Délmagyar logó

2018. 05. 28. hétfő - Emil, Csanád 16°C | 28°C Még több cikk.

Még a kukoricának is sok volt az eső

Szeged - Jó termésre számítanak kukoricából a gazdák, még ha a rekordok nem is dőlnek meg. A takarmánynövény szereti az esőt, de azért idén túl sok volt a jóból.
– A tavalyihoz képest jó termés várható kukoricából, de pontos számokat még nem tudok mondani – tájékoztatott a kilátásokról Kurusa Tamás, a Tisza–Maros Szög Agrár Zrt. termelésirányítója. – 2013-ban az öntözött területeken hektáronként 10 tonna, azokon a földeken pedig, ahol nem öntöztünk, 6-7 tonna termett. Idén sehol sem kellett öntözni: sok eső esett, mégsem számítunk rekordtermésre. Sajnos a túl sok csapadék miatt a belvízre hajlamos táblákban még ki is pusztult a termés – mondta Kurusa Tamás.

Szépen zöldell mindenütt a kukorica: az elmúlt években ilyenkor, augusztus végén zörgött a levele, szinte csontszáraz kórókat és összeaszott csöveket fotóztunk.

– Még egy hónap van hátra a betakarításig, vagyis nem szabadna előre semmit se mondanom, de azért remélem, hogy kiemelkedő termés lesz – nyilatkozta Bagi Ádám őstermelő, akinek Békés megyében vannak kukoricaföldjei.

Szépen fejlődik mindenütt a kukorica – nem úgy, mint az elmúlt években. Fotó: Schmidt Andrea
Szépen fejlődik mindenütt a kukorica – nem úgy, mint az elmúlt években. Fotó: Schmidt Andrea

 Nincs sertés, alacsony az ár

Az országban 1,2 millió hektáron vetettek kukoricát az Agrárgazdasági Kutató Intézet adatai szerint. Mindenki jó termésre, országosan 7 tonnás hektáronkénti átlagra számít. A kukorica piaci ára azonban ma még elkeserítően alacsony: tonnánként 35–40 ezer forint, aminek az az oka, hogy a környező országokban is sok eső esett, így hasonlóképpen kedvezők a kilátások. Amiatt is alacsonyak az árak, hogy kevesen vásárolnak takarmánynak valót, mivel kevés a sertés és a baromfi az országban.

– Úgy látom, csak a korai vetések jártak rosszul, mivel tavasszal még kevés eső esett, és a növények „levénültek" – tette hozzá Bagi Ádám.
Kocsis László, a Csongrád Megyei Kormányhivatal földművelésügyi igazgatóhelyettese tájékoztatta lapunkat a várható átlagtermésről.

Összehasonlításképpen elmondta, hogy 2013-ban a megyében 5,2 tonna volt az átlag egy hektáron, idén 6 tonnát várnak. Lesznek olyan kötött területek, amelyekről majd 7–9 tonnát is betakaríthatnak, de a homoki részekről nem várható 3,5-4 tonnánál több: így jön ki a 6 tonnás átlag. Az igazgatóság összesítette a lehullott csapadék mennyiségét.

Kiderült: míg tavaly augusztus végéig 450 milliméter, idén 550 milliméter esett a megyében, Szentestől északra a legtöbb. Kocsis László hozzátette: vannak károk is, a legtöbbet a mezei pockok okozták, amelyek a búzaföldekről a kukoricásokba mentek át. De a termésben nem tudtak akkora károkat okozni, mint amekkora pusztítást a gabonatáblákban végeztek.

Idén 51 ezer hektáron vetettek kukoricát a megyében a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Csongrád Megyei Szervezetének nyilvántartása szerint.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megújul a Retek utcai bicikliút

Változtatott az utcák, járdák idei 100 millió forintos felújítási listáján a szegedi közgyűlés városüzemeltetési és fejlesztési bizottsága. Tovább olvasom