Délmagyar logó

2017. 07. 23. vasárnap - Lenke 22°C | 35°C Még több cikk.

Máté, Gordon Ramsay szegedi bártendere

Szeged - Koktélokat és kávékat készít egy londoni étteremben a szegedi Tombácz Máté. A hely tulajdonosa a világhírű sztárséf, Gordon Ramsay, akivel eddig egyszer találkozott. „Mindent tudott az italokról"– mondta Máté.
Az interneten jelentkezett egy londoni étterem álláshirdetésére Tombácz Máté. Elküldte az önéletrajzát, behívták egy interjúra és próbanapra, rögtön felvették. Kiderült, Gordon Ramsay éttermében lett bártender és barista.

– Ez annyit jelent, hogy én készítem a koktélokat és a kávékat. Egy éve dolgozom itt, élvezem, jól lehet vele keresni, persze sokat kell dolgozni– mondja a 25 éves szegedi fiatalember. Máté a Hansági Ferenc Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Szakiskola és Szakközépiskolában végzett, 2010-ben költözött Londonba. Azóta dolgozik ebben a munkakörben.

Mostani munkahelye, a Bread Street Kitchen a Szent Pál-székesegyház szomszédságában található. Nevét az utcáról kapta, amely magyarul kenyeret jelent, a 13. században csak itt sütöttek és árultak kenyeret.

Tombácz Máté a londoni Bread Street Kitchen bártendere és baristája. Fotó: DM/DV
Tombácz Máté a londoni Bread Street Kitchen bártendere és baristája.
Fotó: DM/DV

– Sok különlegességünk van: nagyrészt tengeri halak, de akad olyan vendégünk, aki a steak vagy a hamburger miatt látogat el hozzánk. Az étterem kétszintes, a földszinten van egy kisebb bár és konyha, 70 vendéget tudunk ott fogadni. Az első emeleten van a fő bár és az étterem, ahol körülbelül 250-en tudnak egyszerre étkezni. Nagyjából 85-en dolgozunk itt összesen, amelyből 25-en szakácsok. Naponta körülbelül 500 vendégünk van, plusz azok, akik csak egy italra térnek be.

Gordon Ramsay a világ egyik legismertebb szakácsa, 11 étterme van az angol fővárosban, egyszer beszélgetett Mátéval.

– Bejött a bár mögé, elbeszélgettünk a különböző italokról. Mondanom se kell, nagyon jól ismerte mindet. Úgy kéthavonta szokott Londonba látogatni, ilyenkor mindig körbelátogatja az éttermeit. Kemény főnök, maximalista, de kedves embernek ismertük meg. Nem úgy kell elképzelni, hogy bejön, és elkezd mindenkivel üvölteni, de tudok olyan esetről, amikor olyan volt, mint a tévében.

Olvasóink írták

  • 18. mivan? 2013. november 06. 08:04
    „Milyen jó a nyugatnak a "rabszolga munkások" már helybe mennek! Tudom, tudom a pénz, de akkor is!”
  • 17. geza 2013. november 05. 09:34
    „#15 Háát ha nincs más :D
    Amúgy nem hiszem hogy ebben az országban az alábbiakon kívül nincs "élet".
    Csak gondolom ők dolgoznak, azért nem foglalkoznak velük.”
  • 16. Zotya100 2013. november 04. 18:47
    „A 9-es kommentelőnél a pont, maximálisan egyetértek!”
  • 15. Ferrer 2013. november 04. 17:42
    „1. geza
    Kikre gondolsz, a celebekre, pornósokra vagy az "adóoptimalizáló" vállalkozókra? Esetleg Döbrögiék kegyeltjeire? Más nem nagyon lehet igazán sikeres itt..”
  • 14. Igrek 2013. november 04. 17:31
    „Ismeretlenül is gratulálok a fiatalembernek a sikeréhez, helytállásához.
    Ennek eléréséhez előtte nyilván magas szinten el kellett sajátítania szakmáját és az angol nyelvet is, és akarnia is kellett a sikert. Jó olvasni róla, és arról is, hogy ehhez a Hansági adta meg az alapokat.
    Külföldiektől gyakran hallani, hogy Magyarországon nagyon sok jó képességű, de megkeseredett és egymásra irigy emberrel találkoznak. Biztosan nem alaptalan a vélemény, elég elolvasni pl. a DM hozzászólásainak többségét.”
  • 13. Horton 2013. november 04. 17:15
    „Gratulálunk, kedves Máté a sikeredhez, és további, hosszú, kitartó éveket kívánunk neked ott, ahol megtaláltad a számításod.”
  • 12. emigrans 2013. november 04. 15:36
    „1. Geza Talán mert sokan közülünk sikeresek lettünk odekint (miért fáj ez neked ??)
    Akár tanulhatnál is tőlünk nyafogás meg rosszindulat helyett..”
  • 11. JungHeinrich 2013. november 04. 14:26
    „Gratula es igy tovabb :-)”
  • 10. íród 2013. november 04. 12:08
    „Könyörgöm miért nem lehet örülni dolgoknak. Igen jó ezt hallani, hogy neki bejött az élet és ilyen remek helyen dolgozhat, egy nagyszerű séf mellett. Ki ismeri személyesen Gordon Ramseyt, honnan tudjátok, hogy milyen ember valójában. Számos műsora fut pl a TV paprikán és ott nagyon normális, a Pokol konyhája c. műsornak pedig ez a lényege, hiszen nem kevés a tét. Én azt mondom, hogy halljunk csak a sikerekről és ne csak a rossz dolgokról.”
  • 9. Commander-V2 2013. november 04. 11:19
    „Igen, propaganda arról, hogy tehetséges magyarként bárhol meg tudod állni a helyed, akár a világ egy legismertebb szakácsának vendéglátóhelyén is. Gordon Ramsay akkor is világhírű és az is marad, ha szerinted bunkó. A szomorú az, hogy egyes emberek inkább a földbe fúrják a fejüket, csak ne kelljen látni, hogy például pont a vendéglátásban a legjobbak többsége már régen nem Magyarországon dolgozik, ahol lassan csak az marad, akit a családja abszolút ide köt vagy nem beszél nyelvet, vagy marha nagy mázlija van és itthon is megél valamilyen szinten. Az itthon maradók többségének marad a süket kormányzati duma a különféle harcokról, az IMF elleni harc, a bankok elleni harc, a komcsik elleni harc, a rezsi elleni harc. Ez is csak azért van, hogy az emberek elfogadják a nyomort, hiszen "háborús körülmények" vannak. :D”
  • 8. szatyi 2013. november 04. 11:18
    „"4. ankusz 2013.11.04. 10:54
    Jó lenne külföldi adásokat is nézni talán és akkor nem kellene egyetlen egy műsorból megítélni mondjuk Gordon Ramsey-t sem... "

    Épen ezért, -mert nem csak a Ramsey-t dicsőítő műsorokat nézem-, volt bátorságom a kommentemet leírni!”
  • 7. ankusz 2013. november 04. 11:12
    „De most semmi se jó... ha nyomorúságról írnak akkor az nem jó, ha sikersztoriról akkor pedig az nem jó...”
  • 6. geza 2013. november 04. 11:04
    „#4 Menjen ki semmi gond, szabad az út, örülök hogy bejött az élet neki.
    De miért kell cikk róla??
    Kb mint a vívó csaj pár hónapja, kínában vagy hol van és milyen jó neki.
    Aki meg itt kínlódik mindennap a tanítványokkal, edzi a válogatottat, arról egy szót sem írnak...”
  • 5. hecsedli 2013. november 04. 10:57
    „Mennyivel különb hír ez mint gyucsány látogatása,az is kit érdekelt?”
  • 4. ankusz 2013. november 04. 10:54
    „Propaganda, ugyan...miért kell ennyire üldözési mániásnak lenni és mindenre ezt hinni?
    Kiment igen mert jobb esetben itt egy picivel többet keresett volna mint minimálbér, mert, kockáztatott, jól járt...
    Ne csodálkozzunk már, hogy hány magyar menekül külföldre...Ugyan mit ad nekik Magyarország azért, hogy maradjanak? Semmit...
    Jó lenne külföldi adásokat is nézni talán és akkor nem kellene egyetlen egy műsorból megítélni mondjuk Gordon Ramsey-t sem...
    Magyarunk bátor volt, nem félt a borzasztóan gonosz Ramseytől :-) ezért meg megkapja szerencsétlen azt, hogy mazochista... :-D
    Ugyan már, vicc, hogy ennyire bántja a magyarokat, hogy azok akik jobb életet akarnak azok mennek külföldre mert sajnos itt nem rajtuk múlik jobban élnek-e vagy sem...lopni meg gondolom nem akarnak mert Magyarországon jelenleg azok élnek meg jól akik lopnak vagy akik rászorultak, oda ne rohanjak...vicc az egész, ahogy az egész magyarság elgondolás is, de senki sem tesz érte az égvilágon semmit sem. A tűrés az nem azt jelenti tesztek bármit is!”
  • 3. mindenkiegyenbrokkolit 2013. november 04. 10:51
    „geza, azért, mert a nyomor senkit nem érdekel”
  • 2. szatyi 2013. november 04. 10:46
    „Gordon Ramsay a legbunkóbb "világhírű sztárséf", nem büszkélkednék vele!
    Ha csak nem mazochista valaki!
    1. geza-val egyetértek!”
  • 1. geza 2013. november 04. 10:34
    „Miért nem lehet Magyarországon dolgozó, itt élő emberekről cikkezni?
    Kit érdekelnek a külföldre elszakad magyarok?! Propaganda?
    Ráadásul címlapon...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elismerés a Novotelnek

Fogyatékosságbarát munkahely címet kapott a Novotel Szeged szállodát is üzemeltető Accor Magyarország. Tovább olvasom