Délmagyar logó

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 27°C Még több cikk.

Még két hétig tart az őszi szúnyoginvázió

Szeged - Érzik a vesztüket, ezért támadnak agresszíven az októberi aranyló szúnyogok. Hétfőn 20 helyen végeztek csípésszámlálást, ez határozza meg, mikor és merre fognak irtani.
– Egyszerűen elviselhetetlen a szúnyoginvázió Sándorfalván, nem lehet kimenni az utcára. Ha mégis kimerészkedünk, nem győzzük söpörni magunkról a vérszívókat. Szeretném kérni az illetékeseket, tegyenek valamit. Úgy tudom, a környező településeken is ilyen rossz a helyzet – panaszkodott sándorfalvi olvasónk.

Hétvégéig még több szúnyog lesz

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint vasárnapig folyamatosan melegszik az idő, a hétvégére 24 fokig emelkedik a hőmérséklet, éjjel sem esik 11 fok alá. Az enyhe, napos, száraz idő kedvez a szúnyogok kikelésének. Tavasszal megírtuk, 10-12 fokos hőmérséklet is elég egy újabb invázióhoz.
Többen arról is beszámoltak, Szegeden több városrészben, többek között az Etelka soron, Petőfitelepen, Újszegeden is kritikus a helyzet.
– Olyan még nem volt, hogy októberben ekkora szúnyogmennyiséggel találkozzunk országszerte. Olyan helyekről is kapunk jelzéseket, mint a félsivatagos Kiskunság, ahol nem is nagyon ismerik a szúnyogot. A vesztüket érzik, ezért ilyen agresszívek. Egyre hűvösebbek az éjszakák, kevés idejük marad az aktív repülésre – mondta Gajda Zita.

A Szegedi Környezetgazdálkodási Nkft. megbízásából 2011 óta biológiai megelőzéssel foglalkozó biológus szakértő szerint a szúnyoginvázióra magyarázat, hogy két hete Szeged környékén rengeteg eső esett. A várostól távoli réteken nyáron petézett aranyló szúnyog nevű faj tömegével kelt ki, majd a külterületekről a városokba repülve támadnak.

Csípésszámlálás Újszegeden, a Herke utcában. Még két hétig tart az invázió. Fotó: Segesvári Csaba
Csípésszámlálás Újszegeden, a Herke utcában. Még két hétig tart az invázió. Fotó: Segesvári Csaba

– Ez egy utolsó fellángolás. Ha lehűl az idő, a szúnyogok is elpusztulnak. Ezt a fajt tavaly még csak Hattyastelepen találtuk meg, idén már az egész városban – tette hozzá Gajda Zita. A szakértő a légi kémiai irtással kapcsolatban megjegyezte, a lehűlés rontja a vegyszerezés hatásfokát. Hozzátette, a teljes szegedi permetezés 10–12 millió forintba kerül, a szúnyogok viszont két héten belül maguktól is elpusztulnak. A vegyszerezés ellen szól, hogy minden élőlényre hatással lehet. Gajda Zita a biológiai irtásról elmondta, a módszer bevált. A vízfelszínre petéző fajok – a jellemzően városban lévő tavakban, tócsákban, csatornákban élő szúnyogok – szinte teljesen eltűntek. Az aranyló szúnyog viszont a vízzel időszakosan borított területeken kel, ezeket tovább tart feltérképezni.
Tegnap 20 helyen végeztek csípésszámlást. – A mérések függvénye, hogy merre kell irtani. A földi kémiai kezelés a hűvös idő miatt már nem alkalmazható, csak a légi kémia, ami elég durva beavatkozás az élővilágba – tette hozzá a szakértő.

Mi lesz a településekkel?

A Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tájékoztatása szerint az állami szúnyogritkítás augusztus 31-éig tartott, amit szeptemberben egy pótgyérítéssel megfejeltek. Az újabb irtás immár a helyhatóságokra marad. Úgy tudjuk, egy kisebb város egyszeri vegyszeres szórása 3-4 millió forint közötti összegbe kerül.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nő a feszültség Tápén: letépték Juhász Gyula plakátjait

A politikus a helyi választási bizottsághoz, a rendőrséghez és a jelölőszervezetekhez fordult. Tovább olvasom