Délmagyar logó

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 2°C | 12°C Még több cikk.

Mátyás király kihúzva, a reformkor még jöhet

Szeged - Keresztrejtvényfejtéssel és tanulással is hangoltak tegnap a diákok a középszintű szóbeli érettségikre a szegedi Kossuth Zsuzsanna középiskolában. Június 27-éig megyénkben 6138-an vizsgáznak.
Idegen nyelv, történelem, magyar, informatika, egészségtani alapismeretek, biológia – a szegedi Kossuth Zsuzsanna Gimnázium, Egészségügyi és Könnyűipari Szakképző Iskola középszinten érettségiző diákjai e tantárgyak ismeretéből adtak számot tegnap: megkezdődtek ugyanis hazánkban – és június 27-éig tartanak – a középszintű szóbeli érettségik.

Egyesek négy napot, mások három hetet, a legszorgalmasabbak négy évet készültek rá – még az utolsó percekben is. – A történelem és az angol a legnehezebb – mondta Bús Nóra, miközben a reformkort nézte át utoljára. – Ez nem rossz tétel, csak ki is kellene húzni – fogalmazott Somodi Mónika, rendezgetve spirálfüzetekkel teletömött, hatalmas mappáit.

Szász Anzelm a dzsentrikről értekezett az érettségi bizottság előtt. Fotó: Segesvári Csaba
Szász Anzelm a dzsentrikről értekezett az érettségi bizottság előtt.
Fotó: Segesvári Csaba

A sorukra váró 12. b-sek egy teremben csoportosultak. Néhány szülő is velük tartott. – Segítünk izgulni – mutatta be feladatait Zsótér Ferencné, Ördögné Selep Ágnes viszont keresztrejtvényt fejtett. Csakúgy, mint lánya, Ördög Renáta.

– IIyenkor kell egy kis agytorna – mondta az édesanya, lánya pedig hozzátette: meg egy kabala. Igaz, e szerepet betöltő nyaklánca eddig „nem mindegyik írásbelinél jött be".

Nem tudni, emiatt-e, de a helyiség bal oldalán található, szendvicsekkel, üdítővel, sütivel, ropival teletömött asztalt kevesen látogatták.
Egészen Kuti Daniella érkeztéig: a reggel nyolctól délig vizsgázó lány volt az első „túlélő". „Végeztél? Mit húztál?" – itt is csak a kérdések záporoztak felé. – A második világháború utáni Magyarországról kellett beszélnem. A lényeg, hogy megvan: el sem hiszem, hogy végeztem – összegzett, miközben a nap első falatjait vette magához.

Szóbeli érettségi a szegedi Kossuth Zsuzsában. Meleg pillanatok a bizottság előtt. Fotó: Segesvári Csaba
Szóbeli érettségi a szegedi Kossuth Zsuzsában. Meleg pillanatok a bizottság előtt.
Fotó: Segesvári Csaba

Kisvártatva Pipicz Anita is végzett: egyik első útja a táblára tűzött lapokhoz vezetett. Itt jegyezték, mely tételektől nem kell már tartaniuk a vizsgázóknak. Áthúzták A köpönyeget, Tóth Árpádot, Mátyás királyt, de a „Meine Schule" (Az én iskolám) témakört is. A dzsentrivilágot is felvehették később a listára: mikor betekinthettünk az érettségizők termébe, a bizottság előtt ülő Szász Anzelm éppen erről értekezett.

Ám kiderült, az igazgatót, Horváth Attilát sem irigyelhetjük. Búcsúzáskor bekukkantunk irodájába: asztalán több mint 800 bizonyítvány sorakozott aláírására várva.

6138 diák, 59 helyszínen

Összesen 6138 tanuló szóbelizik a napokban, 59 megyei intézményben – tudtuk meg Urbán Ábeltől, az Oktatási Hivatal közoktatási referensétől. Szegeden 30 helyszínen 3768-an adnak számot tudásukról, Csongrádon 4 iskolában 388-an, Hódmezővásárhelyen 7 intézményben 816-an, Makón 6 helyszínen 458-an, Szentesen pedig 5 intézményben 512-en tartottak érettségi vizsgát, de Ásotthalmon, Kisteleken, Mindszenten, Kiszomboron, Mórahalmon, Pusztamérgesen és Sándorfalván is maturáltak a diákok.

Olvasóink írták

 • 9. ---- 2008. június 17. 20:10
  „Nincs elegendő férőhely?
  Van egyáltalán suli, ahol van? :D”
 • 8. tanár 2008. június 17. 20:07
  „Igen, ösztöndíjszerűen működik a költségtérítés. A kiválóak ingyen tanulnak, a jelesek, jók szinte ingyen, a lustábbak meg ráfizetnek.”
 • 7. asdfasdf 2008. június 17. 19:39
  „estis! mostmár tényleg érdekel, a tanulmányi eredménytől függ, hogy mennyit kell fizetni?”
 • 6. estis KZS-s 2008. június 17. 15:25
  „Én az esti tagozatra járok de, hogy fejetlenség lenne én nem tapasztalom. Ha pedig sokat kell fizetni ...... akkor tanulj jobban!!!!! A tanárok meg nagyon jó fejek!!”
 • 5. asdfasdf 2008. június 17. 14:29
  „Én az esti tagozatra gondoltam, sokat kell fizetni, nem foglalkoznak a diákokkal, fejetlenség van stb.”
 • 4. k 2008. június 17. 14:10
  „egy KZS-s 2008.06.17 13:42
  Na neked jó h egy kisebb iskolába kerültél, egy elavultabb helyre (általános iskola volt ahová te jársz)!! Ahol ráadásul két iskola diákjait zsufolták össze, és akadtak ott próblémák nem is kicsik, nincsen elegendő férőhely ott!! De akik ezt elintézték nektek azok leszarják h te ill. a szülő mit gondol.

  asdfasdf te meg fejtsd ki mi az a rossz amit hallotál erről az iskoláról?”
 • 3. egy KZS-s 2008. június 17. 13:42
  „asdfasdf
  Te mindenképp kerüld is el!!!
  Én viszont csak jót mondhatok, 3 éve KZS-s vagyok, ismerem.
  Emberséges tanárok, akik a tananyagon kívül az egyénnel is foglalkoznak.”
 • 2. asdfasdf 2008. június 17. 10:35
  „Erről Kossuth Zsuzsáról nem sok jót hallottam mostanába, aki teheti kerülje!”
 • 1. szögedi 2008. június 17. 09:52
  „Sok sikert az érettségizőknek! :)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Első szünidei nap - az iskolában

Szeged - A hétvégét már a vakáció bűvöletében tölthették a gyerekek, néhányuk mégis kénytelen volt… Tovább olvasom