Délmagyar logó

2017. 03. 29. szerda - Auguszta 4°C | 20°C Még több cikk.

Medúzák csípik a szegedieket is

Lezártak több spanyol strandot az utóbbi napok medúzainváziója miatt, de a jelenség állítólag a Földközi-tenger teljes partszakaszán tapasztalható. Harmincezer fürdőzőt kezeltek a csalánozók csípései miatt eddig, köztük szegedieket.
Több spanyol strandot is le kellett zárni az utóbbi napokban, mert a csalánsejteikkel halakat megbénító medúzák ellepték a part menti vizeket. A kutatók a jelenséget azzal magyarázzák, hogy a nagy hőség miatt megemelkedett a sókoncentráció a tengervízben, ami kedvez a medúzák szaporodásának. Egyes helyeken négyzetméterenként tíz példányt számoltak össze a tengerbiológusok. Az invázió következtében harmincezer embert kellett a medúzacsípések miatt ellátni. A jelenség a hírek szerint a Földközi-tenger teljes partvidékén érzékelhető – ha nem is annyira intenzíven, mint Spanyolországban.

A Vir szigetén nyaralt szegedi férfit szeme alatt csípte meg a medúza Fotó: Karnok Csaba
A Barcelona környékén, a Costa Braván nyaraló szegedi Kovács Gergely szerint a parton nagyjából százméterenként találni jelenleg is kisodródott, elpusztult medúzákat. A strandon pedig nem egy emberrel találkoztak, akin a medúzák korábbi csípésére utaló piros foltok éktelenkedtek. A fiatalember és barátai a szerencsésebbek közé tartoznak, ugyanis csak ez elpusztult állatok lebegő darabjaiba úsztak bele. Ezek a „találkozók" csak félórás kellemetlen, égető érzést okoztak nekik.

Nem járt ilyen szerencsésen az a neve eltitkolását kérő szegedi üzletember (képünkön), aki két hete Horvátországban szenvedett el medúzacsípést – a fején. A férfi búvárkodás közben úszott egy tenyérnyi medúza alá. Olyan sérülést okozott, ami azonnal feldagadt, a heg pedig a mai napig látszik. A férfit később többször is megcsípték a 95 százalékban vízből álló csalánozók, de mint mondja, jelentős számuk ellenére „invázióról" a horvát partokon túlzás lenne beszélni.

– Hál' istennek egyetlen Spanyolországban nyaraló csoportunktól sem érkezett visszajelzés arról, hogy valakit megcsíptek volna a medúzák. Hallottunk ugyan a jelenségről, de utasainknak ez nem okozott problémát, senki sem mondott vissza utat emiatt – mondta el Prónay Gyula, a Proko Travel utazási iroda ügyvezetője. Hozzátette: tudomása szerint a jelenség különösen az andalúziai Costa del Solt sújtotta, de a tengeráramlások néhány nap alatt elsodorták onnan a csalánozókat, amelyek csípéseikkel akár allergiás rohamot is kiválthatnak az arra érzékenyeknél.

Berei Györgyit, a Sas Travel ügyvezetőjét sem informálták olyan esetről, hogy a görög vagy a horvát tengerparton hemzsegnének a medúzák. Pár hete személyesen is járt az említett szakaszokon: akkor sem tapasztalt csalánozóinváziót. A Földközi-tenger afrikai partján fekvő Tunéziába utazó klienseik szintén nem panaszkodtak a sok medúza miatt.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gáz- és távhőtámogatás: kedd a határidő

Az emelkedő távfűtési és gázárakhoz a kormány a rászoruló családoknak támogatást ad. Tovább olvasom