Délmagyar logó

2016. 10. 24. hétfő - Salamon 8°C | 19°C

Mától ellenőriznek a kórházak és a rendelők

Áprilistól a kezelés előtt ellenőrzik az egészségügyi intézmények, hogy a betegeket bejelentette-e munkáltatójuk az egészségbiztosítóhoz. Alkalmi munkásokat csak üzemi baleset után láthatnak el térítésmentesen.
Áprilistól a szakorvosi rendelők, a kórházak és a háziorvosok ellenőrzik, hogy a betegek rendelkeznek-e az egészségügyi szolgáltatás igénybevételéhez elengedhetetlen jogviszonnyal. Minden egészségügyi szolgáltató köteles tehát az ellátás előtt ellenőrizni az egészségbiztosítást a taj-szám, vagy annak hiányában más személyazonosító okmány alapján. Kivételnek számítanak ez alól a mentést, betegszállítást végzők, a védőnői, illetve otthoni szakápolást működtető szolgáltatók. Ha a beteg állapota az ellátás azonnali megkezdését indokolja, az iratokat az ellátás után is ellenőrizni lehet. A fekvőbeteg-szakellátás esetén sem húzódhat tovább az ellenőrzés az ellátást követő első napnál.

Ha az derül ki, hogy a beteg nem szerepel az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) jogviszony-nyilvántartásában, akkor sem lehet megtagadni az ellátását, de a hiányosságról a beteget még az ellátást megelőzően írásban tájékoztatni kell. A tájékoztató átvételét a betegnek vagy a képviselőjének aláírásával kell igazolnia. Ebben felhívják a figyelmét a jogviszony rendezésének helyéről és módjáról. Az egészségügyi szolgáltatóknak a váróhelyiségekben áprilistól az egészségbiztosítási jogosultságra vonatkozó változásokról írásbeli tájékoztatót kell kihelyeznie.

Az alkalmi munkavállalókra is szigorúbb szabályozás vonatkozik áprilistól. Ők a szolgálati időre, valamint az egészségbiztosítási szolgáltatások közül csak a baleseti egészségügyi szolgáltatásra és baleseti táppénzre jogosultak. Ez annyit jelent, hogy az alkalmi munkavállaló térítésmentes egészségügyi szolgáltatást nem vehet igénybe, ha az nem üzemi balesetből eredő gyógykezeléssel kapcsolatos.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Botka: Oláh javaslata szerepel a kiírásban

Oláh János szerint a polgármester, Botka László szerint a Fidesz frakcióvezetője vezeti félre a… Tovább olvasom