Délmagyar logó

2017. 11. 22. szerda - Cecília 5°C | 13°C Még több cikk.

Mától doktorok lehetnek a patikusok

Szeged - Mostantól doktori cím is jár a gyógyszerészdiploma mellé. Az orvosok és jogászok e kiváltságát többször is megnyirbálták. A hazaihoz hasonlatos például az amerikai gyógyszerész és az olasz jogi doktori címszerzési módi.
Törvény lett a Szegedhez is kötődő kezdeményezésből: ma hivatalosan is bejelentik, hogy január 1-jétől doktori címet viselhetnek a diplomás gyógyszerészek. Miközben a Szegedi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi Kara egyeztet három testvérintézményével a címadási procedúra részleteiről, szegedi joghallgatók között terjed a rémhír: a diplomaosztójuk nem lesz egyúttal doktoravató is.

– Mióta egyetem az egyetem, azóta létezik a doktori cím, ami a középkorban az universitason való oktatásra jogosított. A „foglalkozásjelző" doktori címeket 1951-ben szovjet mintára eltörölték – néz a múltba Ruszoly József jogtörténész professzor. Az 1956-os forradalom eredménye, hogy az egyetemek visszakapták doktori cím adományozási jogukat. Jelenleg hétféle teljesítményt takar a név előtti „dr." – Időnként fölröppen a hír a hivatást jelző dr. cím eltörléséről. De ez most nincs napirenden – jelenti ki Szabó Imre jogi kari dékán.

Először több mint egy éve, a gyógyszerészképzés 135, a szegedi gyógyszerésztudomány kar 50 éves jubileumát ünnepelve nyilatkozta lapunknak Fülöp Ferenc dékán, hogy „a komoly elméleti képzés mellett a betegekkel való foglalkozás is egyre inkább előtérbe kerül, ezért merült fel a doktori cím megadásának lehetősége, amit mind a négy magyarországi képzőhely támogat".

– Az osztatlan egyetemi képzéssel megszerezhető (orvos, fogorvos, gyógyszerész, állatorvos, jogász) diplomák azonos értékének is a kifejezője, hogy ezentúl mindegyik doktori címet is tanúsít – dr. med., dr. med. dent., dr. pharm., dr. vet., dr. jur. rövidítéssel – idézi a frissen módosított törvényt Fülöp Ferenc. Szerinte anyagi többlettel nem jár az újítás, de a képzés rangját növeli.

Cím és ár

A miénkhez hasonlatosan egyszerű címszerzési mód miatt „pikoló doktoroknak" is nevezik az olasz jogászokat. Megnőtt a patikusság vonzereje, mikor egy évtizede bevezették az USA-ban a gyógyszerész doktorságot. A „dr." cím viselete miatti névváltoztatással együtt járó teljes okmánycsere legalább egy nap ügyintézésbe, s – az útlevél időtartamától függően – 24-28 ezer forintba kerül – tudtuk meg dr. Kiss Zsuzsannától. A szegedi okmányiroda vezetőhelyettese elárulta: nem a doktori címért lett jogász, bemutatkozáskor sem említi. Tapasztalata szerint a név előtti „dr." nem jelent rangot vagy másfajta előnyt a hétköznapokban.

Olvasóink írták

 • 1. C6H8O6 2009. január 07. 16:28
  „Szeged, 1. sz. rendelőintézet, 1996. A beutaló orvos beírta a nevemhez a Dr. címet is, így ezzel együtt szólítanak a rutin laborvizsgálathoz. A szimpatikus doktornő vérnyomásmérés közben megkérdezi:
  - Orvos?
  - Nem.
  - Jogász?
  - Nem.
  - Hát akkor micsoda?!
  Akkor még egy doktori címmel rendelkeztem, amit tudományos munkásságomért adtak (azóta már egy másikat is beszereztem; ez utóbbit nem önként tettem, de a hazai tudományos minősítő rendszer vadhajtásairól most nem akarok írni). A magánéletben soha nem használom a doktori címet, a szakmában is csak indokolt esetben.
  A fenti bájos (ékezet nélkül: bajos) történet jól mutatja, hogy a magyar társadalom mennyire végzetesen cím- és rangkórságban szenved. Ha a doktori cím kell ahhoz, hogy valaki jól érezze magát, akkor legyen így. De azért gondolkodjunk el egy kicsit, mennyire méltányos ez más szakmákkal szemben és mit nyerünk vele. A Délmagyarország-cikkben is szerepel, hogy jelenleg hétféle teljesítményt takar a név előtti "dr.". Az orvosi, fogorvosi, gyógyszerészi, állatorvosi, jogászi diplomákkal ezentúl megszerezhető cím, ha csupán a "dr." rövidítést használja valaki, könnyen összekeverhető a különböző tudományos fokozatokkal, amelyeket persze nem egyetemi diplomával együtt adtak, hanem KÜLÖN meg kell érte dolgozni, csakúgy, mint pl. egy szakorvosnak az egyetem UTÁNI tanulmányai során. Véleményem szerint nem jogos a doktori címet pusztán az egyetemi végzettséghez kötni, akármilyen szakmáról is legyen szó. Igazán tiszta helyzetet az jelenthetne, ha az összes egyetemi diplomával együtt adott doktori címet (orvosokét, gyógyszerészekét, jogászokét stb.) megszűntetnénk és csak a külön teljesítményt felmutatók kaphatnák ezt meg. Ez valószínűleg óriási felháborodást váltana ki, nézzünk egy másik megoldást. Csehországban a doktori címeket nem önmagukban használják, hanem további rövidítésekkel együtt, amelyek a szűkebb szakterületre utalnak: MUDr. (orvosdoktor), MDDr. (fogorvosdoktor), RNDr. (természettudományi doktor), JUDr. (jogászdoktor), MVDr. (állatorvosdoktor), PharmDr. (gyógyszerészdoktor), PaedDr. (a pedagógia doktora). Angol nyelvterületen is szokás MD (orvosdoktor) rövidítésről beszélni, ha valaki tudományos fokozatot szerzett, ehhez még KÜLÖN hozzáteszik a Ph. D. rövidítést is. A jelenlegi magyar törvényben is szerepelnek hasonló rövidítések (dr. med., dr. med. dent., dr. pharm., dr. vet., dr. jur.), de más szakmákról ill. más doktori fokozatokról nincs szó.

  Egy doktor, aki nem egyetemi diplomáváal együtt kapta a doktori címét”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szerződéssel fehérítenék az orvosi hálapénzeket

Szeged - Vizsgálatot kezdett pár hete az Egészségbiztosítási Felügyelet a veszprémi kórházzal szemben annak sajátos, „fizetős" szülészeti ellátása miatt. Tovább olvasom