Délmagyar logó

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 27°C Még több cikk.

Még két nap a világ a közmunkában

Szeged - Legbiztosabb a bizonytalanság most a közfoglalkoztatásban – mondták megyei polgármesterek és közmunkások. A munkaügyi központ májustól 7000 helyett 5600 fővel számol.
 Kevesebb vagy ugyanannyi?

A Népszabadság azt írta, hogy több polgármester panaszkodik: legalább a felére kell csökkenteniük a közfoglalkoztatottak számát a következő hónapokban forráshiány miatt. Az Együtt-PM szövetség arról tartott sajtótájékoztatót, hogy a jelenlegi 330 ezerről 105-106 ezerre csökkenhet a létszám. Ezt a Belügyminisztérium cáfolta; közleményük szerint a tavalyinál 3,9 milliárddal több, 183,8 milliárd lesz az idei programokra, és ugyanakkora létszámra lehet számítani, mint tavaly.

– Nem tudom, mi lesz velem májustól. Benne voltam a téli közfoglalkoztatásban, három hónapig tanultam számítógépes ismereteket, levizsgáztam, egy hónapja dolgozom, havi 70 ezret keresek. Ha nem lesz folytatás, kapom a 22 ezer 800 forintos segélyt – mondta a Szegeden élő, főiskolát végzett Zsuzsa. A szegedi polgármesteri hivatal szociális irodája szerint 1100 embernek van közmunkája szerdáig, utána nem tudni, hányan maradhatnak a különböző programokban.

– Nincs információnk. Így nem lehet kalkulálni, ekkora káosz még nem volt a közigazgatásban. A választási plakátokról látjuk, hogy Magyarország jobban teljesít, csak épp nem tudjuk, májustól hogyan működtetjük a központi konyhát, ahol egy dolgozó marad, ha a 3 közfoglalkoztatott nem dolgozhat. Kérdés, mi lesz a közterületek és a temető fenntartásával, ahonnan kéttucatnyi ember hiányzik majd – osztotta meg gondjait Kübekháza polgármestere, Molnár Róbert. – Attól tartok, hogy megszűnik a teljes állami támogatást élvező közfoglalkoztatás, mert az lenne a kistelepülések halála. Úgy ki vannak véreztetve, hogy képtelenek közmunkásokat felvenni. Beruházásaink állnak, festeni kellene a gyógyszertárt és a kápolnát. A kampányban boldog-boldogtalant fel kellett vennünk, azt is, akit nem akartunk, mert javítani kellett a statisztikákat.

Nem sokkal áll jobban Csanytelek sem. Annyit látni, hogy a jelenlegi 51 helyett 45-en dolgozhatnak tovább. Nem csökken a létszám a mezőgazdasági projektben és az útkarbantartásban, de a nagy sikerű járdaprogramban kevesebben maradhatnak. Forgó Henrik polgármester megjegyezte, azt próbálták rájuk erőltetni, hogy értékteremtő munkára vegyenek fel embert, vagyis a járólapgyártásra lehet, de a lerakására nem, holott a járda csak akkor ér valamit, ha használni lehet.

Takarítás közmunkában. Lapátra kerülnek? Fotó: Karnok Csaba
Takarítás közmunkában. Lapátra kerülnek? Fotó: Karnok Csaba

Egyelőre bizonytalan, hogy rotálódhat-e a létszám, és a 240 rászoruló teljesíteni bírja-e a segélyhez előírt minimum 30 nap közmunkát. Nem biztos az sem, hogy elkezdődnek-e az állami programok. Azt hallották, hogy a Belügyminisztérium csak annyi programot nyit meg, amennyire pénzt lát.

A megyei kormányhivatal munkaügyi központjának megbízott igazgatója, Tóth Aranka azt a tájékoztatást adta, hogy a megyében április végén közel 7000 embernek szűnik meg a közfoglalkoztatási jogviszonya. Májustól a miniszteri döntések alapján 8 órás munkaidőben 3615 főt lehet foglalkoztatni a kistérségi Start-munkaprogramokban és az országos közfoglalkoztatásban. (A kistérségi Start-munkából a szegedi kistérség kimarad, mert nem tartozik a hátrányos helyzetűek közé.)

További közel 2000 ember hosszabb foglalkoztatását tervezik. Így várhatóan összesen több mint 5600 fő közfoglalkoztatására nyílik lehetőség. A létszámmozgások miatt ennél jóval több álláskeresőt lehet bevonni. A tavaszi–nyári időszakban várhatóan jelentősen nő a nem támogatott álláshelyek száma; az első negyedévi adatok szerint a tavalyihoz képest 14 százalékkal, azaz közel 2000-rel több nem támogatott álláshelyet jelentettek be.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megvannak a jelöltek az idei Dömötör-díjra

A közönség az évad legjobbjainak már 16. alkalommal ítélheti oda a szegedi színházi élet kitüntetéseit, a Dömötör-díjakat. Tovább olvasom