Délmagyar logó

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 2°C | 12°C Még több cikk.

Mától látogatási tilalom a megye minden kórházában

Szeged - Több az influenzás beteg Csongrád megye minden kistérségében: egy hét alatt például Makó és Vásárhely környékén 88 százalékkal megugrott az orvosi rendelők forgalma. Mától – a szentesi és a vásárhelyi kórház mellett – a szegedi klinikákon, illetve a deszki és a makói kórházban is tilos a betegek látogatása.
Látogatási tilalom van érvényben mától Csongrád megye minden kórházában.

– Egyértelműen nőtt az influenzás betegek száma a Csongrád megyei kistérségekben – néz a friss adatokra Tombácz Zsuzsanna, megbízott megyei tiszti főorvos. – Még a legelőször H1N1-fertőzöttnek mondott csongrádi–szentesi körben is 33 százalékkal többen dőltek ágynak influenzás tünetekkel. Szegeden és vonzáskörzetében 45 százalékkal nőtt a betegek száma. Legnagyobb mértékben, közel 88 százalékkal Makó és Vásárhely térségében ugrott meg az orvosi rendelők forgalma. Elsőként – éppen 3 hete – a szentesi kórházban, majd múlt hét péntektől a vásárhelyi Erzsébet-kórházban rendeltek el látogatási tilalmat, mert az ÁNTSZ adatsora is igazolta: megyénkben északnyugatról délkelet felé terjed az influenza.

Mától a szegedi klinikákról, a deszki tüdőkórházból és a makói egészségügyi intézményből is kizárják a látogatókat. – Közepesnek mondható az influenzavírus aktivitása térségünkben. A járványküszöböt már a múlt héten is túllépte a betegek száma. E határt a WHO leszállította: idéntől 150 százezrelék a küszöb, ami azt jelenti, hogy ha 100 ezer ember közül – a korábbi 200 helyett – 150 beteg, akkor már járványról beszélünk – mondja Tombácz doktornő.

A Sás utcai oviban influenza miatt hiányzik a gyerekek kétharmada. Fotó: Schmidt Andrea
A Sás utcai oviban influenza miatt hiányzik a gyerekek kétharmada.
Fotó: Schmidt Andrea

Az ÁNTSZ-statisztika szerint térségünkben a H1N1 jelenléte jellemző, emiatt az elmúlt egy hét alatt 6 beteg került kórházba. Az új influenzavírus ellen védelmet jelent az oltás: a krónikus betegek számára ingyenes vakcinából 50 ezret vittek el a megyei háziorvosok. A 65 év feletti korosztályhoz tartozók nagy része beoltatta magát, ezért köztük kevesebb (4 százalék) az influenzás. A H1N1-fertőzöttek 37 százaléka a 15–34 éves korosztályba tartozik, az utóbbi 2 hétben 36 százalékra nőtt a gyerekbetegek aránya.

A szegedi Sás utcai óvodában hiányzik az ovisok kétharmada, mert influenzásak a gyerekek. Betegség miatt a múlt héten a 8 óvónő közül 3 otthon kúrálta magát. Balogh Máriától megtudtuk: pénteken akadt olyan csoport, ahol a 24 kicsi közül csak 3 lézengett a játékszobában. A hét elejétől javulnak az arányok: kedden a 25–28 fős csoportokból már 10–12 gyerek az oviban tölthette a napot.

– Fertőtlenítik a dajkák a játékokat. A gyerekek a szokásosnál is többször mosnak kezet – jellemzi Balogh Mária a vírus terjedését megakadályozni hivatott óvintézkedéseket. Szeged 50 óvodája közül hétfőn 5, tegnap 6 intézményből jelezték, hogy a gyerekek közül minden harmadik betegség miatt hiányzik.

Itt a gyermekvakcina

Megérkezett Szegedre a múlt héten a 3–6 éves gyerekeknek adható Vaxigrip junior. Az influenza elleni védőoltás 1790 forintba kerül a szegedi Kígyó Gyógyszertárban – tudtuk meg a patikát vezető Zolnay Krisztától. Görög Judit, a Pingvin Patikákat működtető Feketesas Pharma Kft. igazgatója azt mondta: változatlanul hiánycikk, mert a hazai forgalmazó nem hozza be az országba a társadalombiztosítás támogatásával 940 forintba kerülő, gyerekeknek való Begrivacot.

Olvasóink írták

  • 3. ketrin72 2011. február 17. 10:13
    „miért tekergeti a nyakát?”
  • 2. Római27 2011. február 16. 16:56
    „Effekt nélkül valósabb képet sikerült volna készíteni. (kissé torzít)”
  • 1. SP 2011. február 16. 15:13
    „Fotó: Schmidt Andrea, szegény kislányt vízfejűnek torzította a képen.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Farsangi Délmagyar-ruha

Lapunk újrahasznosításának egy különleges, de a szezonhoz nagyon is illő módját választotta Nagy Anna. A szegedi kozmetikus jelmezt, egy csinos ruhát készített a Délmagyarországból. Tovább olvasom