Délmagyar logó

2018. 01. 16. kedd - Gusztáv -4°C | 4°C Még több cikk.

Mától igényelhető a távfűtési támogatás

Októbertől a kormány támogatja a távfűtéses lakásokban élő rászorulókat, országszerte várhatóan 200 ezer embert. Szegeden a Huszár utcai szociális irodában lehet érdeklődni a feltételekről és a benyújtandó igazolásokról.
A távfűtéses lakásban élő rászorulókat a kormány 2006. március 31-éig havonta 2 ezer forint, a fűtési szezont követően 2006. április 1-jétől szeptember végéig díjkedvezménnyel támogatja. Rászorulónak számítanak, akik nyugellátásban vagy nyugdíjszerű ellátásban részesülnek, valamint az 1-es és 2-es kategóriába tartozó rokkantnyugdíjasok. Mindazoknak jár tehát a támogatás, akik egyedül élnek, és a jövedelmük nem haladja meg a kérelem benyújtását megelőző hónapban az öregségi nyugdíj mindenkori minimumértékének háromszorosát, ami jelenleg 74 ezer 100 forint. Akkor is jár a támogatás, ha többen élnek egy háztartásban, és az egy főre jutó jövedelmük nem több a nyugdíjminimum duplájánál, vagyis jelenleg 49 ezer 400 forintnál.

A támogatásnak az is feltétele, hogy a lakók közvetlenül a távhőszolgáltatónak fizessék a díjat, és tulajdonosai, használói, bérlői vagy haszonélvezői legyenek a szóban forgó lakásnak.

– Szegeden az önkormányzat Huszár utcai szociális irodájához fordulhatnak az érdeklődők. Októberre még a hónap végéig nyújthatnak be kérelmet. Távfűtési díjtámogatást egy lakásra csak egy jogosult kaphat – tudtuk meg Botka László polgármestertől. A kérelemhez mellékelni kell az előző havi távhő-szolgáltatási számla és a nyugdíjszelvény másolatát. A nyugdíjfolyósító igazgatóság levélben is értesíti azokat, akik támogatást kérhetnek.

A szociális iroda elbírálja a kérelmeket, és első alkalommal november 25-éig küldi el a nyugdíjfolyósítónak a támogatottak listáját. A jogosultak legelőször a decemberi nyugdíjukkal együtt visszamenőlegesen kapják kézhez a díjtámogatást. Akik később mennek nyugdíjba, vagy átgondolják és kérnének támogatást, folyamatosan jelentkezhetnek. A kérelmeket a szociális iroda mindig a következő hónap közepéig bírálja el és továbbítja a nyugdíjfolyósítónak.

– A távfűtést idén is abban az esetben indítjuk el a szegedi lakásokban, ha a napi átlaghőmérséklet három egymást követő napon nem éri el 12 fokot, vagy egy napon 10 fok alá süllyedne a napi átlag – tájékoztatott Básthy Gábor, a Szegedi Hőszolgáltató Kft. ügyvezető igazgatója. Hozzátette: a lakóközösségek ettől függetlenül kérhetnék a távhő bekapcsolását, de Szegeden egyelőre sehol sem fűtenek.


Hárommilliárd

Szegeden a 27 ezer 500 lakást fűt a hőszolgáltató, a nyugdíjas lakók a városvezetés számítása szerint várhatóan több ezren kérik majd támogatást. Országszerte 200 ezer nyugdíjas háztartás kap távhődíj-támogatást, így a szakértők becslései szerint az egyéves támogatás összesen 3 milliárd forintba kerül. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vasszécsénnyel kezdődött a bontás

A vasszécsényi önkormányzat emléklapjának eltávolításával megkezdődött tegnap Ópusztaszeren a… Tovább olvasom