Délmagyar logó

2017. 06. 27. kedd - László 17°C | 33°C Még több cikk.

Mázsaszámra fogy a hal

Szeged - Megkezdődött a roham a karácsonyi menü elengedhetetlen hozzávalójáért: a halért. A többség pontyot és harcsát keres, míg az egészségesebb busát inkább külföldre szállítják. Az ínyencek lazacot és pisztrángot is vásárolhatnak az ünnepekre.
- Pontyot és busát vettem, előbbiből halászlevet, a másikból fokhagymás-tejes áztatás után sültet készítek – mesélt karácsonyi menüjéről Simon Emilné a Szegedfish Kft. Fehér-tói halgazdaságában. A közelgő ünnep miatt már most mázsaszámra viszik a különböző fajtájú halakat – a pontyot és a harcsát keresik a legtöbben. – Nem értem a busa népszerűtlenségét, hiszen olyan olcsó! – mondta a halat nemcsak karácsonykor fogyasztó dorozsmai asszony, aki az ünnep tiszteletére kagylóval töltött lazacot is felszolgál a karácsonyi asztalra. A Fehér-tói gazdaság halászai éppen ottjártunkkor rakodták ki a legutóbbi fogást: a kádakból 25 mázsa pontyot pakoltak át kisebb vödrökbe.

Mázsaszámra fogy a hal KÉPGALÉRIA

– Az évi 1500 tonna eladott hal negyedét karácsony előtt értékesítjük, a vevők átlagosan 5-6 kilót vásárolnak. A többség feldolgozva, filézve kéri. Pontyból és harcsából adunk el a legtöbbet, sokan készítenek vegyes halászlét az ünnepekre – mondta Sztanó János ügyvezető igazgató, aki szerint az amurt és a busát viszont alig keresik az emberek.

– Pedig utóbbi tartalmazza az édesvízi halak közül a legtöbb omega zsírsavat, ami kiváló a keringési problémák kezelésére. Ezeket a fajtákat főleg Lengyelországba és Romániába exportáljuk – mesélte az igazgató.

Pontyot és harcsát keresnek a legtöbben. DM/DV grafika
Pontyot és harcsát keresnek a legtöbben.
DM/DV grafika

A Mars téri régi csarnok halüzlete előtt is hosszú sor állt tegnap. Egy vásárló a fizetés után elégedetten nyugtázta: nagyon szép, friss halat kapott. Itt is a ponty a legnépszerűbb fajta, de szépen fogyott a halászléalaphoz kiváló kárász és a harcsa is. Az ínyencek itt csukát és tonhalat is vásárolhatnak.

És ha már a különlegesebb halak kerültek szóba: a Rókusi körúti Tescóban a legelterjedtebb fajták mellett pisztráng és lazac is kerülhet a bevásárlókocsiba. Utóbbit igencsak drágán árulják, kilója 3400 forintba kerül.

Négy kilóra nőtt az átlagfogyasztás

Bár halfogyasztásunk az utóbbi években növekedett, a magyarok fejenként még most is csak négy kiló halhúst esznek meg évente. Huszonkét kilogramm az egy főre jutó átlagos halfogyasztás a világon. A legtöbb magyar család asztalára idén karácsonykor is Közép-Európa „kenyérhala", a ponty kerül.

Olvasóink írták

  • 15. flexsnake 2009. december 22. 16:54
    „I. ÁLLATKÍNZÁS JOGSZABÁLYI DEFINÍCIÓJA

    Állatkínzás
    - az állat szükségtelen, fájdalmat okozó bántalmazása, vagy
    - olyan hatást eredményező beavatkozás,
    - bánásmód, valamint
    - szükségleteinek olyan mértékű korlátozása, amely tartós félelmet vagy egészségkárosodást okozhat***, továbbá
    - az öröklődő betegségben szenvedő - nem kísérleti célra szánt - állategyed tenyésztése, szaporítása;

    Csillaggal jelöltem. Ez alapján a képekkel mint bizonyítékokkal megtehető a feljelentés továbbítottam az állatvédők felé. Az állat nem ennivaló. Ostoba emberek.”
  • 14. flexsnake 2009. december 22. 16:52
    „A Büntető Törvénykönyv értelmében aki
    a) gerinces állatot indokolatlanul oly módon bántalmaz, vagy gerinces állattal szemben olyan bánásmódot alkalmaz, amely alkalmas arra, hogy annak maradandó egészségkárosodását vagy pusztulását okozza,
    b) állattartóként, háziasított emlősállatot vagy az ember környezetében tartott veszélyes állatot elűzi, elhagyja vagy kiteszi,
    vétséget követ el, és két évig terjedő szabadságvesztéssel, közérdekű munkával vagy pénzbüntetéssel büntetendő.”
  • 13. CID 2009. december 21. 10:54
    „Flexi : Ha emlékszek, melegvérű gerincesekre vonatkozik :) Bár lehet tévedek.”
  • 12. flexsnake 2009. december 20. 17:08
    „Köszönjük a képeket! Jól dokumentálják a gerinces élőlények kínzását ami 2évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható. A halat nem víz nélküli vödrökben kell élve szállítani. Ez kimeríti a kínzás fogalmát.
    Szeretnék ilyen képsorozatot emberek darabolásáról és feldolgozásáról is, az is csak hús.”
  • 11. spiler 2009. december 19. 11:31
    „csukapöri túróscsuszávak is klasz kaja/csoszára kell merni a pörit és kanállal enni mert a szaft is finom/”
  • 10. csőszpista 2009. december 19. 01:01
    „Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de szerintem az afrikai harcsa egészen finom...”
  • 9. rozator 2009. december 18. 21:15
    „Egyetek szalonnát!”
  • 8. frakk 2009. december 18. 14:21
    „muszály külömbbnek lenni:))”
  • 7. ráérő 2009. december 18. 14:10
    „Az én billentyűzetem sem különbözik a másokétol az n és az m betűk közel vannak egymáshoz-”
  • 6. frakk 2009. december 18. 13:58
    „Én nagyon szeretem a folyami halat, amit a klinikák alatt fognak ki. már emberi újj darabot, és gézcsomót is találtam a hasában. szépen megmostam , megfűszereztem és finom kaja volt. Nem volt Zsíros:))”
  • 5. subex 2009. december 18. 13:57
    „ráérő ... "külömbség"????? Ejha ...”
  • 4. koxos 2009. december 18. 13:18
    „pfúj tápos hal böá”
  • 3. ráérő 2009. december 18. 12:53
    „Nemis harcsa az szinte biztos.Az afrikai harcsának felejtik el a teljes nevét föltüntetni még az étlapokon is.A kettő között oriási a külömbség és ez már a vevő átvágása.”
  • 2. atti414 2009. december 18. 10:47
    „csiperke73 Mert csak olyat lehet kapni? Nem hiszem. A METRO-ban viszont a harcsa filé 1248,80 Ft. És igen szép.”
  • 1. csiperke73 2009. december 18. 10:05
    „Aki kívánja az undorító és gusztustalan elzsírosodott hasú, tóban tenyésztett, sokszor baromfi aljjal etetett halat, annak szíves egészségére !”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ipartelepi tűzoltóság Algyőn

Algyő - Új létesítményi tűzoltóságot alapított a Mol az algyői ipartelepen – ez fokozott… Tovább olvasom