Délmagyar logó

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 2°C | 12°C Még több cikk.

Medveczky Ilona: Egy marék szeretetre vágyom

Medveczky Ilonát senkinek sem kell bemutatni ebben az országban: neve egybeforrt a tánccal, a profizmussal és a nőiességgel. Ő az örök díva. A 67 éves művésznőt legutóbb A kiválasztott című tévés produkcióban láthattuk. Interjú.
A művésznőtől telefonon kértünk interjút, rosszkor, ugyanis éppen falatozott, kérte, hogy öt perc múlva hívjuk vissza. Késlekedtünk, mire indulatosan ő csörgött ránk...

– Nekem öt perc az öt perc, nincs időm! Amíg nem hív, addig nem tudok mit csinálni, csak várok.

– Elnézést, technikai hiba történt. Egyre gyakrabban látjuk a tévében, most legutóbb A kiválasztott című műsorban tűnt fel. Sok felkérést kap?
– Igen, de nem mindet vállalom el. A közelmúltban felkért a TV 2 és az RTL Klub is a vacsorameghívásos műsorába, de méltó partner hiányában mindkettőt visszautasítottam. Nekem az is fontos, hogy milyen berendezésű lakásba hívnak meg, és hogy milyen színvonalú lesz a vendéglátás. Gusztustalan volt a csatornák kínálata. A kiválasztott esetében csak egyetlen alkalomra szólt a felkérés, és azért vállaltam el, mert azt mondták, hogy az Uri Geller mellett nem kell csinálnom semmit.

Erős és kemény jellem


– Hisz a produkcióban is bemutatott varázslatokban?
– Nem mondhatnám. Nem vagyok könnyen befolyásolható, erős és kemény jellemnek tartom magam. Ugyanakkor jó az intuícióm és az empátiás készségem. A Halak csillagjegyében születtem, és ennek megfelelően pontosan tudom, hogy mit miért teszek.

– Pár évvel ezelőtt azt mondta, hogy nagy álma egy saját tánciskola. Végleg letett róla?
– Végleg. Nem vagyok alkalmas tanárnak. Azt mondják, ha a szürkének ezerhétszáz árnyalata van, akkor az emberi léleknek jóval több. Vele bánni, tanítani pedig nem egyszerű feladat. Nem is akarok hallani róla. Az élet olyan rövid, nekem pedig már nincs sok hátra.

– Barátai a közelmúltban a Thália Színházban köszöntötték születésnapja alkalmából, melyhez mi is gratulálunk! Elárulja, hány éves?
– Hogyne, 67 éves vagyok! Nagyon meghatott ez a kedves gesztus, százötvenen fértek be a színházba, és még legalább ugyanennyien szerettek volna ott lenni. Nagyon boldog voltam.

Medveczky Ilona: A média egyszerűen csak jolly jokernek használ, mert velem el lehet adni az újságot. Fotó: MTI
Medveczky Ilona: A média egyszerűen csak jolly jokernek használ, mert velem el lehet adni az újságot. Fotó: MTI

Porszívózok, mosok, főzök


– Hogyan telik egy napja?
– Reggel hatkor kelek, és első utam a kutyáimhoz vezet: a két kuvaszomnak és két tacskómnak jutalomfalatot adok, megszeretgetem őket. Majd reggelizem, ezt követően szellőztetek, porszívózok, a ruháimat rendbe rakom. Sokan nem hiszik, de igaz, hogy naponta magam főzök, mosok, kertészkedem. Az ajándékba kapott budai villámban, az 1747 négyzetméteres Károlyi-vadászkastélyban élek már negyvenöt éve, amit húsz éve felújíttattam. Kialakítottam két negyven négyzetméteres sziklakertet, amit magam gondozok. Az ötszáz négyzetméteres tetőtérben háromezer-ötszáz tő virágom, pálmám, muskátlim van. Olyan vagyok, mint egy virágmenhely. Gyakran éjfélig meg sem állok a munkával. Azt szoktam mondani, hogy a munkát megfizetem vagy megcsinálom. Rám ez utóbbi az igaz.

– Valóban, nem lehet egyszerű és olcsó egy ekkora háztartást fenntartani...
– Nem is az. A magyar állam szégyene, hogy közel negyvenhétezer forint nyugdíjat kapok. Világéletemben spórolós voltam, és ha csak tudtam, félretettem. Ez a szerencsém.

– Nagy keserűséget és indulatot hallok a hangjában...
– Nem így lenne, ha megbecsülnének, ha lehetőséget adnának.

– A showműsorok nyújtotta nyilvánosság, az ehhez kötődő médiaszereplései jóvoltából nem változott semmit az élete?
– A világon semmit. Saját műfajomban én vagyok az utolsó mohikán: nincs elődöm, és nincs utódom. A média pedig csak egyszerűen jolly jokernek használ, mert velem el lehet adni az újságot.

Harminc éve nevettem


– Milyen tervei vannak a jövőben?
– Nekem nem a táncos múltam, hanem a házam, az otthonom az életművem. Azt szeretném, hogy a felújítása végre befejeződjék. Az a vágyam, hogy készen lássam. Nincs családom, és nincs rokonom. Nem ismerem azt a szót, hogy kérem. Mindent a magam erejéből kellett és kell megteremtenem. A végrendeletemben pedig mindenemet az állatokra és a táncművészekre hagytam.

– Remélem, nem búcsúzni készül...
– Nem, nem, sőt. Nem adtam fel a reményt, hogy valaki önzetlenül meghív egy gyertyafényes vacsorára. Valójában egy marék szeretetre vágyom.

– Mikor nevetett utoljára?
– Azt hiszem, harminc éve. Már azt sem tudom, mi az a nevetés. A születésnapomon azonban mosolyogtam.

Olvasóink írták

30 hozzászólás
12
 • 30. simieto 2008. december 25. 05:06
  „Medveczky Ilonát szakmailag mindig csodáltam. Ha jól emlékszem 1979-ben a Moulin Rouge-ban egy évig ment az általa koreografált müsor, amelyben személyesen is fellépett. Fantasztikus volt. Késöbb a nyolcvanas években Ilonát személyesen is megismertem Bécsben, többször találkoztunk. Kimondottan kedves és szerény embernek ismertem meg.
  A nyugdíjjal kapcsolatban összehasonlítás képpen annyit szeretnék hozzáfüzni, hogy Ausztriában az ?FA az élelmiszerekre 10 %, minden másra pedig 20 %. Ez ugye részben sokkal kevesebb, mint Magyarországon. Magyarországon se dolgoznak kevesebben, mint Ausztriában, tehát nem fizetnek kevesebben adót, mint Magyarországon (ha mondjuk leszámítjuk azt, hogy kétmillióval kevesebb a lakósság, akkor talán mégis). Akkor miért lehet az, hogy Ausztria megengedheti magának, hogy a legalacsonyabb nyugdíj vagy akár szociális segély 740 Euro legyen (kb. 190 ezer Forint), Magyarországon pedig ennek a töredéke. (Hasonló árak mellett!!!)
  Szerintem nagyon fontos, hogy egy közéleti személyiség is felhívja erre a figyelmet.
  Az az álnév mögött bújkáló kedves hozzászóló, aki arról fantáziált, hogy Ilonának illetve Zalatnay Saroltának miért nem lett gyereke, annyit szeretnék mondani, hogy ne legyen ilyen piszkos a fantáziája, illetve ne induljon ki saját magából.
  Schimmer Attila”
 • 29. tekléna 2008. május 05. 19:58
  „Ez a szerencsétlen idős hölgy, ugyebár egy marék szeretetre vágyik, de sajnos, nemcsak azt a szót nem ismeri, hogy kérem, hanem azt sem, hogy köszönöm... Azon talán érdemes lenne elgondolkodnia, hogy miért kell neki úton-útfélen azt szajkóznia, hogy szeretetre vágyik. Egyáltalán ó valamikor is tudott-e szeretetet adni, pláne kimutatni? Szerintem nem. Valahogy nem meglepő, hogy egyedül él, mert szerintem egy affektáló, irígy, önző, és végtelenül hiú nő, akit gondolom, nem lenne könnyú elviselni. Elég szánalmas, hogy állandóan abban merül ki minden témája, hogy egy nagy batár kastélyban él ( melyet természetesen ajándékba kapott), meg hogy mindent egyedül és saját erejéből, no meg az alig 40 ezres nyugdíjából... Kész röhej, szégyellje magát.”
 • 28. Dododu 2008. április 13. 00:31
  „Érdekes lenne feltárni, hogy ennyi nyugdíjból hogyan lehet egy vadászkastélyt fenntartani. A négy kutya jutalomfalatkáit talán kifutja havonta.
  Szegény Ilona!
  Aki írta a cikket honnan jött? Úgy tudom a Lipótmezőt bezárták! Ezért most szabadon kószál és egetverő baromságokat irka- firkál.
  A főszerkesztő szintén barom? A színvonal a béka segge alatt!”
 • 27. hahó 2008. április 10. 21:41
  „Kicsordultak a könnyeim.Azért kár ilyen mondatokkal saját ninbuszát lerombolni.47 000 ft nyugdij.Röhej,hogy ezt még le is irták,vagy pont ez volt a cél,hogy nevessünk rajta.”
 • 26. maci52 2008. április 09. 22:32
  „Meg kétmarék kácsafejű dákóra.”
 • 25. Ciceró 2008. április 08. 08:56
  „Valóban,az emberi lélek a legnagyobb csoda.Ezért kellett volna tanítania.Ha több nem is,de Egy !mindig van,aki csak ránk vár.Így lehet visszakapni-megtartani a nevetést.”
 • 24. hozzászóló 2008. április 06. 07:51
  „Szánalmas szerencsétlen ember. Egy marék szeretetre vágyik, de nem ismeri azt a szót, hogy "kérem". Az ilyen ember akkor sem ismerné fel akár a legtisztább, legönzetlenebb szeretetet sem, ha eltaknyolna benne, naponta hatszor. Erős jellem? Aligha. Inkább egy agresszív, önmagára csontosodott, végtelenül egoista ember benyomását kelti a riportban, aki telis-teli van keserűséggel, gyűlölettel, hamis elvárásokkal és haraggal az egész világ és önmaga ellen.

  Szép volt, jó volt - annak idején. Tudni kell, hogy mikor van vége a szép napoknak, és tudni kell tervezni a jövőre, meg az öregségre is. Nem az egész világ a hibás azért, mert ő magányos, keserű és megvénült. A kor nem érdem, hanem állapot, aki nem hal meg fiatalon, az megvénül. Ez van. De a többi már mindenkin magán múlik.
  Fájdalmas, amikor az álarc mögül kilátszik a szánalmas ember, akit eddig a csillogó vakolat védett. Kiváló tehetség volt, büszkék lehetünk rá - miért kellett ezt most mind vénségére tönkretenni?!”
 • 23. Mese 2008. április 04. 21:42
  „Az elöbb elfelejtettem leírni: Ezt mindenkinek üzenem: Nem azon kell sajnálkozni,hogy mid nincsen,annak kell örülni,amid van. :)”
 • 22. Mese 2008. április 04. 21:38
  „Szomorú. Ugye-ugye,a pénz nem boldogít.
  Miért nem tudott annak idején megállapodni egy férfi mellett? ha gyerekei nem is,de egy férfi lenne most mellette. Ez a nyugdíj dolog,meg a járulékoktól is függ,ahogy elöttem írtátok,bizony gondolnia kelett volna ezekre az időkre,mikor még fiatal volt és jól ment a szekér.
  A sminktől meg ijesztő sztem,bár ennyi év festék után,már sajnos muszáj. Örüljön neki,hogy vannak felkérései és ha már díva(meg egyébként felnött is ugye) ne sajnáltassa magát,mert szerintem az gyerekes dolog. Örüljön,hogy van tető a feje fölött,egy kényelmes és tágas otthon,kutyusai,virágai vannak,ha pedig olyan "erős,kemény jellem"-ahogyan írta a cikk-hát hagyja abba a siránkozást. Sztem még most sem késő keresni maga mellé egy idős urat.”
 • 21. egal 2008. április 04. 17:48
  „Pont ezért botox, attól olyan merev a mosolya ,meg a szeme körüli rész. Mibe került volna psp-pal a nyakát is "kozmetikázni". Na, de túl sok szót vesztegettünk erre, nem ér ennyit!”
 • 20. nn77 2008. április 04. 09:14
  „Ez nem botox, csak photoshop.... :)”
 • 19. nn77 2008. április 04. 09:12
  „Aki kiretusálta ezen a fotón az arcot, annak a nyakára már nem volt ideje??? Kontár grafikus...”
 • 18. egal 2008. április 03. 23:05
  „...hogy mit tud művelni az a botox...”
 • 17. bóbita 2008. április 03. 21:04
  „Azért ilyen szegény biza mert vett egy pár klipszet hogy legyen mi lehúzza fülecskéit.Senki nem állt puskával a hátamögött,hogy ne fizzessen tb-t,ugy annyit hogy kicsivel több nyugdija legyen.Különben ha panelban lakna a kutya sem hívná egy előadásra sem.Egyetlen műsorban nem szerepelne.,hát igen ebből a kis nyugdijból meg felujittatja az ajándékba kapott(kitől?) vadászkastélyt.Hát persze spóroltam,(................)Ott abban az országban kellene éldegélni ahol élete javát ´ledolgozta ahol spórolni tudott?!Most persze nagyon magyar szegény, nincs kire hagyja a vagyonkáját.”
 • 16. katablu 2008. április 03. 20:10
  „Olvasom a hozzászólókat.. hát nevetek rajtatok. Még mindig nem értitek, hogy Medveczky saját maga torza? önmaga groteszk mása. Szerintem nap mint nap bűnhődik az egész életéért. Hagyjátok őt! Neki épp elég ez a szenvedés. ha most senki se hívja, akkor lesz igazán szerencsétlen. Nem kell még egyet rúgni beléje!!!”
 • 15. Cc 2008. április 03. 19:09
  „67???? sztem inkább 87”
 • 14. kiragneta 2008. április 03. 18:58
  „A nyugdíjasoknak tarthatna továbbképzést, hogy 47 ezer forintból, hogy lehet ilyen színvonalon élni....?”
 • 13. Kért Elek 2008. április 03. 18:38
  „Gusztustalan ez a riport / vagy cikk /!!”
 • 12. mtt 2008. április 03. 17:24
  „Most sajnéltatja magát, mikor ment a szekér, miért nem fogadott örökbe pár árvát, akkor lenne aki adna neki egy bögre teát...
  De majd a kutyái biztos hálásak lesznek az örökségért, ugye? A tv-s szereplések gázsija sem kispálya, nem kéne siránkoznia, örüljön, hogy még egyáltalán vki hívja vhova...
  Egész életében egoista volt, legyen most is az, közel a 320.-adik szülinapjához.....”
 • 11. sevenof9 2008. április 03. 16:17
  „szavazzuk ki a showbol:) vagy ez nem az a jatek, 360+afa?”
30 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sebészeti konferencia Szegeden

Szeged - Szeptikus sebészet címmel csütörtökön és pénteken kétnapos tudományos ülést tart Szegeden a… Tovább olvasom