Délmagyar logó

2017. 08. 22. kedd - Menyhért, Mirjam 14°C | 24°C Még több cikk.

Matyi bácsi locsolóautója

Locsolóautót eszkábált egy régi Skodából a kübekházi Fürdök Matyi bácsi, aki esténként különös masinájával és Madaras Zsoltival járja a települést: ingyen öntözi a magasabb helyekre kitett növényeket.
Matyi bácsi és újítása, a kübekházi locsolóautó. A fotó kedvéért az egyik unoka, Fürdök Annabella segített nagypapájának. Fotó: Schmidt Andrea
Hatvan évét meghazudtoló fürgeséggel szaladt fel a lépcsőn a kübekházi Fürdök Mátyás. A fiatalos, mindig vidám nyugdíjassal azért találkoztunk, hogy különleges találmányáról kérdezzük. Pontosabban nem is találmány ez, szabadkozott az alkotó, hanem újítás.

A kübekházi önkormányzatnak nincs locsolóberendezése. – Megígértem Robinak, hogy megoldjuk a locsolást. Emberi szeretetből átalakítottam egy Skodát, és amíg élek locsolom az önkormányzat virágait. Szeretem a falumat, az embereket, még a rosszakat is – sorolta Fürdök Mátyás, akit mindenki csak Matyi bácsinak szólít. Akit pedig ő Robinak, az Molnár Róbert, Kübekháza polgármestere.

Matyi bácsi autószerelő mesterként a Tisza Volántól ment nyugdíjba, 36 évet dolgozott a cégnél. – Hetente egyszer összeültünk és mindent megbeszéltünk. Tapasztalatcsere volt ez, ahol rengeteg újítás is elhangzott – mesélte Matyi bácsi. Az ötleteléshez már hozzá volt szokva, így a terveket hamarosan tett követte, majd két hét leforgása alatt elkészült Kübekháza locsolóautója. A locsolókocsi minden másnap járja a falu utcáit délután hat és este tíz között. A szerkezet azóta országos hírnévre tett szert, valaki az internetre is feltette. A www.gumicsizma.hu oldalon lehet rábukkanni.

Az egyedi locsolókocsi alapja egy régi, sormintával díszített Skoda 100-as. A hátsó üléseinek helyére egy 220 literes tartályt szerelt a tulajdonos. Az anyósüléshez egy egyszerű mechanikus szivattyú került. A kocsi legérdekesebb része a teteje, ahol egy kényelmes autóülés kapott helyet, amit a Skoda jobb oldalára szerelt létráról lehet megközelíteni. A kilátószerűséget, amit természetesen korlát vesz körül, egy cserép virág és egy nagyméretű sörreklám díszíti. A szórakozásról hangszóró gondoskodik. – Míg én pumpálom a vizet, a fönt ülő locsolja a virágokat.

Fiatalok szoktak velem jönni, akik ráérnek. Legtöbbet Madaras Zsolti segít. Azért kell a hangszóró, mert szereti a diszkózenét – mesélte nevetve Matyi bácsi, aki a házuk előtt azonnal bemutatta újítását – működés közben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem csökkenthető a ponthatár

Az elitegyetemre, mint amilyen a szegedi, az emelt szintű érettségi és a nyelvvizsga jelenti a… Tovább olvasom