Délmagyar logó

2018. 03. 19. hétfő - József, Bánk -5°C | 0°C Még több cikk.

Még emelkedik az elöntött terület nagysága az Alsó-Tisza vidékén

Szeged - Néhány száz hektárral, 48 650 hektárra emelkedett a belvízzel elöntött terület nagysága az Alsó-Tisza vidékén – tájékoztatott Kozák Péter védelemvezető szombaton.
A vízzel borított területből 26 450 hektár vetés és szántó. A nyolc belvízvédelmi szakaszon összesen 71 szivattyútelep üzemel, mintegy harmaduk egész nap.

Az egy nap alatt a főgyűjtőkbe átemelt víz mennyisége mintegy 1,7 millió köbméter volt – tudatta a védelemvezető. A védekezésben az igazgatóság háromszáz munkatársa vesz részt, folyamatosan ellenőrzik a védműveket, eltávolítják az uszadékot a csatornákból, a gépészek biztosítják a szivattyútelepek folyamatos működését. Gátér és Kiskunfélegyháza térségének belvízmentesítését a Csukáséri főcsatornához telepített mobil szivattyúkkal is segítik.

Kozák Péter közlése szerint az elöntések nagysága a talaj telítettsége miatt – a szivattyúzások ellenére is - várhatóan csak lassan fog csökkenni, mivel a téli időszakban sem a párolgás, sem a növényzet nem segíti a belvizes helyzet javulását. Az igazgatósághoz érkezett adatok szerint tizenhárom településen másod-, öt településen pedig elsőfokú belvízvédelmi készültség van.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem üzlet a terembérlet

A pluszpénzből egy fillért sem látnak azok az állami iskolák, amelyek bérbe adják helyiségeiket. Tovább olvasom