Délmagyar logó

2017. 07. 21. péntek - Dániel, Daniella 22°C | 35°C Még több cikk.

Mátyás mesék modern köntösben

Szeged - Színház a színházban: a Mátyás mesék szereplői utazó társulatot játszanak, egyik jelmez után öltik a másikat a gyerekek szeme láttára. A pénteki premieren úgy tűnt, bejött a rendezői szándék, elvarázsolta a kicsiket a szünettel együtt másfél órás darab.
Meghalt Mátyás király, oda az igazság – tartja a mondás. Thuróczy Katalin története nyomán a nagyszínház színpadán kel életre az igazságos Mátyás, aki álruhában az emberek között jár. A mindössze öt szereplővel dolgozó produkció a rajzfilmekből is ismert meséket fűzi össze Barnák László rendező-dramaturg elképzelése alapján. Kicsit a színház működéséről is tanulnak a gyerekek, miközben a zenés mesejátékot nézik. Utazó társulat jön, pillanatok alatt váltogatják a karaktereket, a helyszíneket és a jelmezeket.

Ahogy felgördül a függöny, esik a hó, egy nagy vár tűnik fel, amely előtt az igazmondó juhásszal, udvari bolondokkal, beszélő állatokkal is találkozunk. Boros Dorottya látványos díszlete és jelmezei mesevilágba repítik a nézőket. A szereplők maguk konferálják fel a történeteket. A Hunyadi Mátyást alakító Rédei Roland és a többek között Hollót játszó Bánvölgyi Tamás nagy összhangban van: tetszik az elején az akrobatikus „mutatványuk" és a zászlós harci jelenetük. A felnőtteket is megnevetteti a dobozból előbújó Somló Gábor, Mátyás tanítómestere – számomra ő az előadás legviccesebb szereplője, főleg, amikor olaszul dalol. A kisebb szerepekben két fiatal művész, Hekler Melinda és a Kelemen László Színitanoda növendéke, Botka Dóra is jól helytáll.

Jelenet a darabból. Fotó: Török János
Jelenet a darabból.
Fotó: Török János

Monori András új zenéket írt a darabhoz, a dalok egyszerűek és szerethetők. A szünettel együtt másfél órás mesejáték végére még mindig jut egy varázslat: hazatérve azon tűnődhetnek a lurkók, hogy a csudába került elő megint a dobozból a tanítómester, hiszen fel sem nyílt a fedele. A tanító szándékú Mátyás mesék felnőtt szemmel is kedvelhető családi darab. Hogy a gyerekek számára milyen élmény, azt a pénteki premier végén egy kisfiú így foglalta össze: „Ilyen sosincs az életben kétszer!".

Olvasóink írták

  • 1. szabo555 2013. november 18. 13:00
    „Remek volt!!! Sok ilyen előadás kellene!!!!! Bánvölgyi, Somló nagy gratuláció!!!! És az egész csapatnak!!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Natasa újra kosarazni akar

Két hónappal a szörnyű győri buszbaleset után kapta meg ideiglenes lábprotézisét Belgrádban a HAT-AGRO UNI Győr női kosárlabdacsapatának volt játékosa, Natasa Kovacevic. Tovább olvasom