Délmagyar logó

2017. 07. 24. hétfő - Kinga, Kincső 21°C | 34°C Még több cikk.

Mától: új kutyához mikrochipet

Szeged - Eladás, elajándékozás előtt mikrochipet kell ültetni a kutyák bőre alá, mától kezdve. A kormányrendelet azonban a nyilvántartásba vételt nem teszi kötelezővé. E lépés nélkül azonban nem sokat ér az egész változtatás.
- Idén egy boxer tulajdonosát azonosítottuk a kutyába helyezett chip alapján – hallottuk Csamangó Évától, a Tappancs alapítvány munkatársától. A kutyáról kiderült: eredeti tulajdonosa anyagi okok miatt egy ismerősére bízta az ebet, amely elszökött. Hónapokig bolyongott, mire a Tappancshoz került. A chipnek köszönhetően megtalálták az eredeti gazdát. Örömmel ment a boxerért, és nem vitte vissza felelőtlen ismerősének.

A mától életbe lépő kormányrendelet szerint mikrochipet kell az ebekbe ültetni, mielőtt gazdát cserélnek. Vagyis kötelező a beavatkozás, ha valakinél kiskutyák születnek, és azokat el szeretné adni vagy ajándékozni. De a felnőtt kutyáknál is ugyanez a helyzet: ha változik a tulajdonos, elengedhetetlen a chip. Akadnak olyanok, akik nyűgnek érzik a kormányrendeletet. Ám a felelős állattartók és azok, akik ragaszkodnak házi kedvencükhöz, üdvözlik az ötletet, amelynek egyik legnagyobb előnyét a fenti történet igazolja.

Flórának, a rövid szőrű magyar vizslának Szalay János ültetett chipet a nyakába. Fotó: Frank Yvette
Flórának, a rövid szőrű magyar vizslának Szalay János ültetett chipet a nyakába.
Fotó: Frank Yvette

A chip lényege ugyanis éppen a könnyű beazonosíthatóság lenne. Az elveszett állatok így hazatalálhatnak, és a kóbor kutyák tulajdonosai is fülön csíphetők. A kormányrendelet alkotói azonban egyelőre félmunkát végeztek: bár a chip beültetése kötelező, az eb nyilvántartásba vétele, vagyis a regisztráció a számítógépes rendszerre nem. E nélkül azonban nem sokat ér az egész, hiszen így csak azt lehet megállapítani a chip leolvasásakor, hogy ahhoz a kutyához tényleg az az oltási könyv tartozik.
Az aprócska, alig 1 centi hosszú és 0,2 centi széles szerkezetet injekciós tűvel juttatják az állat bal lapockája fölé. A chip nem mozdul el, nem irritálja a kutyát.

– A leolvasón látott számot kell beírni a nyilvántartási rendszerbe, így megjelennek a képernyőn az eb adatai. A tulajdonos neve, lakcíme, telefonszáma, hogy a kutyát beoltották vagy sem veszettség ellen – mutatta Szalay János állatorvos, aki szerint a találmánynak köszönhetően majd csökken a kóbor állatok száma. Igazán hasznos azonban csak akkor lesz a rendelet, ha a nyilvántartásba vételt is kötelezően előírják.

Behelyezés ára

A mikrochip behelyezése 4–8 ezer forintba kerül, a számítógépes rendszerbe való regisztráció ára pedig további 1500 forint – tudtuk meg Szalay János állatorvostól, aki ősszel számít nagy dömpingre, ugyanis ekkor születik a legtöbb kiskutya.

Olvasóink írták

42 hozzászólás
 • 42. őrgróf 2010. július 04. 09:33
  „És egy apró adalék: Egy kedves barátom megkért ( úgy tíz-egynéhány éve) hogy fogadjam hozzánk pulikutyáját, mert egy kertes házban mégis csak jobban érzi magát, mint az emeleten, és neki ideje sincs rá, stb. Azóta Lujza nálunk élt, párban Ödönnel. A napokban a következő levelet írtam az ismerősömnek, aki éppen az "El Caminot" járta:
  Néhány napja Lujza szomorúan járkált, néha panaszos hangokat hallatva. Kereste régi gazdáit, nyilván szeretett volna elbúcsúzni. Vígasztaltam, elmondtam neki, hogy Mártika most a saját útját járja, ezért nem tud eljönni.
  Oly régen nem láttam már! - mondta Lujza. De megértem hogy mindig nagyon elfoglalt. Kérlek mond meg neki, hogy a találkozásra néha időt kell szakítani, és inkább ma, mert holnap már késő lehet...
  Látod most nekem is el kell mennem, mert az én utam - itt - véget ér. A másik utam, - az Égi Vadászmezőkön - sokkal hosszabb lesz.
  És szépen, csendesen átaludta magát egy - talán sokkal szebb - világba.

  Így vele itt már biztosan nem találkozol.
  És velünk?
  Azután lehet lamentálni, vagy elgondolkodni.”
 • 41. őrgróf 2010. július 04. 09:27
  „szegedi23 itt is - mint más kommenteknél általában - egyetértek Veled. Azért az falun (tanyán ) úgy megy, hogy: nincs egy fölös kutyád, szomszéd, az enyém jobblétre szenderült, aggyá má eggyet! És ennyi. Nem a chippel szocializálódnak a kutyák. ( bár mint írtam, ennél sokkal fontosabb lenne szocializálni a cigányokat!) A kultúrált, felelősségteljes állattartást sem a chippek hozzák meg, de mit is akarunk, mikor az EMBEREK KÖZTI KULTÚRÁLT MAGATARTÁS IS "JAVÍTÁSRA" SZORUL? Itt kellene kezdeni. A kutyák agressziójának oka elsősorban az emberi agressziók fokozódásában keresendők! (amilyen a gazdi, olyan a kutyája!)
  Jupiter nyilván egy kisállatrendelőt üzemeltet. Az emberek többsége nem igényli a fonendoszkópos hallgatózást, a hologramos matricát, az újfajta könyvet, egyszerűen csak védve szeretné látni a kutyáját (és saját magát!!!) a veszettség ellen. ( sajnos igen sok embert még az oltás elvégeztetésére sem lehet rábírni, gondolom mindenki tudja, miről beszélek...)”
 • 40. Jupiter 2010. július 03. 10:57
  „Kedves baloghkatica!
  Az én szubjektív véleményem szerint a veszettségoltáskor az alábbiakért fizetünk:
  - vakcina
  - egyszerhasználatos tű, fecskendő
  - hologramos matrica, amit az állatorvos előre vesz meg, a bevétel az államé, 260 Ft
  - az új sorszámozott oltási könyv
  - az oltást megelőző általános vizsgálat során használt eszközök (hőmérő, fonendoszkóp) amortizációja
  - az egyéb rezsiköltségek, mint villany, víz, fertőtlenítő szerek stb...
  Ezeknek az össz "anyagköltsége" kb 1000-1500 Ft.
  Amit ezen felül fizetünk, az állatorvos minderre fordított ideje, a szaktudása, a szoltáltatás minősége (tiszta rendelő, udvarias, állatközpontú viselkedés, műszeres felszereltség foka), megfelelő kommunikáció, a későbbi jelentésekkel töltött ideje stb...
  Ha úgy érezzük, hogy nincs meg az ár-érték arány, akkor nem az elvárásainknak megfelelő helyre járunk! :-)”
 • 39. THE 2010. július 03. 08:42
  „Először csak kutyákba, később emberekbe.”
 • 38. Fremen 2010. július 03. 01:03
  „"nem sokat ér az egész változtatás."

  Hol van itt változtatás? Április 11 ide, meg oda, a város rendőri vezetése még a helyén. A helyi lap, meg tiltja, hogy a Lázár Szvetozár félékről leírhassuk az igazságot.”
 • 37. reagens 2010. július 02. 21:16
  „"Akadnak olyanok, akik nyűgnek érzik a kormányrendeletet. "
  ..nyád!
  Jóhogynem mán műholdat!”
 • 36. szegedi23 2010. július 02. 17:35
  „De nem is kell betetetni a tanyán a chipet, ha csak nem ott születik meg egy alomnyi kutya (de minek) és el nem adják őket (vagy már akkor agyonverik, mikor kijön az anyjából, mert tanyán ez a megoldás a nem kívánt szaporulatra). Bár tapasztalatom szerint többnyire igyekeznek most már ezt a falvakban is megelőzni. Semmilyen parasztbácsinak nem kell chipeztetni, ha nem szaporít! Annak kell, aki kutyát elad.
  Nemtom világos-e a szabály. (Vagyis így előbb-utóbb minden kutyában lennie kéne x év után, nyilván).
  Én nem tartom rossz dolognak az azonosíthatóságot. A flaszter-állatorvosos résszel viszont egyetértek. :(

  "Hidd el, valamivel jobban értek hozzá." Miért, ismersz? :) Mindegy... Elhiszem, hogy értesz hozzá, meg nem is azt kifogásoltam, hogy (majdnem minden kutyának, de ami nálam kutya-számba megy, annak) van őrző ösztöne, csak nem arra vannak kitalálva/-tenyésztve, nem arra vannak szakosodva, ahogy írtad. De a lényeg: egy őrző-védő is legyen jól szocializált, hisz a kutyát nem uszítjuk, sohasem az a cél, nem attól jó őrző egy kutya, hogy nem szokott ehhez vagy ahhoz, vagy hogy bárkit támad, aki bejön. Sőt, a legjobb ŐV-kutyák mind mind el tudnak játszani egy 5 éves gyerekkel is és egy kölyök kutyával is, hisz különben alkalmatlanok lennének a feladatukra, és a fejüknek minden helyzetben a helyén kell lenni, azonnal ereszteni, lábhoz vissza, stb stb. Mindegy, ezen hülyeség lovagolni, lehet, hogy én értettem félre.

  Egyébként meg ha elolvassa az ember ezt a rendeletet, akkor meg kell állapítsa: nem rossz az alapötlet, de már megint olyan, mintha nem hozzáértők alkották volna meg, és kb semmit sem lehet belőle betartatni, halottnak a csók. (A teljes rendeletre gondolok, amiben a chip egy pont.)
  Valaki írta, hogy büntetné a kaka-otthagyókat: én is! Erre kellene hozni rendeletet inkább...

  Vannak itt gondok, csak ha az ember próbál meggyőzni valakit a kulturált, felelősségteljes állattartásról, legtöbbször falakba ütközik, hülyének nézik. Kár, nem kerülne sokba, sem pénzbe, sem fáradtságba.”
 • 35. őrgróf 2010. július 02. 17:06
  „szegedi23 pedig le is írtad, amit én:"többnyire". A szánhúzó is védi a szánt és a gazdáját, az öleb is védi a területét, próbáld ki, még csak az ajtó előtt állsz, már ugat! A VÉDÉS genetikailag kódolt beléjük, hidd el, valamivel jobban értek hozzá, bár nekem mindig csak magyar fajtám volt. Semmi kifogásom a kutyák ellen, én a chippezést tartom korainak, ez csak egy újabb kereseti forrás a "flaszter-dokiknak".
  Egy tanyán élő ember - akinek 2-3 kuvasza stb. van, nem fog 20-30 ezer ft-ot erre kiadni. Mellesleg kíváncsi vagyok rá, melyik szegedi állatorvos menne oda ki chippet behelyezni, mikor még a beteg kutyát is beviteti a rendelőjébe, mert nem akar házhoz kimenni?”
 • 34. szegedi23 2010. július 02. 16:52
  „sevenof9, mondd, honnan ismered Te a lakásban tartott kutyásokat ilyen jól? :)
  Mert az én kutyám pl nem napi 2szer sétál, nincs egyedül egész nap, nem csak egy szűk körön sétál, nem csak pórázon, sőt, továbbmegyek. Én kiviszem a kutyám minden nap aktívan mozogni, mivel versenyzünk.
  Sőt, továbbmegyek. A lehetőségekhez és a törvényekhez mérten a fajtájának megfelelő dolgokat csinálom vele, nem öleb.
  Sőt, továbbmegyek. Ha rokonoknál vagyunk, akkor mindenki ámul rajta, mennyire jó kutya, mindenhova beengedik a lakótérbe, még ott is, ahol azelőtt egy grillcsirke is csak domestosszal áttörölve léphette át a konyha küszöbét.
  Sőt, tm. A kutyám boldog. Nagyon. Ettől én is az vagyok.
  Én nem lakáshoz kötném a kutyatartást, hanem személyhez. Mert a kutyát tartók 90%-a alkalmatlan a feladatra.

  A fácánzavarászással meg vigyázz, mert lelövik a kutyád és jogos lesz.

  őrgróf: Kutya akar-e szocializálódni? Szerény tapasztalatom szerint kicsit jobban érzik magukat azok a kutyák, akik nem végigörjöngik a sétájukat, mert meglátnak egy másik kutyát... A kutya falkaállat, vagyis társaságban él, aminek vannak szabályai, és ez érvényes kell legyen rá az emberek közti életben is, hisz mi vagyunk az ő falkája.
  Meg hogy a kutya az kutya, többnyire őrző-védő. Úristen... Sokkal több fajta van vadászni, terelni, hajtani, keresni, kajtatni, szánhúzni, mint őrizni. Védi a falkáját, ergo alkalmas erre majdnem mind, valóban. Csak nem arra lett "csinálva".
  Biztosan vannak a kutyachip-nél fontosabb dolgok is, én nem mondom, csak elindult ebből megint a szokásos "fúj kutyások, mind hülye, mind panelgörcs, mind odaszarik" téma... Ahelyett, hogy NORMÁLIS kutyásokat próbálna nevelni a társadalom, mert a kutya elvileg az ember legjobb barátja.”
 • 33. őrgróf 2010. július 02. 10:54
  „Egyszer valaki kérdezzen már meg egy kutyát is: akar-é szocializálódni? A kutya az kutya, fajtánként erre vagy arra szakosodva ( többnyire őrző-védő). A chip ötlete egy az élettől elrugaszkodott flazster-állatorvosi agyalmány. Falu-és főleg tanya-helyeken nem megvalósítható - és nem is kell. Sokszor még a veszetettség elleni kötelező oltást sem lehet elvégezni, de ezt hiába is magyaráznám ( oly sok éve ) a városban nevelkedett uraknak. És ne hivatkozzunk az EU-ra sem, oly sok minden mást kellene elvégezni elsődlegesen, ami mellett a kutyák chippezése századrendű. ( pl. a cigányság szocializációja, a mélyszegénység fölszámolása, soroljam még?”
 • 32. tiger13 2010. július 02. 10:10
  „Én csak félig tudom megérteni azt az abszurd kritikát, hogy aki lakásban tart kutyát, az rengeteg pénzt fizessen. Nekem is van kutyám, aki kistermetű (tacsinál kicsit nagyobb) és jól érzi magát. Szeret az erkélyre is kifeküdni sütkérezni és egész nap otthon van vele valaki. Naponta legalább 3-szor van lenn általában háromnegyed vagy 1 órát/séta. Szerintem ez nem állatkínzás. Sokszor lépcsőznie se kell, mert a kutyák ízületei nem arra vannak kitalálva. Szerintem inkább bizonyos méretű kutyákat már nem kellene lakásban tartani. Kistermetűt miért ne?”
 • 31. sevenof9 2010. július 02. 02:22
  „1. mi a kertbol is kivittuk a kutyat setalni a mezore facant es nyulat zavaraszni.
  2. igen, a kertben levo kutyanak sokkal jobb,mint reggel 6kor es este 6kor kettot pisilni
  3. nekunk is vizslank van,szobaban is van meg rohangalhat 10 holdon ,es altalaban este 5 utan este 10ig kinn van,meg reggel 9-11ig is,ahogy a kerti munka megy.
  4. Elismerem,hogy a normalis kutyak nappal nagyreszt alszanak,de azert a mienk is egy nap kb 5x kikeredzkedik,de azert bezarva lenni egyedul egesz nap...
  5. Hogy a kutya alvas kozben is nyilvantartja a falkajat teljesen nyilvanvalo. A leghalkabb sunnyogassal sem lehet lelepni egybol jon utanunk. Ha egyikunk fenn van,befekszik a lepcsoforduloba.
  6. Meg a mi kutyaluxuskorulmenyeink kozt is felszedjuk a kakit onnan,ahol mi jarkalunk.”
 • 30. Fremen 2010. július 01. 23:04
  „Ehhez, az újabb cikkhez sem lehet hozzászólni, ami Lázár Szvetozárról szól:

  "Nem csak a bűnözőkre vadászik Lázár Szvetozár alezredes"

  Érdekes, hogy a sajnos nem csak bűnözőkre vadászó, alakról szóló hírekhez nem lehet hozzászólni. Pedig pld. egy Apeh ellenőr bátran feltehetné a kérdést Szvetozárnak, aki Lázár is, hogy telik neki rendőri fizetésből ilyen költséges hobbira mint a vadászat?

  Fő "rendőrről" van szó, nem lehet, hogy a szegedi alvilág finanszírozza a kedvteléseit???”
 • 29. Mignon 2010. július 01. 21:13
  „Ezt nem gondoltam volna!

  Kedves Seveno9-nek igazat adok!

  (mas forumon nem ertjük meg egymast,de most igen!)”
 • 28. nemecsekerno_007 2010. július 01. 21:07
  „Ez vizsla vadi új! Látszik rajta.

  Kevés benne a kilóméter :)”
 • 27. windsor 2010. július 01. 21:00
  „sevenof9: te aztán összehordassz mindent ami eszedbe jut...Gondolom falun láncon jobb a kutyának...meg a kertben ahol ugyanazon a pár négyzetméteren éli az életét...mert hogy minek sétáltatni, ott a kert.
  A városi kutyák a napi sétáik során találkoznak más állatokkal, emberekkel, így szocializálódnak. Egy kertben láncon tartott kutyáról ez nem mondható el. A legtöbb falusi kutya csak akkor hagyja el a kertet, ha sikerül átlógnia a szomszéd tüzelő szukához...Ha kijut a kertből, akkor meg megzavarodik, mert sok idegen inger éri, és ebből lesz a kutyatámadás.
  CD: :)”
 • 26. sevenof9 2010. július 01. 20:50
  „a lakasban tartott kutya szocializalt...hm...egesz nap bezarva,ket setaltatas. nagy orom a kutyanak. es mindig ugyanabban a szuk keresztmetszetben setafikalni porazon.

  az ado sem oldana meg semmit,politikusain szamolatlan mennyisegu dellat kepesekk elkorrumpalni az emberek meg mindig a masik segitseget varjak.”
 • 25. CID 2010. július 01. 19:46
  „20. hozzászólás sevenof9 2010.07.01. 18:26

  varosban a kutyatartast 250 000 ft/ev ado elleneben engedelyeznem.

  Édesanyádat mennyiért löknéd teli ? :)”
 • 24. tintasbarns 2010. július 01. 19:42
  „Nem a kutyáknak kell csípet adni hanem a politikusainknak .”
 • 23. Gyurcsi 2010. július 01. 19:40
  „Kellemetlen lehet a munkahelyeden, amikor úgy érsz be reggel, hogy kutyaszarba taposol. (Ilyenkor szoktam lottózni!)
  Tudjuk hogy nem a kutya a hibás, hanem a lusta gazdája. Az ilyen gazdát én is mikrochippel látnám el, hogy fülön csíphetők legyenek. A nálunk fejlettebb országokban a kutyatartók kemény büntiket fizetnek hasonló hanyagságért.”
42 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A kisteleki Kistér Tésznél mentik a menthetőt

Június 21. óta áll felszámolás alatt a Kistér Tész. Tegnap a 60 tag csaknem fele azért jött össze a közösségi házban, hogy megbeszéljék, ebből a mélységből van-e felfelé vezető út. Tovább olvasom