Délmagyar logó

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 5°C Még több cikk.

Még a vadaspark zsiráfházába is beszállt az Európai Unió

Szeged - 2013-ban 34 milliárd forint uniós forráshoz jutott a régió a Dél-alföldi Operatív Programon belül. Többek között ezekből a pénzekből épült fel az Art Hotel Szeged, újult meg a szegedi Dugonics tér, a vásárhelyi városközpont, fejlesztették a makói és a mórahalmi fürdőt, a vadaspark zsiráfházát.
A 2013-ban lezárult uniós költségvetési időszakban a Dél-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség (DARFÜ) mintegy 180 milliárd forint uniós támogatási összegről döntött, 2007 óta több mint 135 milliárd forint pályázati forrást hívott le és fizetett ki a projektgazdáknak. Tavaly 34 milliárd forinthoz jutott a 3 dél-alföldi megye a Dél-alföldi Operatív Programon belül – tájékoztatott az eltelt időszakról az ügynökség.

– A költségvetési időszak azonban még nem zárult le, az ügynökség 2015. december 31-éig fizeti ki a megvalósuló uniós beruházások teljes támogatási összegét – közölte Kiss Imre, a DARFÜ Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója. – A 2013-ra eredetileg tervezett 31,2 milliárdhoz képest 34 milliárd forintot utaltunk át kedvezményezettjeinknek: ez 109 százalékos teljesítés.

Telephelyek: január 6-áig még lehet pályázni

A regionális gazdaságfejlesztés keretében több mint 4800 új munkahely jött létre. Elsősorban kkv-projektek nyertek támogatást 42 milliárd forint értékben, telephelyek, ipari parkok épültek és korszerűsödtek. A telephely-fejlesztési pályázatok iránti nagy érdeklődés miatt 2014. január 6-i beadási határidővel további pályázatok beérkezését várja az ügynökség.

A turizmusban közel 200 projektötletet támogattak, így valósulhatott meg például a napokban átadott Gyulai Várfürdő AquaPalotája, a tiszakécskei, a makói, a mórahalmi és az újszegedi fürdő fejlesztése, a hajósi és lökösházi kastély felújítása, több bor- és pálinkaturisztikai beruházás. Új, minőségi szálláshelyek jöttek létre azzal, hogy felépült az Art Hotel Szeged, a Tiszavirág és a kecskeméti Sheraton Szálló. A turisztikai fejlesztések közül kiemelkedik a szegedi vadaspark zsiráfháza, a Demkó-lovarda, az ópusztaszeri Rotunda és Csillagösvény, a kecskeméti gokartpálya.

Az eredményes településfejlesztési pályázatokból városközpontok szépültek meg: Orosháza, Hódmezővásárhely, Szeghalom, Baja, Mórahalom, Makó és Békéscsaba centrumát újították fel, valamint átadták a szegedi Dugonics teret és a kecskeméti Vasútkertet. Közel 170 kilométer korszerűsített, avagy új kerékpárutat, továbbá mintegy 450 kilométer épített és felújított önkormányzati, illetve állami kezelésű útszakaszt is az uniós forrásoknak köszönhetünk.

A vízvédelemben több regionális jelentőségű beruházás valósulhatott meg: a tápéi szivattyútelep, a Duna-völgy, a Kurca és a Maty-Fehértó rekonstrukciója, és elkezdődhetett a bajai partfal fejlesztése is. A környezetfejlesztési projektek segítségével eddig 430 ezer lakost védtek meg az ár-, bel- és csapadékvíz okozta károktól a dél-alföldi településeken – ismertette a regionális fejlesztési eredményeket Kiss Imre. 

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Cserepes sor: batyus piacból igazi vásárrá változott

25 éve nyitotta meg kapuit Szegeden a Cserepes sori piac. Tovább olvasom