Délmagyar logó

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 11°C | 17°C Még több cikk.

Mától működnek a járási hivatalok

Csongrád megye - A közigazgatás átalakításának részeként 2013. január 1-jén életbe lépett a járási rendszer, amely alapján Csongrád megyében 7 járás kezdi meg működését. Január 2-án minden járási központban elindul a munka, az okmányirodák ugyanabban az időpontban nyitnak, mint eddig.
A 7 Csongrád megyei járási központban ma megkezdik a munkát, az okmányirodák a korábbi rend szerint tartanak nyitva. Az új rendszerről a megyei kormányhivatal adott ki tájékoztatást. Eszerint az államigazgatás átalakításának célja annak a Magyary Zoltán által 70 éve megfogalmazott elvnek a megvalósítása, hogy „a közigazgatás az emberekért van".

Milyen változásokkal találkozhatnak a Csongrád megyei állampolgárok a napi ügyintézés során? Az eddig a jegyzők által ellátott ügyek közül elsősorban okmányirodai feladatok, a gyermekvédelmi és gyámügyek, szabálysértési ügyek, valamint egyes szociális, környezetvédelmi, természetvédelmi igazgatási ügyek intézése került át. A járási hivatal további jelentősebb feladatai még az időskorúak járadéka és az ápolási díj folyósítása, a mozgásában korlátozott személy parkolási igazolványával kapcsolatos és a temető fenntartásával kapcsolatos ügyek. Ugyancsak a járások látják majd el szinte kizárólagosan a kommunális igazgatással (például temetőengedélyezés), valamint a menedékjogi ügyekkel kapcsolatos feladatokat. A polgári védelem tekintetében legfontosabb változás, hogy a helyi védelmi bizottság elnöke a járási hivatalvezető lett.

Az ügyfelek elsősorban az okmányirodákban kerülnek kapcsolatba a járási hivatalokkal. Itt elsősorban a személyi adat- és lakcímnyilvántartással, útlevél-igazgatással és a közlekedési igazgatással kapcsolatos ügyintézés folyik a már jól megszokott helyen és nyitvatartási rendben.

Ami az új rendszerben megváltozik: a csongrádi, makói és mórahalmi okmányirodák új épületekben kaptak elhelyezést, a csongrádi és a makói okmányiroda telefonszáma is megváltozott. Az új címek és telefonszámok a következők: Csongrádi Járási Hivatal Okmányiroda, 6640 Csongrád, Justh Gyula u. 2/B. Telefonok: 62/561-662: személyazonosító igazolvány, lakcímigazolvány, egyéni vállalkozói igazolvány, ügyfélkapu, útlevél, mozgáskorlátozottak parkolási igazolványa, súlyadó miatt forgalomból kivonás. 62/561-663: jogosítvány, gépjármű-ügyintézés. Fax: 62/561-675. Makói Járási Hivatal Okmányiroda, 6900 Makó, Hollósy Kornélia u. 2/A. Telefonok: 62/561-686: személyazonosító igazolvány, lakcímigazolvány, vezetői engedély, útlevél, mozgáskorlátozottak parkolási igazolványa. 62/561-684: népesség-nyilvántartó. 62/561-683: gépjármű-igazgatás. 62/561-688: egyéni vállalkozói igazolvány, ügyfélkapu. Fax: 62/561-695.

A helyi szintű szakigazgatási feladatok is a járási hivatalhoz tartoznak az év elejétől. Így a járási hivatalokon belül, külön szakigazgatási szervként működik a járási gyámhivatal, a járási állat-egészségügyi és élelmiszer-ellenőrző hivatal, a járási földhivatal, a járási munkaügyi kirendeltség. A jegyzőknél azok az ügyek maradtak, amelyekhez a helyi viszonyok ismerete elengedhetetlen, vagy amelyekben országosan nem egységes a szabályozás, és helyi mérlegelési lehetőségre is van mód. Ilyenek például a helyi adóval összefüggő igazgatási, az anyakönyvi és állampolgársági ügyek, a települési polgári védelmi, katasztrófaigazgatási feladatok. Továbbá az ipar- és kereskedelmi igazgatási, a birtokvédelmi feladatok, a hagyatéki eljárás, a nem alanyi jogon járó szociális ellátások, a távhő-szolgáltatási kérdések, a helyi védettséggel összefüggő környezet- és természetvédelmi, a veszélyes ebek nyilvántartásával összefüggő feladatok, az óvodáztatási támogatás.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Benke Gedeon utcában ébredtek a bordányiak

Január 1-jétől több változás is életbe lép Bordányban is. Az egyik ilyen, hogy az év első napjától a Felszabadulás utcát Benke Gedeon utcának nevezik. Tovább olvasom