Délmagyar logó

2018. 03. 21. szerda - Benedek -6°C | 2°C Még több cikk.

Mától önkéntesek is segíthetnek a Tiszánál

Szegeden mától önkéntesek is segíthetnek homokzsákokat tölteni. A folyók tovább áradnak, a Tisza Szegednél tegnap elérte a 915 centit. A tetőzés vagy húsvét vasárnapra vagy hétfőre várható; az előrejelzések szerint elérheti a 965 centit is.
Újszeged dél részén nyúlgáttal toldják meg a töltést Fotó: Karnok Csaba
Tegnap délután a Tisza Mindszentnél 936, Szegednél pedig 915 centi magas volt – közölte Priváczkiné Hajdú Zsuzsanna ügyeletvezető. A Hármas-Körös Szarvasnál holnapra 850 centi, harmadfok fölé mehet. A Maros Makónál tegnap 489 centire emelkedett, holnapra meghaladhatja az 500 centit is, életbe lép a harmadfokú árvízvédelmi készültség. A töltéssel párhuzamos csatornákban mindkét parton minibuzgárok törtek föl, melyeket azonban sikerült stabilizálni. Összesen 400 hektárt öntött el a töltések mentén a fakadóvíz. A Maros emelkedésével, s a gravitációs lehetőség megszűntével a sámson-apátfalvi főcsatornából csak szivattyúzással lehet a belvizet a folyóba juttatni. Ezért 10-12 nagy teljesítményű szivattyúval települ ki a csatornához a vízügy. A szivattyúzás a belvizet a Tiszába juttató dongéri főcsatornánál a napokban már meg is kezdődött.

Pusztul a vadállomány

Több tízmillió forint értékű vadállományt pusztíthat el az árvíz. A hullámtér olyan, mint a csapda: a víz először a töltés közelébe megy ki, s a hullámtér köztes, magasabban fekvő része egy ideig még szárazon marad. Itt rengeteg állat zsúfolódhat össze, majd kénytelen úszva menekülni. Leghatásosabb a pusztulás mértékének csökkentésére, ha nem háborgatják a hullámtérből kimenekült vadat, illetve takarmányt juttatnak ki számukra. Ezért, bár az őzbakszezon holnap kezdődne, a vadászati hatóság tilalmat rendel el a mentett oldalaknak a töltéstől számított mintegy 300 méteres sávjában – közölte Szél István, a megyei földművelési hivatal vadászati és halászati osztályvezetője.  
Nyúlgáttal magasítják a töltést az Atikövizig emberei Dél-Újszegeden, a gátőrháztól délre eső, két kilométeres szakaszon. A víz előreláthatólag nem jön fel a töltéskoronáig, de az erős szélben erős a hullámzás hatása, megbonthatja a töltést.

Ezt előzi meg a töltés magasítása, homokzsákokból épített nyúlgáttal. A töltés legalacsonyabb részén ez 60 centis, átlagosan 20 centis magasságnövekedést jelent – tudtuk meg Fejes Péter védelemvezetőtől. A munka legkésőbb ma befejeződik.

A szegedi oldalon is javában tart a védekezés. Mától az árvízi emlékműnél és a Belvedere-palotánál önkéntesek is bekapcsolódhatnak a homokzsáktöltésbe. – Nem mozgósításról van szó, hanem arról, hogy akiknek idejük és módjuk van rá, segíthetnek az árvízi védekezésben – hívja föl a figyelmet Kozák Péter védelemvezető. Lapátot az Atikövizig biztosít. A töltést keresztező zsilipek elzárószerkezetét tegnap több helyen ellenőrizték a miskolci Neptun búvárcsapat tagjai.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A tulajdonos perlekedne a plakátragasztókkal

A szegedi Dél-Kandeláber Kft. pert fontolgat azok ellen, akik a cég előzetes hozzájárulása nélkül… Tovább olvasom