Délmagyar logó

2017. 08. 23. szerda - Bence 15°C | 25°C Még több cikk.

Medgyesi Konstantin, a Móra-múzeum reneszánsz embere: fogyaszthatóvá tette a kultúrát

Szeged - 1999-ben történészként kezdett dolgozni a szegedi Móra Ferenc Múzeumban Medgyesi Konstantin, 2004 után sajtóreferensként tette fogyaszthatóvá a tömegek számára is a múzeumi kultúrát. 2008-as bakkecskés, fülbe gyónós performance-át máig emlegetik.
– 1989–1990 környékén, 14–15 éves koromban egyszerre azt tapasztaltam, hogy szabadon lehetett beszélni olyan témákról, amelyek korábban tabunak számítottak. Ilyen volt 1956, amelyről édesapám Pestről hozott egy félszamizdat jellegű könyvet. A '86-os foci-világbajnokság idején, egy családi összejövetelen részt vett egy öreg '56-os, aki kijelentette: nemsoká mindenki el fogja ismerni, hogy Nagy Imre jó ember volt, míg Kádár rossz. Az ilyen élmények indítottak el a történészpályán – mesélt a kezdetekről Medgyesi Konstantin, aki 1993 és 1998 között a JATE történelem szakát végezte el, de tanult szociológiát, kommunikációt, 2004-ben pedig jogi doktori oklevelet is szerzett.

Cserkészvezetőként szerkesztette az 1996-ban az év diákújságja címet elnyert Liliom nevű cserkészlapot. – Úgy voltam vele, hogy van egy csomó kommunikáció szakos ismerősöm, nagyképűek, tekintélyük is van, szeretik is őket a lányok, ezért megpróbálom, hátha engem is felvesznek közéjük. Sikerült. Már befejeztem a történelem szakot, amikor belekezdtem a jogba, mert ifjonti lelkesedésből a közigazgatásban terveztem a jövőmet. A sors kegye folytán mégis a Móra Ferenc Múzeumban kezdtem el dolgozni történészként. Az első hónapokban úgy éreztem, mindjárt kizavarnak a kultúra szentélyéből, túl kisgyerek vagyok, hogy komolyan vegyenek – tette hozzá.

Medgyesi Konstantin szerint egyre nehezebb felkelteni az emberek érdeklődését. A szerző felvétele
Medgyesi Konstantin szerint egyre nehezebb felkelteni az emberek érdeklődését.
A szerző felvétele

Történészként, szociológusként száz visszaemlékezőt talált és szólaltatott meg a makói rendszerváltásról, s számos tanulmányt publikált. – Igyekeztem segíteni a múzeumnak kommunikációs ügyekben, számot vetettem ugyanis azzal, hogy ha megjelenik egy-egy tanulmányom, nagyon kevés visszajelzést kapok. Úgy éreztem, ha kommunikációs tudásom kulturális ügyekben lehetne kamatoztatni, ott azonnali visszajelzés jöhet.

Medgyesi Konstantin szerint a korábbiakhoz képest valóban szokatlan kezdeményezés volt például a 2008-ban rendezett bibliai műkincskiállításhoz tartozó performance, amelyen egy igazi bakkecske fülébe lehetett meggyónni a bűnöket. – Erről akkor még a piacon is beszéltek, azaz elérte a célját, felhívta a figyelmet a tárlatra. A kommunikátornak pedig ki kell szolgálnia az újságírókat, s általuk a közérdeklődést, megérezni, mire is kíváncsiak az emberek – mondta.

A szakember úgy látja: a néhány éve még működő ötlet ma már nem biztos, hogy hatékony. – Elmúltak azok az idők, hogy a múzeumok megnyitottak egy kiállítást, majd ölbe tett kézzel várták a látogatókat.

Most új feladatokat kap a múzeum stratégiai osztályán, ahol használhatja jogi tudását is, de a közeljövőben szeretne visszatérni a történészi kutatómunkához is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A királylány megnyalja a békát és herceget hallucinál

Zacher Gábor Szegeden hangsúlyozta: a jogszabályok szigorítása vagy enyhítése nem változtat a szerhasználaton. Tovább olvasom