Délmagyar logó

2017. 07. 28. péntek - Szabolcs 15°C | 27°C Még több cikk.

Még csak a malmok szemezgetnek a tengernyi búzából

Szeged - Egyelőre csak a malmok vásárolnak készleteik feltöltésére búzát, amelynek tonnájáért azonban 40 ezer forintnál nem adnak többet. Most az idei rekordtermés böjtjét éli meg a szakma.
Magyarországon az idén mintegy 5,5 millió tonna búza termett 1,1 millió hektáron, ez hatalmas mennyiség a tavalyi 3,5 millió tonnához képest. A 2007-es, gyenge év miatt ráadásul tavaszra az egész országban kiürültek a raktárak, ezért az év első felében már 60-70 ezer forintért is vette a kenyérgabonát az, aki megszorult.

Most viszont hirtelen sok lett a búza. De nemcsak nálunk termett az átlagosnál több gabona, hanem a környező országokban is: az EU-ban úgy számolják, hogy legalább 20 millió tonna a többlet. Ezért állt elő az a helyzet, hogy a sikeres aratást követően egyelőre csak a feldolgozók, vagyis a malmok töltik fel a készleteiket, ők számítanak szinte az egyetlen vevőnek a gabonapiacon.

A szegedi Izabella-malomba pénteken szinte egész nap szállították
A szegedi Izabella-malomba pénteken szinte egész nap
szállították a listnek valót. Fotó: Schmidt Andrea 

Nyilasi Endre, a Hajdúsági Gabonaipari Zrt. regionális igazgatója elmondta, hogy a cég vásárhelyi malma is ezt teszi: eddig mintegy 100 ezer tonna étkezési, kiváló minőségű búzát vásároltak. Hogy milyen áron, azt nem árulta el lapunknak, de szavaiból kiderült, hogy nem adnak többet a jelenleg elfogadott, mérsékeltnek számító 40 ezer forintos tonnánkénti árnál.

Jön föl a kukorica

A gabonaexportot jelentősen befolyásolhatja még az is, hogy Magyarországon előreláthatólag 9-10 millió tonna, azaz szintén rekord kukoricatermésre lehet számítani.

A termelők csak az exporttal szabadulhatnak meg készleteiktől. Mivel a megtermett 5,5 millió tonnából lisztnek elegendő másfél millió tonna is, úgy 4 millió tonnával kéne kezdeni valamit. Noha kivitelre már 38 ezer forintért is kínálják a gabonát, a vevők mégsem tolonganak érte. Romániában és Bulgáriában is jelentős készletek vannak, és az ottani piaci árak úgyszintén nyomottak – nyilatkozta Pótsa Zsófia, a Gabonaszövetség főtitkára. – Ahol viszont kereslet volna a magyar búzára, például a közép-keleti országokban, Irakban és Iránban, ott nem vagyunk versenyképesek árban, hiszen természetesen meg akarjuk fizettetni a szállítási költségeket is. A magyar gabonát a piaci áron felül még 25-30 euró, vagyis körülbelül 7000 forint tonnánkénti plusz szállítási költség terheli.

Olvasóink írták

 • 3. kekec 2008. augusztus 25. 16:53
  „Demonstrációt, demonstrációt, blokádot a malmok köré! Dinnye, alma, búza sok termett? Országvesztő kormány!”
 • 2. Fuleee 2008. augusztus 25. 07:31
  „A multik úgy is lefogják szorítani a termelőknek fizetett vételárat. Az viszont más kérdés, hogy ők legfogják-e engedni a fogyasztói árakat! Ez nem mindig történik meg! Valamikor elnyelik az árcsökkentést. Remélem azért a verseny rákényszeríti őket. Bár tökéletes verseny csak a tankkönyvekben létezik! Sajna...”
 • 1. joy 2008. augusztus 25. 07:07
  „A tavalyi gabonahiányra hivatkozva drágították meg a lisztet, kenyeret, takarmányt, húst.
  Most csökkentsék az árát!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kötelező és ingyenes oltás a két év alatti gyerekeknek

Szeged - Októbertől minden két év alatti magyar gyermeknek ingyenes és kötelező lesz a pneumococcus… Tovább olvasom