Délmagyar logó

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 9°C | 23°C Még több cikk.

Mátyás király ma is példakép lehet

Szeged - Sándor János, a színház örökös tagja tizenkét év után rendez újra Szegeden: Jékely Zoltán zenés mesejátékát, Az aranyszőrű bárányt ma mutatják be a kisszínházban.
– Jékely Zoltán olyan levegőt képvisel a magyar irodalomban, ami ma nagyon hiányzik. Zengően magyarul versel, az erdélyi havasok tisztasága árad az írásaiból. Olyan magas hegyről tekint körbe, ahonnan el lehet látni a világ végéig, ahol nincs egyéb, mint becsület, hűség, egymás iránti bizalom – mondja Az aranyszőrű bárány című mesejáték rendezője, Sándor János, aki szerint ezek az értékek ma nagy ködben vannak egész Európában, és nehezen lehet megtalálni őket. – Ezeket az ideálokat Jékely nagyon pontosan láttatja, és a meséje egybefonódik egy olyan magyar történelmi személyiséggel, Mátyás királlyal, aki ma is példakép lehet Magyarországon, mert erős kezű, igazságos uralkodó volt. A mese mégsem Mátyás igazságosságáról szól, inkább arról, hogy az ő uralkodása idején a legegyszerűbb ember, a juhásza is tiszta és becsületes tud maradni. Bár a Mátyás korabeli világ villan fel a mesében, de úgy: mondom a sógornak, hogy értsen belőle a koma is.

A mesejátékot Kocsár Miklós 1961-ben komponált zenéjével, Borovics Tamás, Borsos Beáta, Márkus Melinda és Járai Máté főszereplésével játssza a szegedi társulat. A produkciót igazi családi színházként akár felnőttek számára is ajánlja a rendező. – Nincs benne gyilkosság, verekedés ocsmánykodás. Szép magyar beszéd van, a nézőket a katarzishoz úgy tudja elvinni a történet, hogy nem kell semmiféle drasztikus durvasághoz fordulni segítségért, nem kell sokkolni – hangsúlyozza a rendező, akinek tizenkét évvel ezelőtt, épp a 60. születésnapján a Régi nyár volt a legutóbbi bemutatója Szegeden. Azóta többször rendezett – Budapesten és máshol.

Sándor János rendezi Az aranyszőrű bárányt
Sándor János rendezi Az aranyszőrű bárányt.
Fotó: DM/DV

Sándor János 2005 tavaszán – tiltakozásul a Szegedi Nemzeti Színház akkori színidirektora, Székhelyi József nevezetessé vált felszólalása ellen – felfüggesztette örökös tagságát. – A szegedi színházzal egyetlen pillanatig sem volt rossz viszonyom, nem vétettem ellene; a szított pletykákkal szemben nem szerveztem tüntetéseket ellene, mint ahogyan személyek ellen sem. Színháztól független magán konfliktusom volt az akkori direktorral. Túl sok vér van a véremből ezek között a falak között, hogysem ezeket valaha is megbántanám. Amikor a teátrum falain belül vagyunk, nincs olyan ember, akit bántani szeretnék: a színház az színház.

A szegedi kabaré története

Sándor János már színháztörténészként is letette a névjegyét, néhány éve jelent meg a szegedi teátrum történetét 1800-tól 1883-ig feldolgozó második kötete. Hamarosan befejezi a klasszikus szegedi kabaré történetét 1879-től 1931-ig, a szabadtéri indulásáig bemutató, Zengerájtól a szegedi kabaréig című könyvét. – A színház története mindig a színészek története. Akkor volt jó Szegeden a színház, amikor a színészek jól érezték magukat. A magánemberek öröme és bánata a művészeken keresztül a közönséghez is eljut. Ahhoz, hogy egy színész jól érezze magát, az kell, hogy szerető városvezetés és hozzáértő színházvezetés legyen. Tehetséges, okos emberek dolgoznak most is a szegedi színházban; azon kellene gondolkodni, hogy a jelenlegi struktúra megfelelő-e a mai követelményeknek vagy módosítani kellene. Miután nem látok bele a részletekbe, csak gondolom, hogy a zökkenők ebből adódnak most is – mint ahogy korábban is.

Olvasóink írták

 • 4. szatyi 2009. november 21. 13:52
  „Egy "örökös tagságot" nem lehet "felfüggeszteni", legfeljebb visszaadni. Szánalmas ez az indoklás, lehet,hogy elfogyott a lóvé?”
 • 3. KolompárRómeó 2009. november 19. 09:55
  „"a meséje egybefonódik egy olyan magyar történelmi személyiséggel, Mátyás királlyal, aki ma is példakép lehet Magyarországon, mert erős kezű, igazságos uralkodó volt"

  Soha akkora adóemelés korábban nem volt, mint Mátyás idején (igaz, utána még nagyobbak). Szóval ilyen szempontból példakép. A többi ma nem stimmel.”
 • 2. .suhym. 2009. november 19. 08:42
  „Remélem jó előadás lesz, és az unokám élvezni fogja:))

  Véleményem szerint lehetne több előadás a gyerekeknek.Csak két előadásra szól a "Csipkerózsika" bérletünk.”
 • 1. gedeon 2009. november 19. 08:27
  „Végre egy jó cikk!
  Ezt kellene a gyerekeknek nézni, nem a csihi-puhi, értelmetlen meséket!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A kis fogyás – Jojó

Nagyon idegesítő dolog ám fogyni. Semmi se olyan egyszerű, mint azt gondolod. Katonás rendnek kell… Tovább olvasom