Délmagyar logó

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 26°C Még több cikk.

Mécsesek és koszorúk tavalyi áron

Egyelőre nézelődnek a vevők a virágkereskedőknél. Széles a választék koszorúkból és mécsesekből. Aki óvatos, vagy vidéki temetőbe is utazik, már vásárol. A díszeknek is van divatja: virágból élő és száraz, formából a hosszúkás és a kereszt.
Bőséges a kínálat koszorúból a Mars téren, egyelőre kevés a vevő. Fotó: Frank Yvette
– A műanyagok közül választottam ezt a piros krizantémosat a feleségem szegedi sírjára, a szüleimhez Makóra kisebbeket viszek majd mindenszentekkor – mutatta a szatyrában Simon József a Mars térről jövet. Előrelátóan vásárolt, mert úgy emlékezett, az ünnepnapokhoz közeledve régebben drágultak a virágkompozíciók. Azt mondta, azért is praktikusabb a műanyag, mert a mohásak drótja elrozsdásodik, és beszínezi a sír műkövét. Szabó Lajosné azt tapasztalta, a műanyagok viszonylag idén is olcsóbbak, de az élő, a selyem- és a szárazvirágos koszorúk árát főként a méretük befolyásolja.

– A tavalyi koszorúárakat tartjuk, és később sem lesz drágább – mondta Szűcs Klára, és ezt a többi árus is megerősítette. Urnára kicsi mohásat vagy szalmát köt, sírokra selyemvirágot ajánl, vagy szárazkoszorút tobozalappal. Az asszony szerint lassan indul a szezon. Sokan nézegetnek, érdeklődnek, de a keresgélőkből nyilván a hét végén lesznek vevők. Közben Gerecz Péternének csomagolt be nagyobb szalmakoszorúkat, ő holnap utazik vele a Borsod megyei sírkertekbe. Dobó Imréné a piactér másik oldalán jobbára hagyományos kerek koszorúkat köt, ám idén előállt hosszúkás, műfenyőre tűzött díszekkel. Az ötlete úgy született, hogy megnézte, mások hogy kötnek. Azt variálta tovább, hogy aki több pénzt szán az ünnepre, az is találjon nála újdonságot. Újított egy belvárosi virágüzlet is.

– Élő, fagytűrő növényekből asztali virágdekorációhoz hasonló ovális „virágpárnát" állítunk össze. Új divat a kereszt formájú, bélelt mohatartóba ültetett árvácska. Így ez is kicsit más lesz, mint a többi – mutatta a választékot Miklós István a Horváth Mihály utcai virágboltban. Az élő- és a szárazvirág a fő divatirányzat. Három-négyezer forintnál drágább koszorúkat, díszeket rendelésre vállalnak. A megbízások pedig lassan ugyan, de szaporodnak.

A nagyáruház földszintjén áruló Pásztiné Tóth Tündénél a szárazvirágok a menők, a színeket az őszi avar árnyalatai határozzák meg. Ő is mutat újat az idén: mécsessel kombinálja össze a tobozkoszorúkat, és azt öltözeti fel levelekkel, virágokkal, termésekkel. Úgy látja, a jövő hét elejére várható a rohammunka, és rengetegen lesznek – szokás szerint – az utolsó pillanatban. Kérdésünkre, hogy a virágosok mikor jutnak ki szeretteik sírjához, az asszony csatlakozott a többiek válaszához: nem mostanában.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kozma József azt mondja, nem a pénzért politizál

Kozma József (képünkön) a helyhatósági választások egyik legnagyobb vesztese. A volt szegedi… Tovább olvasom