnak lenni!!!”
 • 2. gedeon 2011. október 20. 11:15
  „Gratulálok Bence! További sok sikert kívánok!”
 • 1. mugli 2011. október 20. 09:53
  „Tiszta szívből gratulálok az elismeréshez! Fantasztikus ez a siker!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Biztonságosabbak a ˝zárt˝ iskolák

Nem egyedülálló a vásárhelyi Németh László iskola kezdeményezése, hogy a szülők ne mehessenek be az épületbe. Tovább olvasom