Délmagyar logó

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 18°C | 27°C Még több cikk.

Még foglalt az Árkád üzletközpont helye

Szeged - Elkezdődhet-e az Árkád építése 2009 első negyedévében? Kiköltözik-e a kendergyár és a múzeumi raktár február végéig a lebontásra szánt ingatlanból? A kendergyár vezérigazgatója a pénzügyi válságra hivatkozva nem adott konkrét választ kérdésünkre. A múzeum válasza: igen, hurcolkodnak.
Az Árkád bevásárlóközpont beruházója, az ECE német cégcsoport 2009 első negyedévében hozzá szeretne kezdeni az építkezéshez a kendergyár helyén – következetesen ezt nyilatkozta eddig Gyalay-Korpos Gyula, az ECE Budapest kft. ügyvezető igazgatója, amikor a tervekről érdeklődtünk. Tegnap ennél több részletet is szerettünk volna megtudni a jelenleg a cégcsoport központjában, Hamburgban tartózkodó vezetőtől, de e-mailben feltett kérdéseinkre lapzártáig nem reagált. Szerettük volna megtudni azt is, vajon a pénzügyi válság átírta-e a beruházás ütemezésének forgatókönyvét.

Más forrásokból úgy tudjuk, zajlanak az engedélyezési eljárások, már elindult a lobbizás a kivitelezők részéről is, hogy legalább alvállalkozóként részt vehessenek a hatalmas beruházásban.

Az építkezés megkezdéséhez azonban le kellene bontani a Londoni krt.–Rigó utca–Boross József utca–Bakay Nándor utca határolta ingatlanegyüttest, amelynek legnagyobb részét az Első Magyar Kenderfonó Zrt. foglalja el és ahol jelenleg is termelnek. Keresztesi Margit, a cég vezérigazgatója legutoljára, idén augusztusban azt nyilatkozta lapunknak: mire a múzeum kiköltözik a Boross József utcai raktárából – ennek határideje 2009. február 28. –, addigra ők is elmennek. Hová? A korábbi tervekben az szerepelt, hogy a jelenlegi elavult és költséges gyárépület és gyártás fenntartása helyett egy kisebb, korszerűbb üzemet keresnek, amely lehet saját tulajdon éppúgy, mint bérlemény.

Kérdéses a kenderfonó sorsa. Fotó: Miskolczi Róbert
Kérdéses a kenderfonó sorsa.
Fotó: Miskolczi Róbert

Tegnap újra megkérdeztük, hová költöznek és mikor. Hiszen közel a február végi határidő. Keresztesi Margit szó szerint a következőket válaszolta: „Ahogy a kormányt tervei átgondolására készteti a gazdasági helyzet, úgy minket is: koncepciónkat újra kell gondolnunk". A következő kérdésünk az volt: az is lehet, hogy nem nyitnak új üzemet egy új helyen? A válasz: „Erre nem tudok mit mondani".

Amennyiben a kender és műanyag alapanyagú kötözőket, zsinegeket, zsákokat – zömmel belföldre – gyártó cég bezárna, mintegy 140-en veszítenék el munkahelyüket.

A múzeum tartja magát az Árkád beruházójával aláírt szerződéshez. A megyei önkormányzat idén augusztusban adta el az ECE-nek a raktárt 800 millió forintért. Zombori István múzeumigazgató elmondta, először egy bérleménybe hurcolkodnak, majd a végleges helyükre. Mindkettőre közbeszerzési eljárást ír ki a megye.

Szegvár és Eperjes

Mivel a kenderfonó Szegváron telephelyet működtet, megkérdeztük Gémes László polgármestert, tárgyalt-e a céggel a szegedi gyár esetleges kiköltözéséről. A település vezetője azt válaszolta, erről csak „ötlet szintjén" hallott. De szerinte az önkormányzatot nem is kellene bevonni, hiszen a részvénytársaság a saját területén azt csinál, amit akar. Szegvár természetesen örülne egy ilyen fejlesztésnek, de nem gondolja, hogy sor kerül rá, mivel a folyamatos leépítést látják: már csak néhány ember dolgozik a faluban az Első Magyar Kenderfonónak, ők Romániából érkező rostkendert áztatnak. (2 éve még 40-en dolgoztak a szegvári gyáregységben – a szerk.) Fogadókész lenne Eperjes is – mondta Kiss Csaba polgármester. Ebben a faluban a rendszerváltásig szintén foglalkoztak kenderáztatással, a régi gyárépületnek azonban már csak a falai állnak.

Olvasóink írták

44 hozzászólás
 • 44. plazanyomorult 2008. november 06. 10:49
  „NEM KELL ÁRKÁD!!!

  ELÉG MÁR A MULTI SZARÁRADATBÓL!”
 • 43. csak egy vélemény 2008. november 04. 18:54
  „szvsz szegednek változásokra van szüksége. szomorú, hogy munkahelyek szünnek meg, de ez egy hosszú folyamat volt és talán várható is.
  és szeretett fesztiválvárosunkban egyre kevesebb az olyan lehetőség ami idecsalogatná a kikapcsolódásra vágyókat.
  nincsenek igényes üzletek csak olcsó kínai és angol bálás mindenütt.
  a tisza part elhanyagolt és kopár.
  ha körülnézünk hasonló méretű városokban ahol vízpart van, mindenütt látni a vizen ringatózó éttermeket, szórakozóhelyeket.
  itt az is megszünt? hová tünt a pizza hajó? miért nincs rendbehozva és helyére állítva a szőke tisza? mi lett a millenium úszóházzal? (lehet a nevére nem emlékszem pontosan sorry)
  ezek mind mind munkahelyet biztosíthatnának.
  nekünk ideraktak egy földszintes plázát ami egy egy rendezvény során be sem tudja fogadni a sok embert mert kicsi a városnak ráadásul alig akad benne igényes üzlet... mert valljuk be és ezt a sok "jajj minek az" hozzászólás miatt. szóval valljuk be meg van a fizetőképes réteg. és jó helyen is van a város.”
 • 42. etetés minden nap. 2008. november 04. 18:51
  „Hülyitik az embereket az újabb-újabb nyiló Üzletekkel.Kiknek tellik ezekben vásárolni,nem a minimálbéres dolgozónak,vagy a kisnyugdijasnak.Azonkivül azoknak akik éhbérért dolgoztatnak a nyereséget pedig benyalják.A rengeteg lizingelt,részletre vett autókkal van a város tele.Ha igy fog haladni a gazdaság jövőre nemigen lesznek az úton belőlük,mert folyamatosan veszik vissza a hitelt foilyósitó bankok.Az üzletek bérlői pedig egyre jobban fogynak mert nem tudják fizetni a bért,plusz az alkalmazott után járó járulékokat,igy feketén foglalkoztatják.Sok embernek lesz gondja a nyugdijas kort elérésekkor,mert nem lesz nyugdij,kifogja ezeknek az eltartását vállalni,mert éhen nem hallhatnak.Az hogy mindent eladtak már a talpunk alól,kell a hetente tüzijétékra,mert ez kell a népnek kenyér helyet.Ez a hatalom a külföldi érdekeltségeket szolgálja,de nagyon,mindent átjátszik fillérekért a kezükre.Meg kell nézni ahol nem ez történt,hol is állnak már?Lassan Románia is leköröz bennünket.A nagy épitkezések is a szerecsen vitézeket szolgálják.Az alvállalkozó dolgozik pénzt nem lát munkást nem tudja fizetni,csödbe megy,ha szerencsés akkor a dolgozók általbefizetett szolidaritás jár.-ból az állam helyt áll.Na ide vezettek a nagyjaink jó pénzekért.”
 • 41. ttzs 2008. november 04. 18:38
  „Rengeteg minden eszetekbe jutott a hír hallatán, legtöbbnek az új üzletház. Sok igazság van benne egyetértek. Ami viszont a legszomorúbb hogy a gyár jelenlegi még megmaradt dolgozói innen az újságból értesülnek a fejleményekről, mert a vezetőség ennyire "korrekt" azokkal akik még kitartottak mellettük eddig. Most tanácstalanok: menjenek...maradjanak, ha mennek mikor és hova...Nem a dolgozók tehetnek a kialakult helyzetről, azt gondolom annyit megérdemelnének, hogy első kézből értesüljenek sorsuk alakulásáról...”
 • 40. korrekt lenne az árkád! 2008. november 04. 18:34
  „szerintem csak arra utalt hogy lenditene szeged túrizmusán is ha lenne több lehetőpség kikapcsolódni vagy akár eltöltewni egy bevásárlós hétvégét itt. teljesen mindegy mit hozott fel példának. lehetett volna akár egy panzió is de legalább utalás volt a tervezett szállodára. jól látja mert összeköti. ő legalább gondolkodik...
  az olyanok miatt mint te tart ott a város ahol... sikeres vagy e?

  egyébként a személyeskedésed jól tükrözi szellemi színvonalad. ha szájkaratéban gyenge valaki egyből jön a k**va anyád és a többi...

  menj inkább legózni akkor csendben vagy és nem lát senki...”
 • 39. Borgnine 2008. november 04. 18:22
  „Jól van, okoska. Értelmeznéd akkor nekem?

  Ja, és a kurva anyád. Csak hogy személyeskedjek is.”
 • 38. korrekt lenne az árkád! 2008. november 04. 18:12
  „na 37es is sikeresen leszűrte a lényeget a kommentből...

  a gépet egyedül kapcsolod be vagy segitséget kérsz?”
 • 37. Borgnine 2008. november 04. 17:54
  „"szórakozás, vásárlás... más nincs és igy legalább lesz aki megtölti a majd nyíló szállodát a stefánián."

  Muhaha, elképzeltem a négycsillagos szállodában alvó bevásárlóturistát. Ehh...”
 • 36. tempózni kellene! 2008. november 04. 16:53
  „a videoton mérete csökkent de még létezik. éppencsak...

  és tényleg jó lenne már egy normális a város méretéhez méltó bevásárlóközpont normális üzletekkel, mert bizony sokan járnak bp-re vásárolni a kicsi választék miatt...
  ráadásul az árkádban tényleg jó üzletek vannak. lásd bp vagy győr...
  picit azért kínos hogy egy békéscsaba méretű városkának akkora plázája van aminek a garázsa nagyobb mint a szegedi pláza tavastól parkolóstól...
  az a szomorú hogy erre ennyit kell várni!
  debrecenben már a 3. épül
  jó lenne már végre észrevenni hogy szegednek ebben az irányban lenne érdemes elmozdulni. szórakozás, vásárlás... más nincs és igy legalább lesz aki megtölti a majd nyíló szállodát a stefánián.

  szóval bele kellene húzni kicsit mert kezd a város lemaradni!”
 • 35. Nemzethalál, siralom - oszt´ nincs üres parkoló? 2008. november 04. 16:37
  „Bizony, én is azt tapasztalom hogy még volt olyan időpont amikor a CORA-ban, Tescoban, az új bevásárlóparkban üresség, kevés vásárló lett volna. Az emberek egy kisebb de hangos része tényleg szegény(edik) és néha nem tud enni rendesen, de a csendes többség nagyon sok pénzt képes költeni, éppen rájuk tekintettel nyílnak Szegeden is az új hypermarketek és plazak. Meg is élnek. Szépen.”
 • 34. Mil 2008. november 04. 16:34
  „Joy: a Videoton él és virul, magyar magántulajdonban. Még csak a mérte sem csökkent, legalábbis elég nagy most is :)”
 • 33. Piki 2008. november 04. 15:49
  „A 15 üveg sörös házaspár alkoholista volt....:) A Belvárosban parkoló luxusautók fele pedig lízingelt! A Gazdáik inkább nem esznek (néha) hogy fussa a havi díjra és a gázolajra.....(Ismerek ilyen figurákat....)
  Az orvosok luxusverdáinak forrásával viszont max. egyetértek......”
 • 32. rinya 2008. november 04. 15:41
  „A hét végén a móravárosi Tescóba voltam, a hatalmas parkolóban néhány hely volt üresen.Benn tumultus, de a másik tescóban is. Hol van itt a szegénység.Egy férfi és egy nő tolták a kocsit, ha nem volt benne 15 üveg sör , akkor egy se, Fizettek majd tizenegyezer forintot. Honnan jönnek a pénzek, a nyomorból, vagy hazugság ez az egész siránkozás.De azt is mondhatnám, hogy a belvárosban autó , autó hátán, nem egy autó tizmillió feletti kategóriában.Vagy sétálni kell a klinikák kertjeiben, micsoda autók, szegény orvosok nyomorognak, a fizetésből, de a hálapénzből futja.Ennyit a szegénységről.”
 • 31. Alf 2008. november 04. 15:26
  „Géza!
  Azért Bípí-t ne keverjük már össze Szegeddel és pláne (mondjuk) Békéscsabával! Ég és Föld a kettő!
  Azért én itt, szűkebb hazámban nem azt látom állandóan, hogy rohamoznák pl. a Plaza-t. Inkább a mozi felvevőképessége nagy ott is, de lassan már az sem, az 1000 Ft-os jegyárak mellett. Legutóbb egy menő, pár napja játszott filmet egészen pontosan nyolcan (!!!) néztünk egy nagy teremben. Zura! De legalább "Tupírka" nem ült a fejem előtt.....::))”
 • 30. geza 2008. november 04. 15:14
  „lusta: Vasárnap voltam pesten IKEA-ban budaörsön. Az parkolókban nem volt hely, teljesen tele volt.
  (aki jár már ott az tudja mekkora parkolója van ikea+auchan+dechatolon)
  Ennyit a gazd. válságról :D”
 • 29. lusta 2008. november 04. 15:00
  „Ha azÁrkád megnyit, Szegeden becsukhatnak az üzletek.Ugyanis ahol van az országban, ott mindenki oda jár.Igényes és nagyon szép.
  A szegénység dönti el, hogy megmaradnak e az egyéb üzletek forgalmai.De a szegénységet nem tükrözi, amit a magyarok a hosszu hétvégén Ausztriában müveltek.A legnagyobb bevásárlóközpontban szinte csak magyarok voltak.Na ennyit a szegénységről meg az örökös siránkozásokról.”
 • 28. Torzarccalszületettdorina 2008. november 04. 14:14
  „Akkor most zene:
  http://www.youtube.com/watch?v=ZD2_VUvWuwM”
 • 27. Alf 2008. november 04. 13:58
  „Ez az ÁRKÁD is úgy jár majd, mint a ´90es évek elején az a Tukán Üzletház(?) a Dr. Boross J. utcában.......A kutyát nem érdekli majd, mert a Londoni krt. azon része inkább az átmenő forgalomról híres. Kiaffennne fog oda kigyalózni állandóan....?
  1-2 hónapig csábító lesz a nyitási akciói miatt, utána pedig a boltosok egymásnak adják a kilincset a besűrűsödött cigiszünetek miatt!”
 • 26. Piki 2008. november 04. 13:53
  „24:!!!!
  Ennyi sz@rt inkább ne zagyváltál volna össze, teeee!!!!!!!

  Te hol éltél, mondjuk a rendszerváltás előtt? A holdon, netán az USA-ból hazamenekült ´56-os nyugdíjas vagy....?????!!!!
  Addig volt nekünk jó, amíg Szegeden (is) voltak gyárak, üzemek és a Drága Nép nem a Cserkón, vagy az "Aranyhíd"ban vásárolta a rongyokat magának.....”
 • 25. Horton 2008. november 04. 13:44
  „Joy!
  Fejtsd ki bővebben, légyszíves, mert nem igazán értem, de úgy, hogy a 14. véleményemre adj választ, mert most is arra reagáltál, gondolom.
  Melyik gyár van pontosan a kezükbe, hogyan lett az övéké, hány embert foglalkoztatnak, és mennyiért?
  Komolyan kiváncsi vagyok......

  24. " ezért is a zsidók felelnek+ Gyurcsány :) !
  Nem lennél felháborodva és nem minősítenéd a szegedieket, ha nem lennél az, aki vagy.
  Nézz magadba, és gondolkodj el azon, amit írtál...............
  Ha a puccparádé kell, ahol drága ruhákba mutogatják magukat egyesek, és 200Ft-os kávét szürcsölgetnek egész nap, arra tökéletesen megfelel, mint tudjuk, a Szeged Pláza, és a Kárász utca.
  Ha neked erre van szükséged, márpedig valószínű, akkor küzdj érte, de keményen......

  Azonkívűl, tanuld meg tisztelni mások véleményét, hidd el, nem nehéz, csak akarni kell.”
44 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

28 millió 3 megyei óvodának

Szeged - 28 millió forint támogatás jut a hátrányos helyzetű Csongrád megyei térségeknek –… Tovább olvasom